9 oktober: de Architect x Pakhuis de Zwijger over 'architectuur als culturele waarde'
V.l.n.r. Arjan den Boer, Thomas Dieben, Mechthild Stuhlmacher, Arna Mačkić, Edzo Bindels en Uri Gilad

9 oktober: de Architect x Pakhuis de Zwijger over 'architectuur als culturele waarde'

Op woensdag 9 oktober organiseert de Architect weer een nieuwe avond in Pakhuis de Zwijger waarin we de printeditie tot leven brengen. Dit keer gaan we in op de culturele waarde van architectuur. Arjan den Boer, Arna Mačkić, Edzo Bindels, Mechthild Stuhlmacher, Uri Gilad en Thomas Dieben komen spreken.

Architectuur is onbetwistbaar nuttig. Zij moet zo goed mogelijk beantwoorden aan functionele eisen, van gebruik tot duurzaamheid. Daarnaast vormt architectuur de achtergrond van het leven als culturele drager. Waken over de architectonische kwaliteit van onze gebouwde omgeving staat daarmee gelijk aan zorgdragen voor de samenleving. Toch wordt in Nederland de culturele waarde van architectuur nog te weinig onderkend, mede doordat het architectuurbeleid de afgelopen decennia steeds verder is afgebrokkeld.

De derde printeditie van 2024 van de Architect staat geheel in het teken van architectuur als culturele waarde. Op 9 oktober brengt de redactie deze editie tot leven. We gaan in gesprek met Edzo Bindels, Uri Gilad en Thomas Dieben die hebben gewerkt aan ontwerpen waarbij de culturele waarde hoog in het vaandel stond. Daarna licht Arjan den Boer toe waarom juist de culturele waarde ervoor zorgt dat gebouwen de tand des tijds doorstaan. Arna Mačkić vertelt vervolgens dat de keerzijde hiervan is dat architectuur ook altijd onderdeel is van een conflict.

Aan het einde van de avond reflecteert Mechthild Stuhlmacher op hoe we de culturele waarde in het huidige architectuurdebat een plek kunnen geven.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.

Beeld Maxim de Gilder

Architectuur als culturele daad: de bouwkunst tussen politiek...

Het Nederlandse architectuurbeleid werd eind jaren tachtig opgetuigd als uiting van de politieke wil om mensen in aanraking met cultuur te brengen. Voor het eerst kwam er een samenhangend beleid op rijksniveau, waarin het bouwbeleid samenging met het cultuurbeleid. Maar inmiddels is dit architectuurbeleid alweer gesloopt en haar 'culturele waarde' volledig afhankelijk geworden van de markt.

Beeld Vincent Huibers

De culturele waarde van architectuur ligt in het alledaagse

Sommige architectuurtheoretici en -historici maken een onderscheid tussen 'bouwen' en 'architectuur'. In dit essay reflecteert Hans Teerds in drie 'denkstappen' op dit onderscheid, om daarmee iets van de culturele waarde van architectuur te kunnen definiëren. Want: waarom ons druk maken over architectuur, als we een woning ook - en veel goedkoper - uit een catalogus kunnen bestellen?

Wivina Demeester. Beeld Laïs van Gestel

Wivina Demeester: 'Ik geloof dat als de omgeving goed gemaakt is, wie...

Als Vlaams minister van Financiën en Gebouwen creëerde Wivina Demeester de Vlaams Bouwmeester. Als initiatiefneemster van Monnikenheide, een verblijfscentrum voor mensen met een beperking in Zoersel, droeg ze met ze talloze bouwprojecten bij aan de Vlaamse architectuurcultuur. 'De woontypologieën evolueerden, maar de basis van het concept, het evenwicht tussen het private en het collectieve en de nadruk op geborgenheid, die bleef overeind.'

Het Holocaustmuseum en de Hollandse Schouwburg in Amsterdam door Office Winhow. Beeld links en midden Stefan Müller, rechts Max Hart Nibbrig

Architectuur is een culturele kwestie van belang

In maart gingen dan eindelijk de deuren open van het nieuwe Holocaust museum in Amsterdam. Een transformatie waar ik al een tijd naar uitkeek, vanwege de belangrijke en beladen plek in de stad die het verdient om in de spotlight te staan. Ik had de eer om - voor de perstour uit - een rondleiding te krijgen van Uri Gilad en Inez Tan, beide projectarchitect bij Office Winhov, en Boaz Bar Adon, interieurarchitect bij Opera Amsterdam.