Bedrijfsverzamelgebouw Titaan, Den Haag - Braaksma & Roos Architectenbureau

Op de Haagse Binckhorst is in Binckhaven het voormalige Harting-Bank gebouw, een ontwerp van architectenbureau Verhave-Luyt-De Jongh uit 1964, getransformeerd naar het bedrijfsverzamelgebouw De Titaan.

Toelichting Braaksma & Roos Architectenbureau | Beeld Arjen Veldt

Het oude Harting-Bank gebouw was ontworpen als tabaksopslag voor de Caballerofabriek (destijds Sigarettenfabriek Ed. Laurens). Hoewel het bestaande pand weinig architectonische kwaliteiten bezat, had het wel een interessante gevel met een bakstenen plint en witte betonnen kozijnkaders. Het behouden en versterken van deze uitstraling staat aan de basis van het ontwerp. In dezelfde doelmatige architectuurtaal wordt het gebouw opgetopt en afgewerkt met glas en aluminium.

De oorspronkelijke blauwe dakrand is vervangen door een prominente nieuwe verdieping. Een glazen pui over twee verdiepingen verbindt het gebouw met de haven en markeert de nieuwe entree aan het heringerichte groene voorplein. Vanuit hier kijk je uit over het water van de Binckhaven en licht het gebouw ’s avonds op als een lampion in de nieuwe stadswijk.

Aan de andere kant van het gebouw, die uitsteekt tot in het hart van de Saturnusstraat bevindt zich de tweede entree die het gebouw direct vanaf de straat en het parkeerterrein ontsluit. Zonnepanelen met print vormen de dakrand en verwijzen samen met het geperforeerde aluminium panelen naar wat zich
hier vroeger afspeelde; de opslag van tabak. De bestaande solide draagstructuur is volledig hergebruikt en waar nodig aangevuld ten behoeve van de uitbreiding; een nieuwe verdieping waarmee de Titaan in totaal ruim 13.000 m2 bedrijfsruimte biedt.

Op diverse plekken is het metselwerk van de plint zichtbaar hersteld, zo blijft de evolutie van het gebouw afleesbaar. Het metselwerk was op verschillende plekken erg vervuild, bij de plint is daarom gekozen voor een bureerlaag; een semi-dekkende stucadoortechniek. Van dichtbij blijven oude sporen zichtbaar, terwijl het gebouw van een afstand duidelijk tot een samenhangend geheel versmelt.

Beeld Arjen Veldt
Beeld Arjen Veldt

Verbinding met het water

Om de relatie met het water te versterken is de doorgaande looproute langs de kade doorgezet door de gevel aan de waterkant op de begane grond ‘terug te leggen’. De gevel is hier zo transparant mogelijk uitgevoerd waardoor er vanuit de werkruimtes direct uitzicht over het water is en de relatie tussen binnen en buiten wordt verbeterd. Het gebied langs de kade is ingericht met uitnodigende trappen en genoeg
zitplekken waarvan zowel gebruikers van De Titaan als passanten gebruik kunnen maken. Het voorplein bij de hoofdentree is via een tribunetrap verbonden met het kadeniveau en kan hiermee bijeenkomsten of presentaties in de open lucht faciliteren. Deze ruimte is ingericht met groen en bomen waardoor er genoeg schaduw is om onder te schuilen. Boven de entreegevel zijn plantenbakken geplaatst die bijdragen aan vergroening van het voorplein.

Licht en ruimtelijk werkklimaat

Het publieke karakter van de kade wordt doorgezet tot in het kloppend hart van het gebouw. Door de behoorlijke omvang was het gebouw vóór de transformatie erg donker. Het oude opslaggebouw bood een kans om het van binnenuit te activeren voor ontmoeten. Boven het centrale hart zijn grote daklichten in combinatie met verschillende vides ontworpen. In het landschap van vides en bruggen ontstaat een
gemeenschappelijk gebied met ruimte voor verschillende soorten werkplekken, en natuurlijk daglicht reikt nu tot in de kelder van het gebouw. Kantoren hebben grote te openen schuifpuien van staal en glas – een referentie naar de werkruimtes van de Caballerofabriek. Gebruikers kunnen elkaar goed zien waardoor het gebouw leeft en de uitwisseling tussen verschillende creatieve bedrijven stimuleert.

Op de begane grond bevindt zich het café, naast de centrale tribunetrap die gebruikt wordt voor diverse doeleinden, van ontmoeten tot presentaties. Er is in het hele gebouw gekozen voor een warme sfeer, waarin hout een hoofdrol speelt. De vormgeving is terughoudend met een beperkt aantal ingrediënten en accentkleuren. Blikvanger en sfeerbepaler is de groene moswand die zich uitstrekt over alle vier de verdiepingen. Naast een groene aanblik levert deze ook een belangrijke bijdrage aan de akoestiek.

Beeld Arjen Veldt
Beeld Arjen Veldt

Slim hergebruik van materialen

Tijdens de ontwerpwerkzaamheden voor De Titaan werd een grote ambitie voor een zo veel mogelijk circulair ontwerp uitgesproken. Een interessante uitdaging, want circulair bouwen vraagt om inventiviteit, maar vooral ook om een goede planning. Het uitgangspunt werd om zo weinig mogelijk te slopen en de bestaande constructie en gevels zo veel mogelijk te behouden. De nieuwe vloer van de tweede verdieping is gevlinderd zodat een extra vloerafwerking achterwege kon blijven.

Het gebouw wordt verwarmd door warmptepompen, inclusief warmteterugwinning via de ventilatielucht. Het grote dakoppervlak wordt volledig gebruikt om d.m.v. zonnepanelen het gebouw in het grootste
deel van de energieopwekking te voorzien. De glazen gevels zijn voorzien van zonwering om de
koellast te minimaliseren en meer comfort te bieden.