Korfker en De Velde gaan samen verder als KHV Architecten
Vennoten KHV Architecten en team KHV Architecten voor recent opgeleverd horecapaviljoen in het centrum van Emmeloord (foto: Victor van der Griendt)

Korfker en De Velde gaan samen verder als KHV Architecten

Korfker Architecten uit Emmeloord en De Velde Architecten uit Kampen gaan samen verder als KHV Architecten. De bureaus werken al zo'n vier jaar intensief samen en deze fusie is dan ook een logische vervolgstap.

In 2014 raakten Gerben ter Horst en Harm Korfker van Korfker Architecten voor het eerst in gesprek met Henk de Velde. Het was in die tijd nog volop crisis in de architectuur. De komst van een medewerker van De Velde naar Korfker vormde een natuurlijk aanleiding om na te denken over samenwerking.

De Velde heeft als bureau een mooie geschiedenis en realiseerde in zijn ruim 30 jarig bestaan zeer uiteenlopende projecten. Van de transformatie van erfgoed tot moderne nieuwbouw. De focus ligt op het realiseren van zorgvuldig afgewogen architectuur, geplaatst in stedenbouwkundige, landschappelijke of historische context.

'De breedte van ons portfolio maakt ons crisisbestendig en houdt het werk continu uitdagend’'

Gerben ter Horst

Korfker Architecten was van oudsher gespecialiseerd in particuliere woningbouw en retail. Sinds het bureau in 2011 verder ging onder de leiding van Gerben ter Horst en Harm Korfker is het portfolio enorm gegroeid in de breedte en daarmee het bureau in omvang. Het team is 23 man/vrouw sterk en combineert architectuur, interieurarchitectuur met een degelijke bouwtechniek van initiatief tot en met oplevering. Kenmerkend is de enorme diversiteit aan werken. Een specialisme dat er uitspringt is de renovatie van gemeentehuizen. Zo werd recent het gemeentehuis van Putten helemaal vernieuwd en wordt momenteel gewerkt aan het gemeentehuis en theater van Ermelo.

'De fusie biedt mij een structuur waarin ik me meer kan focussen op het ontwerpen'

Henk de Velde

In de voorbije jaren is uitgebreid gesproken over de kansen die een samengaan zouden bieden. Voor De Velde biedt de fusie aansluiting bij een solide bureau dat de continuïteit van zijn werk kan waarborgen. ‘Door samen te gaan geef ik ook richting mijn opdrachtgevers een helder signaal; het werk is in goede handen en ik heb een heel team achter me staan’, aldus De Velde.

Het nieuwe fusiebureau gaat KHV Architecten heten. Een afkorting van Korfker, Ter Horst en De Velde, de namen van de eigenaren. Hiermee wordt echter ook een stap gezet naar een meer generieke naam.

Lees ook:

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.

Rien Korteknie. Beeld Hanna Veltman

Rien Korteknie: 'De Belgische architectuurcultuur kan leren van de...

Het bureau Korteknie Stuhlmacher ontstond 23 jaar geleden per toeval met een tentoonstelling in Malmö, Zweden. Sindsdien proberen oprichters Mechthild Stuhlmacher en Rien Korteknie 'gebouwen te maken met karakter'. In de podcast 'Over Architectuur Gesproken' vertelt Korteknie hoe ze dit doen, waar de voorliefde voor particuliere woonopgaven vandaan komt en waarom ze aangezien worden als 'een Belgisch bureau'.

Collegezalengebouw door Civic Architects. Beeld Stijn Bollaert

Mooi is een mening

Dynamische gevels, interieurs met een hoge belevingswaarde en woonkamers die een visuele verbinding aangaan met de omgeving; architecten zijn er gek op. Michelle Gulickx noemt het moddertaal: 'zinsneden die zo multi-interpretabel zijn dat je geen idee hebt wat er wordt bedoeld'.

Jelmer Buurma en Sneha Dugar bij het Paviljoen buurttuin Zoete Aarde in Zoetermeer, ontworpen in opdracht van stichting Zoete Aarde, is met kalkhennep en hout door vrijwilligers gebouwd. Beeld Loes van Duijvendijk

Start-up Buurma Dugar Architects: 'Als architect moet je werk toch...

Geen website, een summiere Instagrampagina en slechts wat lokale berichtgeving over hun paviljoen in Zoetermeer. Alles rondom Buurma Dugar Architects heeft iets mysterieus. Wel wisten Jelmer Buurma en Sneha Dugar met het paviljoen door te dringen tot de Next Step Ahead Group van de BNA én sleepten ze een nominatie binnen voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2024. Dugar: 'Peter Zumthor heeft ook geen website.'

Beeld David Meulenbeld

Hou op met moddertaal! En ontwerp ook geen 'transparante plinten' meer

Architecten gebruiken volgens Ariadne Onclin en Michelle Gulickx veel onduidelijke termen. Dat leidt tot verwarring en loze beloftes. Ariadne ziet bijvoorbeeld dat 'transparante plinten' al te vaak verworden tot meterslange gevels vol plakfolie. Michelle pleit voor verandering: stop met moddertaal, maar gebruik heldere, toegankelijke taal die het ambacht verdient.