Inschrijving Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2021 geopend

Inschrijving Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2021 geopend

Wat is het meest inspirerende natuurinclusieve bouw-, verbouw- of renovatieproject van 2021? Die vraag staat aan de basis van de tweede editie van de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen. Inzenden kan tot en met 21 augustus.

De Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen is een initiatief van Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging, ondersteund door de provincie Noord-Brabant. Het doel van de prijsvraag is om bouw-, verbouw- of renovatieprojecten te onderscheiden, die aantoonbaar rekening houden met de behoeften van álle gebruikers van de stedelijke omgeving: mens én dier.

Architecten, projectontwikkelaars, bouwers, woningcorporaties en gemeenten die menen een dergelijk project te hebben gerealiseerd, kunnen zich de komende maanden opnieuw inschrijven als kanshebber voor de award. Het gaat hierbij om projecten die al gerealiseerd zijn en waarin natuurinclusiviteit aantoonbaar een belangrijke rol heeft gespeeld.

Criteria

Dit najaar buigt een onafhankelijke jury bestaande uit Eddy Nieuwstraten (Vogelbescherming), Nico Tillie (TU Delft) en Nina Ravestein (PAD landscape) zich over de natuurinclusieve kwaliteiten van de ontvangen inzendingen. Ieder jurylid beoordeelt de projecten vanuit zijn of haar eigen expertise. Dat gebeurt aan de hand van een achttal criteria, die tevens als voorwaarde gelden voor deelname.

Zo moeten projecten een concrete, kwalitatieve bijdrage hebben geleverd aan de leefomgeving van stadsvogels en/of vleermuizen. Ook dienen ze herhaalbaar te zijn en als voorbeeld voor anderen te kunnen fungeren. Daarnaast let de jury op de waarde die een project heeft ten opzichte van de leefomgeving, het klimaat en biodiversiteit en kijkt zij naar de investering die ermee is gemoeid.

Eerdere prijswinnaars

Vorig jaar werd de award gewonnen door Triodos Bank voor haar nieuwe hoofdkantoor op Landgoed De Reehorst in Zeist. Andere prijswinnaars waren Happy Days in Zoetermeer, een natuurinclusief plan voor de bouw van 205 duurzame woningen en wooneenheden en de natuurinclusieve herinrichting van een typisch jaren zestig-appartementencomplex in Genderdal, Eindhoven.

Aanmelden kan via de website. De inschrijving is geopend tot en met 21 augustus. De Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2021 wordt uitgereikt op 7 oktober.

Meer informatie over de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 

Lees ook:

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.

circulair bouwen

Van puin naar grondstof: circulair kalkzandsteen is in Friesland geen...

Kalkzandsteenpuin wordt in Friesland sinds kort gezien als grondstof. Is dit de doorbraak die circulair kalkzandsteen laat vliegen?

Gesponsord
Gesponsord
circulair bouwen

Gesponsord Remontabel bouwen: geen hele lastige puzzel

Een gebouw ontwerpen en bouwen dat na verloop van tijd ook weer makkelijk en veilig uit elkaar te halen valt, vergt een andere benadering dan een traditioneel project. Maar anders betekent zeker niet dat het complex is, is de overtuiging van architect Jurrien de Mik van D&M Architecten en VBI.

Beeld: In gesprek met staatssecretaris Vivianne Heijnen tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Foto credits: Anne Reitsma
circulair bouwen

Winnaars Circular Awards 2022 bekend

De Circular Award Business Large 2022 is gewonnen door Janssen de Jong Bouw (project ModuFair) en de Circular Awards Business Small 2022 door circulair fietsenmerk Roetz. De Circular Award Public 2022 werd uitgereikt aan Aeres Hogeschool een ontwerp BDG Architecten). Daarnaast ontvingen Menno Rubbens (cepezed projects), Sandra Nap en Bram Peters de erkenning 'Circular Hero 2022' voor hun inzet als aanjager.

Beeld Shutterstock
circulair bouwen

Terugdringen CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving is geen lange...

Het terugdringen van de CO2-concentratie in de atmosfeer is een wereldwijde uitdaging. Ook de bouwsector moet bijdragen aan de verminderen van de uitstoot. In het rapport 'Carbon-based design' worden verschillende mogelijkheden in kaart gebracht en suggesties gegeven om de uitstoot in de gebouwde omgeving te verminderen.