Marjan van Aubel wint de ARC21 Innovatie Award
The Netherlands Pavilion Solar Roof in Dubai. Beeld DutchDubai / Fatima Benhaddou

Marjan van Aubel wint de ARC21 Innovatie Award

Marjan van Aubel Studio is met The Netherlands Pavilion Solar Roof in Dubai de winnaar geworden van de ARC21 Innovatie Award. De jury wil met deze uitverkiezing benadrukken dat de klimaatcrisis niet wacht, die crisis is nu. 'De realisatie van projecten zoals dit zonnedak zijn nodig om de politieke en maatschappelijke verandering op gang te brengen.'

Marjan van Aubel Studio heeft in samenwerking met V8 architecten in Dubai een groots ontwerp met kleine footprint gerealiseerd. Om transport te beperken wordt met lokale materialen gewerkt, die waar mogelijk na de 6 maanden levensduur van het paviljoen worden teruggebracht. De zonnepanelen zijn lichtgewicht folies geprint op PET, en dat resulteert in een radicaal optimistische benadering van zonne-energie.

Reinder Bakker overhandigt de ARC21 Innovatie Award. Beeld Cynthia van Dijke

'De kracht van Aubels ontwerp is dat het de toekomst transformeert: elk oppervlak vol zonnepanelen wordt niet langer bange noodzaak in een moeizame energietransitie, maar een feest om naar uit te kijken'

De klimaatcrisis wacht niet: de crisis is nu. Technische kennis is er al, maar wat vooral achterblijft is politieke en maatschappelijke verandering. Om dat te realiseren zijn projecten als dit zonnedak van groot belang. Het gefilterde, gekleurde licht dat tegelijkertijd energie opwekt, koelt en voor schaduw zorgt heeft iets magisch. Marjan van Aubel staat voor zonnedemocratie. De kracht van haar ontwerp is dat het de toekomst transformeert: elk oppervlak vol zonnepanelen wordt niet langer bange noodzaak in een moeizame energietransitie, maar een feest om naar uit te kijken.

The Netherlands Pavilion Solar Roof in Dubai. Beeld DutchDubai / Fatima Benhaddou

Solar Roof

Het zonnepanelen dak bestaat uit gekleurde transparante organische photovoltaic panelen (OPV) die gemaakt zijn van non toxic materialen die op een circulaire manier geïnstalleerd zijn. Door technologie, esthetiek en duurzame materialen te combineren, creëert de studio een nieuwe visie op zonne-energie.

Bekijk de video van de uitreiking

Het glas-in-lood zonnedak van het Nederlands Paviljoen geeft het gevoel alsof je in een gigantische moderne kerk staat met verschillende kleurnuances. De kleuren zijn zorgvuldig gekozen die nodig zijn voor het lichtspectrum voor de eetbare planten in het paviljoen. Het grafische ontwerp is gemaakt met een Moiré-effect waarin de lijnen en patronen met elkaar interfereren waardoor er prachtige lichtreflecties in het paviljoen ontstaan.

Genomineerden

Marjan van Aubel nam het op tegen het Circulaire Warenhuis door Popma ter Steege Architecten met buro bordo en Raw Color, voor Kringloopbedrijf Het Warenhuis in Leiden. Hierover zegt de jury: 'een architectenbureau dat uit duurzaamheidsoverwegingen kiest om dat bouwen te beperken is al innovatief. In dit geval leidt het tot een nieuwe koers voor de organisatie, waarin reststromen die eerder werden weggegooid, nu een grondstof zijn voor verleidelijke, nieuwe ontwerpen. In plaats van een nieuw gebouw of winkelinterieur, is hier innovatie te vinden in het anders bekijken en waarderen van wat er al is: relaties, kennis, kunde, werkkracht.

'Een architectenbureau dat uit duurzaamheidsoverwegingen kiest om bouwen te beperken is al innovatief. Het Circulaire Warenhuis leidt tot een nieuwe koers, waarin reststromen die eerder werden weggegooid nu een grondstof zijn voor verleidelijke, nieuwe ontwerpen.'

'Dat een project als  Top Up door Frantzen et al. gerealiseerd is geeft hoop dat dit soort open en circulaire projecten ook in de sociale woningbouw in de toekomst mogelijk kunnen worden'

Top-Up door Frantzen et al is de derde genomineerden. Hierover zegt de jury 'deze woontoren met koopwoningen in Amsterdam Noord is een zeer compleet, circulair project. De combinatie van houtbouw, droge montage en een draagconstructie onafhankelijk van de inbouw zorgt ervoor dat het gebouw ruimte heeft om met toekomstige veranderingen om te gaan. Als een duurzamere versie van andere cascoprojecten als Superlofts, laat het de mogelijkheid aan kopers om de ruimtes in te delen en af te werken. Dat een project als dit gerealiseerd is geeft hoop dat dit soort open en circulaire projecten ook in de sociale woningbouw in de toekomst mogelijk kunnen worden.

Jury

De jury van de ARC21 Innovatie Award bestaat dit jaar uit Daan Roosegaarde, Studio Roosegaarde (voorzitter); Catherine Koekoek, Reinder Bakker, Overtreders W; Pepijn Bakker, Rochdale en Astrid de Wilde, de Architect (secretaris).

Wil je alles nog eens nalezen of bekijken? In ons speciale digizine rond de ARC21 Awards is alles terug te vinden. Ga hier naar de special over de ARC21 Awards >

Lees ook:

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.