Harry den Hartog

Harry den Hartog is een een onafhankelijke stadsontwerper en criticus. In het verleden werkte hij meer dan tien jaar als ontwerper voor verschillende (Nederlandse) stedenbouwkundige en architectenbureaus voordat hij URBAN LANGUAGE (www.urbanlanguage.org) in 2004 in Rotterdam oprichtte.

Sinds eind jaren negentig bezocht hij regelmatig Azië, met name China, en sinds 2008 is hij gevestigd in Shanghai, het hart van de Yangtze-delta.Hij geeft advies over stadsontwerp en architectuurkwesties. Hij wordt vaak gevraagd als deelnemer of organisator aan debatten en exposities. Daarnaast publiceert hij regelmatig critici voor verschillende lokale en internationale media, coaches ontwerpstudio's en workshops en lezingen bij verschillende instituten en universiteiten in Europa en Azië. Momenteel werkt URBAN LANGUAGE aan een regeneratieproject voor een stedelijk dorp in Changsha.

Afgelopen 10 jaar is meer dan 60 kilometer recreatief 
waterfront gerealiseerd.

Erts en zand maakt plaats voor hip en slim Shanghai

Afgelopen tien jaar ontwikkelde Shanghai twaalf 'stedelijke megaprojecten' langs de Huangpu Rivier. Twee daarvan liggen in het 9,4 kilometer lange voormalige havengebied West Bund. Beide weerspiegelen de ambitie om van Shanghai een wereldspeler te maken op het gebied van innovatie: AI Valley en Media Port, met elk ruim een miljoen vierkante meter commercieel vloeroppervlak.

Beeld Harry den Hartog

Blog - Shanghai en de uitbraak (4): voorzichtige tekenen van herstel

Door Harry den Hartog - Toen ik ruim twee weken geleden vanuit Rotterdam terugging naar Shanghai waren er in Nederland nog maar twee personen besmet met COVID-19 en waren veel vrienden en familieleden bezorgt over mijn terugkeer naar China, want daar was het gevaar. Inmiddels is de situatie totaal omgekeerd en hoor ik zeer verontrustende berichten vanuit Nederland en maak me grote zorgen over de ongecoördineerde aanpak van problemen daar.

In plastic gehulde voetganger. Beeld Els Zheng

Blog - Shanghai en de uitbraak: lessen in resilience (3)

Nu het Coronavirus wereldwijd zijn slachtoffers maakt gaan je gedachten uit naar mensen die getroffen zijn door het virus. Onder hen ook bevriende architecten en Nederlanders die in China wonen en werken. We vroegen aan Harry den Hartog in Shanghai hoe het met hem gaat nu hij in zijn huis in quarantaine zit. Vandaag het laatste deel.

Lesgeven via ZOOM (screenshot Harry den Hartog)

Blog - Shanghai en de uitbraak: lessen in resilience (2)

Nu het Coronavirus wereldwijd zijn slachtoffers maakt gaan je gedachten uit naar mensen die getroffen zijn door het virus. Onder hen ook bevriende architecten en Nederlanders die in China wonen en werken. We vroegen aan Harry den Hartog in Shanghai hoe het met hem gaat nu hij in zijn huis in quarantaine zit. Vandaag deel 2.

Mijn temperatuur word gemeten door het buurtcommite (Beeld Harry den Hartog)

Blog - Shanghai en de uitbraak: lessen in resilience (1)

Nu het Coronavirus wereldwijd zijn slachtoffers maakt gaan je gedachten uit naar mensen die getroffen zijn door het virus. Onder hen ook bevriende architecten en Nederlanders die in China wonen en werken. We maakten een rondgang en vroegen aan Harry den Hartog in Shanghai hoe het met hem gaat nu hij in zijn huis in quarantaine zit.

Raffles City is een groot stedelijk project met kantoren, woningen, hotel, winkels and voorzieningen, gelegen op het punt waar de rivieren de Yangtze en de Jialing samenvloeien Beeld CapitaLand

Poort naar West-China - Raffles City in Chongqing door Moshe Safdie

Door Harry de Hartog - De Chinese stad Chongqing is gebouwd tegen de kliffen, op het punt waar de Jialing Rivier en de Yangtze Rivier samenvloeien, aan de voet van het Tibetaanse hoogland. Chongqing, ook wel de 'City of Stairs' genaamd, is de ultieme hoogbouwstad, waar zowel informeel als formeel geëxperimenteerd wordt met het bedwingen van grote hoogten. Het door Moshe Safdie ontworpen monsterproject Raffles City haakt aan op dit gegeven en vormt tegelijkertijd een passend landmark voor deze stad en daarmee de hele regio.