Columnistenjacht: word jij de nieuwe stem bij de Architect?
Charlotte Perriand in studio. Beeld Barnebys

Columnistenjacht: word jij de nieuwe stem bij de Architect?

Het ontwerpvak vraagt om meerstemmigheid! Wij zijn daarom op zoek naar nieuwe columnisten, want hun reflecties op actuele gebeurtenissen én opvallende kwesties verruimen de blik van onze lezers. Voorwaarde is een scherpe pen, een persoonlijke kijk en een prikkelende visie op het vakgebied dat zich uitstrekt van stoel tot stad.

Ambieer jij om jouw stem te laten horen en als columnist te schrijven over architectuur, stedenbouw of interieur & design? Als ‘ja’ het antwoord is dan heb jij geluk want de Architect zoekt nieuwe columnisten! 

De enige vereisten om jouw stem bij de Architect te laten horen, zijn:

  • een scherpe visie op het reilen en zeilen binnen één van de vakgebieden architectuur, stedenbouw en/of interieur & design
  • deze kun je verwoorden in maximaal 500 woorden 
  • lef om soms uit de bocht te vliegen
  • Last but not least : omgaan met de tweemaandelijkse deadline 

Wat krijg je hiervoor terug? Een vergoeding, een professionele portretfoto, publicatie online en geselecteerde columns verschijnen ook in de kwartaaluitgave. Ook ben je van harte uitgenodigd op onze jaarlijkse auteurs/fotografendag waar de ins & outs van sterke architectuurverhalen worden gedeeld. 

Interesse?

Let op! Iedereen kan meedoen. Wel streven we naar een zo breed mogelijk representatie binnen het vakgebied en vanuit die gedachte maken wij ook een selectie. 

Geïnteresseerd? Mail dan jouw columnpitch (maximaal 500 woorden) voor 20 juni naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl Zodra we alle inzendingen hebben gelezen, nemen we zo snel mogelijk contact met je op!

Tien tips

Kun je voordat je gaat schrijven wel wat tips gebruiken? Hier zijn er tien: 

  1. Haak met je column in op de actualiteit. 
  2. Neem plaats op de stoel van je lezer. Wie wil die lezen?
  3. Schrijf een openingszin waarmee je met de deur in huis valt. 
  4. Licht een tipje van de sluier op als het gaat om je persoonlijk leven, maar maak er geen dagboek van.
  5. Breng structuur aan in je column. 
  6. Neem stelling en daag het liefst een beetje uit. Een column is geen essay.
  7. Kill you dralings!
  8. Vermijd jargon en clichés. 
  9. Breng ritme aan in je tekst door te variëren met lange en korte zinnen en woorden.
  10. Eindig je column met een verrassende wending, een uitsmijter of een verwijzing waarmee je begon

Vragen

Heb je nog vragen? Mail dan Charlotte Thomas op charlottethomas@vakmedianet.nl

Charlotte Thomas

Charlotte Thomas

Vakredacteur

Charlotte Thomas (1992) is vakredacteur met een focus op de ruimtelijke beleving, de gebruiker, transformatie en renovatie, en een voorliefde voor design. Ze studeerde af als kunst- en architectuurhistoricus. En heeft onder meer gewerkt bij Stroom Den Haag, Museum Het Schip, AFFR, Vice, Van Eesteren Museum en Galerie Bart. Heb je ideeën, vragen of opmerkingen? Mail naar: charlottethomas@vmnmedia.nl

De Fierensblokken in Antwerpen, door Happel Cornelisse Verhoeven architecten en Molenaar&Co. Beeld Karin Borghouts

Ninke Happel: 'De woonkwaliteit van de Fierensblokken was nooit in...

Samen met Molenaar&Co werkte Happel Cornelisse Verhoeven aan de renovatie van de Antwerpse Fierensblokken, in 1938 ontworpen door de Belgische architect Gustav Fierens. Bouwtechnisch leken de panden na tachtig jaar versleten maar activistische buurtbewoners kwamen in opstand tegen sloop. Happel: 'Als je nu de woonkwaliteit ziet, die hadden we nooit in nieuwbouw kunnen realiseren.'

Marie-José Van Hee. Beeld Klaas Verdru

Marie-José Van Hee krijgt als eerste vrouwelijke architect de Alvar...

De vijftiende Alvar Aalto-medaille is toegekend aan de Belgische architect Marie-José Van Hee. Ze is de eerste (individuele) vrouwelijke architect die de uitreiking in ontvangst neemt. De jury prijst haar breed scala aan projecten, van particuliere woningen tot openbare ruimtes en culturele gebouwen.

Project One Baelskaai: gevelbekleding in een duinlandschap

Project One Baelskaai: gevelbekleding in een duinlandschap

In de haven van Oostende staat One Baelskaai, hét boegbeeld van Oosteroever. Een gebouw met golvende terrassen die passen bij het duinlandschap en de zee. Ook de gevelbekleding sluit hier goed bij aan

Beeld Frank Hanswijk

50 jaar EGM architecten: 'We fungeren steeds vaker als regisseur van...

Het in Dordrecht gevestigde EGM architecten staat bekend om zijn ziekenhuizen en laboratoria, maar realiseert ook veel onderwijs- en kantoorgebouwen. Dit jaar bestaat het bureau 50 jaar. Hoe gaat EGM te werk en welke ambities heeft het bureau voor de toekomst? We vroegen het Roemer Pierik en Vincent Ketting, beiden partner bij EGM.