FLUGT - Vluchtelingenmuseum Denemarken - Oksbøl - BIG Bjarke Ingels Group

Het Deense vluchtelingenmuseum FLUGT door BIG-Bjarke Ingls Group is gelegen op de locatie van het grootste vluchtelingenkamp van Denemarken uit de Tweede Wereldoorlog. Het museum geeft, mede door het tentoonstellingsontwerp van Tinker imagineers, een stem en een gezicht aan vluchtelingen over de hele wereld en legt de universele uitdagingen, emoties, geest en verhalen vast die worden gedeeld door ontheemde mensen.

Toelichting BIG en Tinker Imagineers

BIG heeft een van de weinige overgebleven structuren van het kamp, het voormalige ziekenhuisgebouw aangepast en uitgebreid tot FLUGT, een museum van 1.600 m2. Het bestaat uit twee langgerekte gebouwen. Het bureau heeft de twee gebouwen architectonisch en historisch met elkaar verbonden door een zacht gebogen volume toe te voegen dat 500 m2 extra ruimte aan het museum toevoegt en een uitnodigende structuur creëert, zichtbaar van veraf. De bocht wordt zachtjes naar de straat getrokken om een ​​uitnodigend aankomstmoment te creëren voor de museumbezoekers.

De structuur is bekleed met cortenstaal dat aansluit bij de rode bakstenen van de voormalige ziekenhuisgebouwen. Van buitenaf verwelkomt het abstracte volume bezoekers in wat een gesloten entreehal lijkt te zijn. Bij binnenkomst geeft een kamerhoge gebogen glazen wand zicht op een beschutte groene binnenplaats en het bos, waar vroeger het vluchtelingenkamp was. De binnenplaats laat licht binnen in de entreehal die fungeert als lobby of tijdelijke tentoonstellingsruimte waar gasten kunnen ervaren voordat ze hun reis vervolgen naar een van de museumvleugels.

Beeld R. Hjortshoj
Beeld R. Hjortshoj

De expositieruimte in de noordvleugel bevat galerieruimtes die zijn ingericht volgens de oorspronkelijke flow/circulatie in het ziekenhuis. Terwijl de meeste muren van de ziekenhuiskamer werden afgebroken, zijn sommige van de binnenmuren intact gehouden en gestabiliseerd door drie dwarsdoorsneden, waardoor grotere tentoonstellingsruimten zijn ontstaan.

De zuidvleugel beschikt over een flexibele vergaderruimte, kleinere tentoonstellingsruimtes, café en achterhuisfuncties met hetzelfde karakter en dezelfde materialiteit als in de noordvleugel: witte muren en kruispunten bedekt met wit geverfde houten planken georiënteerd volgens de schuine plafondlijn, evenals gele bakstenen over de hele museumvloer, die verleden en heden met elkaar verbinden.

De door BIG Landscape ontworpen binnenplaats zorgt voor een rustgevende zintuiglijke ervaring zowel binnen als buiten het museum. Een kleine spiegelpoel in het hart van de binnenplaats weerspiegelt de lucht erboven. Rondom het bekken benadrukt de uit de regio bekende heidebeplanting de identiteit van het gebied.

Tentoonstellingsontwerp door Tinker Imagineers

Tinker Imagineers bedacht een innovatief belevingsontwerp waarin de verhalen van vluchtelingen worden verteld. Met visuele hoogtepunten, soundscapes, animaties, interviews en origineel filmmateriaal komen de persoonlijke verhalen van de vluchtelingen tot leven. Bezoekers ervaren waar vluchtelingen toen en nu nog steeds mee te maken hebben. Buiten geeft een enorme en bijzondere maquette van het voormalige kamp, van beton en Cortenstaal, een indicatie van de schaal. Hier starten bezoekers een immersieve audiowandeling door het bos, waardoor ze ervaren hoe het dagelijkse leven in het kamp eruit zag. Ook het kerkhof en een oude barak kunnen worden bezocht.