ARC19: CC Binder in Puurs (BE) - plusofficearchitects

In een binnengebied in het centrum van Puurs ontwerpt plusoffice een vernieuwd Cultureel Centrum. Het bestaande CC omvat meerdere gebouwen die doorheen jaren aan elkaar groeiden met een onoverzichtelijk kluwen tot gevolg. In navolging van het masterplan knipt plusoffice de waardevolle gebouwen los en voegt een nieuwe reeks objecten toe: een theaterzaal, polyvalente zaal, leskeukens, foyer, exporuimte en middenzaal.

Het bestaande cultureel centrum omvat meerdere gebouwen die doorheen de jaren aan elkaar koekten tot een onoverzichtelijk kluwen. De waardevolle gebouwen worden losgeknipt om een volwaardige voetgangersverbinding te realiseren: het 'Harmoniepad'. De doorsteek vervolledigt de foyer die de verschillende gebouwen groepeert. Samen vormen ze dé publieksruimte van het vernieuwde CC.

Tussen de bestaande podiumzaal en het academiegebouw voegt plusoffice extra programma's toe: een theaterzaal, twee polyvalente zalen, leskeukens, exporuimte en archief. De nieuwe gestapelde zalen krijgen een bijzonder baksteenpatroon dat refereert naar de bekleding van historische zijgevels in het dorp Puurs. Het materiaalgebruik borduurt verder op gekende doe-het-zelf-materialen van het bouwblokhart: metalen golfplaten, betonnen snelbouwsteen, glazuurtegels, lattenwerk, cementleien... maar dan telkens in een duurzamere versie toegepast.

De inzet van dit project is de inpassing van een complex programma in een groot bouwblok, tussen bestaande gebouwen die er deel van zullen uitmaken. Zo gaat er veel aandacht naar de volumetrische inpassing van de grote theaterzaal in verhouding tot de neogotische school en een doorsteek op mensenmaat. De interne werking wordt verbeterd door duidelijke publieksstromen en een efficiënte backstage-werking. Maar vooral de akoestische performantie van de twee onafhankelijk opererende gestapelde zalen is indrukwekkend. Als kunstintegratieproject werd de inkom voorzien van een grafisch werk door Stephanie Specht, die de spits afbijt van een tweejaarlijkse rotatie aansluitend bij het KIP (Kunst In Puurs) parcours.