Alles over Magazine mei 1987

1e fase Centrum Almere-Stad, Rijnboutt (links) en Loerakker tegenover elkaar

Dossier jaren 80 - Stedelijke vernieuwing

Door Astrid de Wilde - Rond 1980 zakt, mede ingegeven door de crisis in de jaren '70, de bouwmarkt in. Om de productie op gang te houden wordt de bouw van woningwetwoningen gestimuleerd. De architectuur en de stedenbouw verschralen. Later in de jaren '80 breekt geleidelijk een nieuwe periode aan. Door het verdwijnen van de zware industrie en de opkomst van de kenniseconomie ontstaat een nieuwe middenklasse in de stad. De Verstedelijkingsnota uit 1983 zet in op een compacte stad met als doel gezinnen met een bovenmodaal inkomen voor de stad te behouden. Hiervoor wordt ingezet op de kwaliteit van de stedenbouw architectuur. Particulier eigendom neemt toe en ook stopt eind jaren '80 de ontvolking. Een meer economische benadering van stadsvernieuwing wint aan belang.

Renovatie Wilhelm-Pieck-Strasse. Een van de zeldzame panden die hun oorspronkelijke ornamenten hebben
behouden zien we aan de overkant van het kruispunt, rechts.

Reconstructie en stadsvernieuwing in Oost-Berlijn

Door Cees Zwinkels - Terwijl in West-Berlijn op vooral traditionele wijze de oogstrelende projecten van de IBA worden gebouwd voltrekt zich in Oost- Berlijn een omvangrijke stadsvernieuwingsoperatie volgens industriële bouwprincipes. Tegelijkertijd wordt het oude centrum van de stad, dat na de oorlog zwaar gehavend achterbleef en sindsdien verder verkommerde, op indrukwekkende wijze gereconstrueerd. Ook voor Oost-Berlijn is het 750-jarig bestaan van de stad een stimulans om versneld bouwprogramma's af te wikkelen. Een herwaardering van de binnenstad die duidelijk verwant is aan de beweging die zich aan deze kant van de scheidslijn tussen oost en west manifesteert.

Vogelvluchtperspectief totaalbeeld

Stationsgebied Utrecht - Studie Bureau Kees de Kat

Door Ir. Jan Bredenoord en Kees de Kat - Het gebeurt steeds vaker dat gemeenten externe bureaus inschakelen om de potenties van een bepaald gebied op te sporen. Met behulp van beeldende ingrepen wordt daarbij het denken over de ontwikkelingsmogelijkheden van een bepaald gebied gestimuleerd. Deze werkwijze heeft verschillende voordelen: de traditionele procedures worden aanzienlijk versneld, de beelden kunnen stimulerend werken op potentiële investeerders en externe deskundigen kunnen zich gedurfder uitspraken permitteren dan ambtenaren. In opdracht van de gemeente Utrecht verrichtte bureau Kees de Kat een dergelijke studio naar het Utrechtse stationsgebied, het hevig kloppende hart van Nederland, dat door stress wordt bedreigd.

Recent verschenen