Hubland bibliotheek Würzburg (D) - Aat Vos i.s.m. Dossler. Design

De onlangs geopende Hubland Bibliotheek in het Duitse Würzburg - gelegen op een voormalige Amerikaanse militaire basis - is een op maat gemaakte community-hub, ontworpen om te voldoen aan de behoeften van lokale burgers. Deze inclusieve plek biedt een belevenis die de geschiedenis van het gebied koestert, vertaald naar een nieuw verhaal.

Toelichting Aat Vos - Hubland Bibliotheek is een co-creatie van international creative guide & architect Aat Vos (ontwerp, strategie, creative direction) en Klaus Dossler van dossler.design (engineering partner). "Het doel, zo schrijft Aat Vos, was om een huis te creëren dat de nieuwe visie van Stadtbücherei Würzburg weerspiegelt. De uitdaging was om de buurt te verbinden met de geschiedenis van deze plek, maar bewoners ook in staat te stellen hun eigen nieuwe verhaal te vertellen en een laagdrempelige ruimte te bieden die helpt bij de vorming van een community. Hubland's 'Geschichte' (wat zowel geschiedenis als verhaal betekent) is rijk, en gaat - eenvoudig gezegd - over heteluchtballonnen, zeppelins en vliegtuigen, maar ook over de heropleving van een groeiende economie na de Tweede Wereldoorlog'

Aat Vos Bibliotheek Wurzburg. Beeld Marco Heyda
Beeld Marco Heyda

"Deze ‘Geschichte’ houdt zich ook bezig met de Amerikaanse luchtmachtbasis die tot 2008 in gebruik was, maar nu een nieuwe stedelijke ontwikkeling doormaakt waardoor er in het hart van Würzburg een nieuwe wijk ontstaat. Design Thinking - geleid door trainer en bibliotheekconsulent Julia Bergmann - was de ideale, mensgerichte projectaanpak om het creatieve proces te starten. Het leidde tot de optimale adaptie aan de gemeenschap van Würzburg. Het resultaat is een uitnodigend creatief concept dat ruimte en ervaringen biedt voor alle leeftijdsgroepen; een authentieke third place experience voor iedereen die je helpt contact te maken met anderen. Een verblijfsplek die voor een ‘goed bestede tijd’ zorgt," legt Aat Vos uit.

Specials

De samensmelting van geschiedenis en vooruitgang is vertaald in een interieurontwerp met onderdelen die speels knipogen naar Hubland's Amerikaanse leger- en luchtvaart roots. Zelfs de typologie van de signing verwijst naar de logo's van oude oliemaatschappijen. Drie in het oog springende 'specials' zijn belangrijke spelers in het ontwerpverhaal: een koffieauto in een bagagevoertuig op de begane grond, ontworpen als een centraal ontmoetingspunt, een levensgrote luchtballon voor kinderen om zich in te verstoppen en een knap, op maat gemaakt enorme UFO voor groepssessies in het souterrain.

Deze informele ontmoetingsplek voor jongeren lijkt elk moment op te kunnen stijgen dankzij lange stalen buizen. De bekleding is een combinatie van verschillende stoffen met een tastbare textuur. Naast deze drie 'specials' biedt de Hubland Bibliotheek verschillende podia voor optredens en uitvoeringen, een koffiezone (als aanvulling op de coffee car), een gigantische leestafel/makerspace, kleinere lees/relaxcocons, een werkbar, een ruimte voor kinderen om te klimmen, klauteren en spelen, een keuken voor ouders en nog veel meer.

Aat Vos Bibliotheek Wurzburg. Beeld Marco Heyda
Beeld Marco Heyda

Stalen landschap

Het moderne interieur van Hubland’s Bibliotheek bevat tal van vintage props (van antieke stoelen tot vliegtuigen) en het gebruik van verschillende soorten staal: klassieke Low Riders (blauw staal), koperen lampen boven de coffee car, oude olievaten als infopunten en een staalconstructie in het souterrain. Als een landschap biedt het interieur verschillende plaatsen om te verblijven, rondhangen en ontdekken. Het is dynamisch in hoogte, diepte en vorm, zodat het eruit ziet als iets dat in de loop van de tijd is geëvolueerd.

Het omvat de privé game zone (te sluiten met een gordijn), omringd door stalen boekenkasten en industriële wandlampen, maar ook een groepsstudie-cocon (met een plexiglas bolraam aan de bovenkant, wederom een verwijzing naar vliegtuigen).

De Hubland Bibliotheek is gebaseerd op het Open Library concept. Hierdoor is de bibliotheek ook buiten bemande uren toegankelijk; iedereen met een bibliotheekpas heeft toegang tot de bibliotheek tussen 7.00 en 22.00 uur. Op de tweede verdieping bevindt zich het 'Zentrum für Digitale Innovation', een instituut ter ondersteuning van digitale start-ups. Samenwerking met de bibliotheek is voorbestemd; niet alleen krijgen de bibliotheekbezoekers een snufje van de nieuwste digitale innovaties mee, maar de start-ups hebben hierdoor ook een 'in-het-wildtestomgeving’ dankzij de bezoekers.