Villa Vuurlijn op een eiland in De Kwakel - Hoogeveen architecten

Op een eigen eiland aan de historische verdedigingsstelling van Amsterdam heeft Hoogeveen architecten Villa Vuurlijn gerealiseerd. Vanuit de vuurlinie is de nieuwbouw onzichtbaar geïntegreerd in het landschap. De villa ontstaat uit het landschap en opent zich aan de waterkant richting de polder.

Toelichting door Hoogeveen architecten - Doel was om de landschappelijke, cultuurhistorische en architectonische uitgangspunten samen te laten smelten in één krachtig concept: de villa vanuit de vuurlijn vrijwel onzichtbaar te integreren in het landschap. Het resultaat is een huis dat ontstaat uit het landschap, dit als het ware optilt en zich vervolgens opent aan de waterkant in de polder.

Tegelijkertijd ontstaat door dit concept een meer gesloten lage kant op het noorden en een open hoge zijde op het zuiden. Ook in het interieur is dat goed voelbaar met ruimtes die oplopen tot een hoogte van wel 4,5 meter. Zo ontstaat een natuurlijke organisatie en hiërarchie in het programma.

De snijvlakken van het omhoog klimmende landschap van gevels en de buitenruimtes in de vorm van loggia's zijn zorgvuldig gedetailleerd in donkerbruin gebeitst naaldhout. Dit materiaal verhoudt zich prachtig tot het riet in de oevers en de sobere polderbegroeiing. De plek van de grote glasvlakken is zo gekozen dat het besef van binnen en buiten vervaagt en de bewoners zich één voelen met de natuur.

Villa Vuurlijn op een eiland in De Kwakel door Hoogeveen architecten. Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode

Driedeling

In de villa is het programma opgedeeld in verschillende delen. Er is een loft voor de ouders, een appartement voor de kinderen en een ruime woon-leef ruimte voor het hele gezin.

De kook-, eet- en woonruimten met geïntegreerde loggia-terrassen liggen aan de hoge, opgetilde zijde. en geven rondom zicht en beleving zoals je dat alleen op een eiland kan realiseren.

Villa Vuurlijn op een eiland in De Kwakel door Hoogeveen architecten. Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode

In het hart van het huis, direct grenzend aan de entree-hal, is een patio gerealiseerd. Deze laat daglicht in dit diepe deel van het huis naar binnen treden. Tevens is dit de buitenruimte voor de spa, een serene plek om te genieten en tot rust te komen.

Penthouse en levensloopbestendig

De kinderen hebben een eigen verdieping met geweldig uitzicht over groen en water. Dankzij de loggia-terrassen wordt de landschappelijke kwaliteit van de plek extra benut. Dit 'appartement' houdt het midden tussen een 'mancave' en een penthouse.

De privé- en slaapvertrekken van de ouders zijn gerealiseerd onder het begin van de helling. In de toekomst is deze loft op de begane grond de ideale senioren patio villa. Dat maakt Villa Vuurlijn tot een levensloopbestendige woning.

Lees verder

Villa-Vuurlijn-Hoogeveen-architecten.pdf

Download

Marieke Giele (1993) studeerde Architectuur aan de TU Delft. Een deel van haar studie volgde ze aan de TU Graz in Oostenrijk. Zij liep stage bij KCAP Architects&Planners. Van 2015 tot 2022 was zij werkzaam als vakredacteur bij de Architect. Tegenwoordig werkt Marieke bij Mei Architects and planners.