(Beoogde) aanpak
De sporthal introduceert een autonome identiteit en vult een stedelijke leegte. Het gebouw keert zich bewust naar de stad en fungeert als een signaal voor de stad, en wordt hierdoor uitnodigend. Twee paviljoenen markeren de ingangen en balanceren de abstractie van het volume. De voornaamste materialen, glasdallen en beton geven het een robuust, veerkrachtig karakter. Anderzijds zorgen ze binnen voor een zintuiglijke sfeer. Het ontwerp stimuleert interactie en creëert een inclusieve omgeving.
Samenwerking met andere disciplines
Het multidisciplinair team is van architecten en ingenieurs elks met hun eigen specifieke sterktes, bestaande uit de volgende partijen Team URA Yves Malysse Kiki Verbeeck (architect ontwerp+uitvoering) Sweco (technieken) Util (stabiliteit) Landinzicht (ontwerper omgeving) Gillion (aannemer)
Duurzaamheid
Het project neemt afstand van zijn oorspronkelijke functie. Het gebouw is vooral een open publieke structuur voor beweging en ontmoeting. De structuur is robuust en kan door zijn afmetingen diverse functies aan. Het gebouw straalt veerkracht uit: toekomstige generaties kunnen hun eigen invulling eraan geven. Het Brussels Gewest hanteert de strengste normen op vlak van duurzaamheid, die integraal zijn toegepast in dit project.
Materiaal en techniek
Het hoofdgebouw is een abstracte rechthoekige lichtbox van beton en glazen bouwstenen. Deze bouwstenen, in dubbele rijen geplaatst voor extra duurzaamheid, laten gefilterd licht binnen, waardoor een zachte, gelijkmatige verlichting ontstaat. Dit creëert een rustige sportomgeving zonder inkijk of verstoring van buitenaf, in contrast met de chaotische omgeving. De structuur bestaat uit herhalende betonnen vakwerken die de ruimte organiseren, met subtiel geïntegreerde technische installaties.
Maatschappelijke impact
Het project voegt een betekenisvolle sport- en ontmoetingsruimte toe aan de multiculturele gemeenschap van Molenbeek. Als herkenbaar baken biedt het diverse zintuiglijke ervaringen en stimuleert het sociale interactie. Het ontwerp zet in op sociaal-maatschappelijk en cultureel verantwoord bouwen, met aandacht voor de noden van buurtbewoners. Door op kleine schaal te investeren in inclusieve ruimtes draagt het project bij aan positieve stedelijke vooruitgang, zowel op korte als lange termijn.
Fysieke impact
De sporthal richt zich naar de grote boulevard, waardoor een ruime voorruimte ontstaat. Hier wordt een groene open lounge gecreëerd, die zicht biedt op het gebouw en zijn omgeving. Dit vormt een waardevolle publieke ruimte, een zeldzaamheid in de buurt. De draaiing van het hoofdvolume zorgt voor twee ingangen: één voor het publiek en de conciërge, en één voor de ondergrondse parkeervoorzieningen, overdag gebruikt door scholen en ’s avonds en in het weekend door sporthalbezoekers.
Programma
Deze sporthal wordt o.a. gebruikt door het vrouwelijke basketbalteam van Molenbeek, opgericht én bestuurd door uitsluitend jongere Moslim-vrouwen. Een ritmisch betonnen vakwerk structureert de ruimte, met subtiele technieken, kleurrijke accenten, geïntegreerde functies, een conciërgewoning boven en ondergrondse fiets- en autoparking.
PDF bestanden
ura-yves-malysse-kiki-verbeeck-stm-snede
Downloadura-yves-malysse-kiki-verbeeck-stm-inplanting
Downloadura-yves-malysse-kiki-verbeeck-stm-dak
Downloadstm-ura-yves-malysse-kiki-verbeeck-po-250228-axo
Downloadura-yves-malysse-kiki-verbeeck-stm-gevels-1
Downloadura-yves-malysse-kiki-verbeeck-stm-fiche
Download