ARC19: stoel - Architecten van Mourik
Een minimalistisch ontwerp van een stoel met de mogelijkheid om het karakter aan te passen aan de context en het gebruik. Een stoel, opgevat als een verzameling, geïnspireerd door de 12 archetypen van C.G. Jung.
De afronding van de transformatie van de Burgemeesterswijk in Maassluis, van jaren zestig flatwijk tot een moderne, duurzame en groene woonwijk is gestart. Het project bestaat uit twee woontorens met 84 appartementen en 24 grondgebonden woningen.
Een minimalistisch ontwerp van een stoel met de mogelijkheid om het karakter aan te passen aan de context en het gebruik. Een stoel, opgevat als een verzameling, geïnspireerd door de 12 archetypen van C.G. Jung.
Dick van Mourik, oprichter van architecten Van Mourik is op 17 september overleden. Van Mourik startte het bureau op in 1955 en begon met kleine opdrachten, verbouwingen, interieurs, nieuwbouw van woningen, vaak voor vrienden en bekenden. Ondanks zijn latere bekendheid door het ontwerpen van grote projecten, behield hij zijn liefde voor de bescheiden, kleinere projecten.
Wijlen Steve Jobs wilde het zo. Een futuristisch Apple hoofdkantoor met zoveel mogelijk glas. Hij vergat één ding. Wie continu voorovergebogen met zijn iPhone loopt ziet die glazen deuren en wanden niet. Apple komt pleisters tekort, zo schrijft het AD op haar website.
Door Erikjan Cuperus - Distilleerderij Nolet stookt al sinds de oprichting in 1691 jenever in Schiedam. De geschiedenis speelt een grote rol in de promotie van de merken en het bedrijf verwelkomt jaarlijks duizenden bezoekers in zijn historische complex. Toen de familie Nolet de fabriek onlangs wilde moderniseren en uitbreiden, leken ruimtegebrek en de slechte bereikbaarheid voor vrachtverkeer een verhuizing naar een industrieterrein noodzakelijk te maken. Architecten van Mourik maakte een plan waardoor de distilleerderij op zijn historische plek kon worden gehandhaafd
Door Tom Maas - Op een steenworp afstand van het metrostation Holendrecht ligt in een hoek van een industrieterrein het nieuwe Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam. Bezoekers met een fobie voor ziekenhuizen en artsenij kunnen bij nadering van het enorme complex het beste even de ogen sluiten. Van binnen blijkt het karakter van het gebouw heel wat vriendelijker. Nu het eerste gedeelte van het Centrum in gebruik is genomen door het uit de binnenstad verhuisde Binnengasthuis, is het tot leven gekomen. Hoewel grote delen van de kolos nog slechts ruwbouw zijn, is het mogelijk zich voor te stellen hoe het hele Centrum in de nabije toekomst zal functioneren met een 'bevolking' van zo'n 9000 mensen binnen de muren. Dat leven is er van buiten niet erg aan af te zien. De donkere gesloten gevels met blauw spiegelend glas houden het verborgen. Zo verloopt de eerste kennismaking met een prozaïsch bouwwerk.