ARC19: Frame Houthavens Amsterdam - van dongen - koschuch architects

Met Frame willen we een tijdloos icoon realiseren. Frame is een atypisch woongebouw dat met rondom elektrisch te openen ramen invulling geeft aan de woonvraag van vandaag en de toekomst. Een echt duurzaam pand met een materialisering die eenvoudig de tand des tijds kan doorstaan, een levensduur heeft van min. 100 jaar en de flexibiliteit kent om meerdere functies te vervullen.

Toelichting door van dongen - koschuch architects - Het project “Frame” vormt de beëindiging van blok 0, de eerste strook nieuw gebouwde woonbebouwing van de Houthavens in Amsterdam. Het gebouw vormt de afsluiting van de gedifferentieerde volumetrische opbouw van de eerste bebouwingsstrook. Het ontwerp voor de toren is boven het ondergronds parkeervolume ‘klassiek’ opgebouwd.

Het ‘basement’ wordt gevormd door een een 6 meter hoge plint met commerciële publieksfuncties met een klassieke structuur van portalen. Daarboven een woonvolume van 9 lagen dat versmalt naar boven toe als ‘schacht’ of ‘zuil’ van de klassieke opbouw en als bekroning het ‘kapiteel’ van het kopblok: een afwijkende bijzondere verdieping die het volume beëindigt.

Het resulteert in een gedifferentieerd aanbod van luxe appartementen. De schacht kenmerkt zich door een subtiele rasterstructuur van een gevel met diepe neggen en grote glasvlakken, een stoer gebouw dat zich niet direct als woonbebouwing laat lezen. Het gebouw vormt de beëindiging van de gedifferentieerde verzameling van hogere en lagere bebouwingen van de eerste bebouwingsstrook.

Als Kopgebouw van deze strook is het gebouw alzijdig en toont het een strakke, steenachtige gevelstructuur die door middel van de grote glasvlakken en diepe neggen van de gevel van binnenuit een ‘framed view’ van haven en stad creëert. De goud-bronzen tint en materialiteit van de gevels versterken de warme en intieme sfeer en uitdrukking van het gebouw.

Monografie Architectuur Juni 2019 over Wonen in hoge dichtheid

Monografie Wonen in hoge dichtheid

Aan de hand van zes actuele projecten bespreken we kansen voor verdichting in binnen- en buitenland.

Ga naar alle monografieën >