(Beoogde) aanpak
Architectonisch was de uitdaging om uiting te geven aan het bijzondere karakter van de ontwikkeling, terwijl het gebouw zich ook als ‘tussenwoning’ in de negentiende eeuwse gevelwand diende te voegen. Hierbij moest de parcellering van de vier oorspronkelijke panden van Pierre Cuypers voelbaar zijn. Het ontwerp voorziet daarom in een helder grid met een hoofdritme dat de vier percelen duidt, onderverdeelt fijnere structuur die past bij de achterliggende functies.
Samenwerking met andere disciplines
De complexiteit van de locatie en het specifieke ontwerp noopte tot nauwe samenwerking. De kelder die is voorbereid om onderdeel te zijn van een luxe winkel, heeft een uitzonderlijke diepte. Een aantal uitdagingen kwam hier bij elkaar: de aanwezigheid van de beton fundering van het vorige pand, de belending (nr 13) ) en de grondwater neutrale kelder. Voor de kantoorverdiepingen met de CLT vloeren is intensief samenwerkt met zowel de constructeur als de adviseurs installaties.
Duurzaamheid
Het ontwerp voorziet in een Paris Proof, energieneutraal gebouw met een A++++ energielabel. Door het toepassen van bodemlussen wordt warmte en koude opgeslagen in de bodem. Het dak is voorzien van 48 PV panelen. Het gebouw is zeer goed geïsoleerd en de kantoren zijn voorzien van LED verlichting. De vloeren van het kantoor zijn uitgevoerd in CLT. Hierdoor is de milieu impact van de nieuwe hoofddraagconstructie gereduceerd. De houten plafonds zorgen tegelijkertijd voor een fijne, warme sfeer.
Materiaal en techniek
De gevel is uitgevoerd met een bronzen coating die zich gedraagt als een volledig bronzen gevel met de bijbehorende patina. De gevel is voorzien van schermen met een bijzondere geometrie en textuur. Het in het werk gestorte beton in de onderste verdiepingen is uitgevoerd als traditioneel plankenbeton. De begane grond is uitgevoerd als een betonnen grid met houten vloerdelen. De kantoor vloeren en stabiliteitswanden zijn uitgevoerd in CLT gecombineerd met stalen hoedliggers en kolommen.
Maatschappelijke impact
Om economisch sterk en duurzaam te zijn wil Amsterdam een aantrekkelijke stad zijn. Dit betekent onder meer het intensiveren van grondgebruik. Aantrekkelijk voorzieningen horen daarbij. Door de toevoeging van winkel in het luxere segment wordt invulling gegeven aan de gemeentelijke ambitie om topwinkels in de stad te vestigen. De maat en schaal past binnen een fijnmazig winkelmilieu. Ook het behoud van kleinschalig kantoor draagt bij aan de levendigheid en aantrekkingskracht van de stad.
Fysieke impact
Het gebouw is onderdeel van een gevelwand van een typisch negentiende eeuws gesloten bouwblok. Door de sloop van vier panden van Pierre Cuypers in 1975 is een afwijkende conditie ontstaan: een modern gebouw. Het ontwerp van F.J.E. Dekeukeleire uit 1975 refereerde aan de oorspronkelijke parcellering. Het nieuwe gebouw heeft de gevelwand hersteld. Met de schermen in de kantoorgevel wordt aansluiting gezocht met de meer gesloten negentiende eeuwse gevelwanden in de PC Hooftstraat.
Herontwikkelingsproces
Aan de uitvoering ging een lang ontwerp- en vergunningentraject vooraf. Het initiatief tot herontwikkeling werd in 2015 genomen. Verschillende scenario’s werden verkend, van volledig warenhuis tot hergebruik met alleen winkels op de begane grond. De bovenliggende etages kenden zowel kantoren als uitzonderlijke luxe appartementen. De combinatie van hoogwaardige kantoren boven een bijzondere winkel met een extra verdieping onder grond bleek het meest haalbaar.