Toelichting: LIAG architecten en bouwadviseurs
Fotografie: Ronald Tilleman en Derako/Peter de Ruig
Thuis’ in het ziekenhuis
Het Prinses Máxima Centrum is een omgeving, waar jonge patiënten en hun ouders geborgenheid vinden. Een ‘thuis’ is gecreëerd. De introductie van ouder-kind-eenheid is hier een voorbeeld van: Zowel het kind als de ouders beschikken over een eigen verblijfsruimte. Deze kamers kunnen door een schuifdeur gescheiden of samengevoegd worden. Elk vertrek heeft een buitenruimte. In een huiskamer kan het gezin samen koken en eten. Op deze wijze wordt de thuissituatie nagebootst.
Ontwikkelingsgerichte zorg
In dit centrum wordt ontwikkelingsgerichte zorg aangeboden. De fysieke en mentale ontwikkeling van het kind gaat immers door, ook bij ziekte. De patiënten krijgen bijvoorbeeld les. Verspreid in het gebouw vinden zij diverse leeftijdsgebonden voorzieningen, voor afleiding of om het bewegen of het leren te stimuleren. Zo kunnen zij op de bouwplaats met leeftijdsgenoten of hun familieleden spelen. Ze zijn hier ‘kind’.
Healing environment
Het gebouw ondersteunt het genezingsproces. Een ‘healing environment’ is gerealiseerd: Er is veel uitzicht naar buiten. Het daglicht treedt tot diep het gebouw binnen door patio’s en daklichten. Het gebouw heeft een open opzet met veel zichtlijnen en doorkijkjes. Natuurlijke processen, zoals het dag-en-nacht ritme, de beleving van de seizoenen en het weer, beïnvloeden het herstel en welbevinden van de jonge patiënten (ook) positief.
In het Prinses Máxima Centrum zijn zorg en onderzoek op het gebied van kinderoncologie geconcentreerd in één gebouw. De kinder- en onderzoekswereld gaan naadloos in elkaar over. De hoofdroute door het gebouw fungeert tevens als ontmoetingsruimte voor patiënten, hun ouders, medische professionals en onderzoekers.