Toelichting door van Veen Architecten - Het complex is opgebouwd uit drie losse gebouwen, gesitueerd om een tuin als een soort hof. In die gebouwen organiseren van Veen Architecten de woongroepen als een grote eengezinswoning met acht slaapkamers. De structuur maakt dat bewoners beneden wonen en boven slapen. Je komt binnen in de hal waar je doorloopt naar de keuken en woonkamer met serre. Er wordt in de keuken dagelijks gekookt en waar mogelijk draaien de bewoners mee in het huishouden.
Hofje Wendakker in de wijk
De tuin vormt de verbinding tussen de gebouwen en met de wijk. De binnentuin is voor iedereen toegankelijk. Voor de bewoners van de zorgwoningen en voor de buurtbewoners. Bij de inrichting van de tuin zijn ook een zandbak en dierenweide opgenomen waar ook de kinderen uit de buurt gebruik van mogen maken. De bewoners kunnen zelf tuinieren en groenten en kruiden kunnen in de keuken gebruikt worden.

De ontwikkelaar van het project is enthousiast over het integrale concept van Hofje Wendakker: “Met de groeiende vraag naar zware zorg voor ouderen met dementie is dit concept een mogelijke oplossing voor andere zorgaanbieders in Nederland." De bewoners blijven onderdeel van de wijk, wat bijdraagt aan de positieve beleving van de bewoner en van de vrijwilligers. Door voldoende schaalgrootte blijft het betaalbaar voor een passende exploitatie.

Technologie
De gebruikte technologie is innovatief en draagt bij aan het comfort van de bewoner. De verlichting ondersteunt het dag- en nachtritme. Domotica geeft de bewoners vrijheid, omdat ze daardoor gebruik kunnen maken van de binnentuin wanneer ze dat willen. Het complex is vormgegeven als reguliere woningen en niet als instituut.
beeld Luuk Kramer