Naoorlogse fabriek getransformeerd tot nieuw stadskantoor gemeente Den Haag

In Den Haag is een naoorlogse fabriek, voor Hagenaars de zogenaamde 'Rijmenam-fabriek' aan de Fruitweg getransformeerd tot een nieuw stadskantoor van de gemeente. De voormalige drukkerij en binderij Van Rijmenam werd in 1955 gebouwd naar een ontwerp van architect Gerard van Essen. De transformatie tot stadskantoor voor de Diensten SZW en OCW is van de hand van Wessel van Geffen Architecten en Studio Leon Thier architectuur/interieur op basis van een voorontwerp van LIAG architecten en bouwadviseurs.

De Gemeente Den Haag heeft het nieuwe onderkomen aan de Fruitweg onlangs officieel in gebruik genomen. Ruim 500 medewerkers van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Dienst Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kregen daarmee de beschikking over gevarieerde werkplekken in een gastvrij gebouw waar dagelijks bezoekers komen voor cursussen, hulp of ondersteuning. 

Exterieur. Stadskantoor dienst SZW/OCS. Samenwerkende architecten: 
Wessel / van Geffen en Studio LeonThier architectuur /interieur. Beeld Peter de Ruig
Beeld Peter de Ruig

De architecten hebben met de aanpassingen het gebouw een uitnodigende en open uitstraling gegeven. Illustratief is de ontvangstzone bij de entree. Maar ook de structuur is heel open gehouden. Alle verblijfs- en werkruimtes bieden zicht op de hele structuur van het gebouw, zodat een individu zich tegelijk onderdeel blijft voelen van het geheel. Met dat doel zijn de spaarzame toegevoegde vaste wanden door een glasstrook visueel los gehouden van de gevel en het plafond. Bovendien vergroten nieuwe trappen en allerlei ontmoetingszones de contactmogelijkheden in het gebouw.

Voor de nieuwe indeling van het stadskantoor is de bestaande open structuur volledig benut. De bezoekers worden op de begane grond ontvangen in de entreehal met de balies en koffiebar. Een ruime trap, een aanpassing van het oorspronkelijke gebouw, biedt toegang tot de cursusruimtes in het souterrain. Hier zijn de vensters vergroot om meer daglicht in de ruimtes te krijgen. Op de eerste verdieping is het restaurant met een leerkeuken. Deze is voor bezoekers en personeel gezamenlijk toegankelijk. 

Exterieur. Stadskantoor dienst SZW/OCS. Samenwerkende architecten: 
Wessel / van Geffen en Studio LeonThier architectuur /interieur. Beeld Peter de Ruig
Nieuw trappenhuis. Beeld Peter de Ruig

Om de bereikbaarheid van de verdiepingen te vergroten is een glazen lift ingepast in het oorspronkelijke hoofdtrappenhuis, bij de hoofdentree, dat ook is doorgetrokken tot de 4e verdieping. Het glas vergroot niet alleen het gevoel van sociale veiligheid, maar laat ook het open en vrije karakter van de historische travertinnen trap in stand

De werkruimtes op de verdiepingen zijn overzichtelijk opgezet met een werkgebied langs de gevels en een middenzone die flexibel is ingedeeld. In die middenzone zijn bijvoorbeeld flexibele werkplekken, als aanvulling op de flexibele werkplekken langs de gevels. Bovendien zijn in die zone pantry’s en overlegruimtes van verschillend formaat waar kleine groepen bijeen kunnen komen. 

In de belruimtes, glazen geluiddichte ruimtes, kan een individuele medewerker bellen, zonder collega’s tijdens het werk te storen. Deze indeling is met halfhoge locker-meubels en glazen wanden zodanig flexibel, dat deze desgewenst eenvoudig aangepast kan worden, om een ruimte te verkleinen, te vergroten of geluiddicht te maken. De diverse afdelingen zijn gekoppeld aan specifieke zones met werkplekken. Om de verdiepingen efficiënt te ontsluiten is een nieuwe trap toegevoegd, midden in het gebouw die als aanvulling op de bestaande trappen op de koppen de interne bereikbaarheid sterk vergroot. 

Op de bovenste verdieping, de vierde, zijn in de opbouw enkele grote vergaderruimtes die bovendien fraai uitzicht over Den Haag bieden. Een kleinschalige brasserie met dakterras, heeft ook die visuele verbinding met de stad.

Vierde etage. Brasserie Beeld Peter de Ruig

Materiaalafwerking

Tijdens het ontwerp van de transformatie hebben de ontwerpers veel gesprekken gevoerd met de toekomstige gebruikers zodat de wensen en de gebruikseisen van de toekomstige werkplek duidelijk in beeld kwamen. Het resultaat is een gevarieerde werksfeer in het hele gebouw, met ontmoetingsplekken en groene elementen die de huiselijke sfeer versterken.

De nieuwe inrichting ondersteunt de verschillende belevingssferen in het stadskantoor. Dat wordt niet alleen door de indeling en zichtlijnen bewerkstelligd, maar ook door de afwerking. Materialen, kleuren, texturen; ze werken in op de beleving, en sturen soms het functioneren. De inrichting is heel bewust op de verschillende activiteiten afgestemd. 

Duurzaamheid

Met de transformatie worden ook de duurzaamheidsdoelen gehaald. In aanvulling op de verbetering van de gebouwschil, zijn ook de installaties verbeterd: het vernieuwde gebouw maakt gebruik van een warmte koude opslag. Dat betekent dat in de zomer koud water wordt gebruikt om te koelen en in de winter warm water voor verwarming wordt opgepompt. Een stralingsplafond zorgt voor extra warmte of koeling. De inblaas van lucht is in de plafondeilanden geïntegreerd. 

2080_20220928_PR Herontwikkeling Fruitweg 17

Download