Dag van de Architectuur trapt af met landelijke Dag van de Jonge Ontwerper

Dag van de Architectuur trapt af met landelijke Dag van de Jonge Ontwerper

De landelijke ontwerpmanifestatie 'Dag van de Jonge Ontwerper' op 18 juni is het landelijke startschot van de Dag van de Architectuur die dit jaar valt in het weekend van 19 op 20 juni.In dit weekend worden door het hele land activiteiten georganiseerd op het gebied van architectuur onder het thema 'Architectuur/Klimaat.

Op vrijdag 18 juni wordt het thema geïntroduceerd door Floris Alkemade (Rijksbouwmeester en ambassadeur van de stichting Coördinatie Lokale Architectuurinitiatieven).

Na zijn lezing, en een plenair panelgesprek met Wouter Veldhuis (CRA/Must), Merel Pit (hoofdredacteur de Architect) en Barbara Luns (AiR) onder leiding van Indira van ’t Klooster (Arcam), buigen tientallen jonge ontwerpers, verspreid over architectuurcentra in het hele land, zich over concrete casussen aangedragen door opdrachtgevers, woningcorporaties en ontwikkelaars.

Doel van de Dag van de Jonge Ontwerper is om jonge ontwerpers in contact te brengen met opdrachtgevers rondom actuele ruimtelijke thema’s.

Programma 18 juni 2021
10.00 – 10.45 - Online lezing Floris Alkemade vanuit Pakhuis de Zwijger Amsterdam*
10.45 - 11.30 - Online panelgesprek vanuit Pakhuis de Zwijger Amsterdam*
12.00 – 17.00 - Workshops verdeeld over architectuurcentra met opdrachtgevers
*Het publieke programma vindt plaats tussen 10.00 en 11.30 uur en is door iedereen online live te volgen en na afloop terug te kijken.

De betreffende Architectuurcentra waar de Dag van de Jonge Ontwerper zal plaatsvinden zijn: ABC Architectuurcentrum Haarlem, Arcam Amsterdam, Architectuurcentrum AORTA Utrecht, Architectuurpunt Drenthe, Schunck Architectuurcentrum Heerlen, Dudok Architectuurcentrum Hilversum, FASadE - Amersfoort en Rondeel DeventerRondeel - Deventer

De jonge ontwerpersdag wordt georganiseerd door Arcam samen met het Professional Experience Programme (PEP), het College van Rijksadviseurs en de Architect.

de Architect organiseert eveneens de ARC21 Jong Talent Award

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.

De winnaar van de vorige prijsronde: Dijkhuis door la-di-da architecten. Beeld Jeanette Sluetter

Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2024 van start

Architecten onder de 40 jaar kunnen zich inschrijven voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2024. De prijs gaat naar die jonge architect die een gebouw in 2022-2023 in Nederland heeft opgeleverd en volgens de jury van een uitzonderlijke architectonische kwaliteit is. De winnaar ontvangt 20.000 euro.

Willem Zwiers. Beeld Andreas Terlaak

5 vragen aan ontwerptalent Willem Zwiers: 'Soms ontploffen er dingen...

Ontwerper Willem Zwiers (23) leidt een intuïtieve en experimentele ontwerppraktijk. Hij denkt vanuit zijn handen en legt bepaalde essenties van materialen als klei bloot. 'Door mijn eigen werkmethoden en zelfs eigen tools te creëren, kan ik de grenzen verleggen van wat onmogelijk lijkt', aldus Zwiers. In zijn atelier staat een kast vol met kleiprobeersels waarvan een paar echt bruikbaar zijn, zoals een keramieken stoel, een vaas en een lamp.

Atelier Van Berlo won de derde editie van het Next Step Program. Beeld Tycho Merijn

Vijfde editie The Next Step Program van start

De BNA en gebiedsontwikkelaar Synchroon zijn gestart met de vijfde editie van het Next Step Program. Het initiatief is ontworpen om jonge architecten te ondersteunen in hun professionele groei en zakelijke ontwikkeling, essentieel voor succes in de hedendaagse competitieve markt. De deadline voor inzendingen is 27 maart aanstaande.

Jaël Noordhof. Beeld Mirato

5 vragen aan Jaël Noordhof van Mirato: 'In een wereld die verhardt...

Vanuit haar studie aan de ArtEZ University of the Arts streeft Jaël Noordhof ernaar de grenzen van het vakgebied voorbij te gaan. Als creatief directeur bij interieurontwerp- en bouwstudio Mirato benadrukt ze het belang van storytelling. Het is het uitgangspunt in haar ontwerpaanpak: door een brede kijk op design te omarmen zoekt zij de verbinding met architectuur. 'Ik wil graag bruggen slaan in ons werkveld, om zo een integrale beleving vorm te geven.'