toelichting door GEAR Coöperatie u.a.
De aard van het gebouw is analoog aan de aard van de dijk: ze verbinden complementaire tegenstellingen. De dijk scheidt en verbindt, is zowel het toneel van de strijd tegen het water als de symbiose van cultuur en natuur, beschermt en heeft zelf een beschermde status. Net als de omringende natuur, waar eb en vloed, zoet en zout, evenals de wisseling van dag en nacht en de seizoenen complementair aan elkaar zijn.
De begane grondlaag van het gebouw is opgenomen in taluds. Ze verankeren het gebouw op de plek. De taluds zijn een voortzetting van het omringende terrein dat als het ware omhoog plooit en een beschermende rug vormt voor het gebouw-brede terras aan de zuidzijde. De begane grondlaag vormt het voetstuk voor het schijnbaar zwevende volume erboven. Dit volume is juist ijl en ‘schuimig’ en sluit aan bij de lucht en het (opspattend-) water. Het opgevoerde contrast tussen basement en bovenbouw, met kameleonachtig karakter, zorgt voor dramatiek en maakt het gebouw spectaculair doch eenvoudig van vorm.
De gevelelementen van het zwevende volume representeren de elementen van de dijk. De zeshoeken van het basalt en de zeshoeken van de schuimkoppen. Half transparant biedt het een doorkijk naar het water, naar de dijk en naar de expositie. Het maakt nieuwsgierig.
De dijk scheidt en verbindt, het verbindt complementaire tegenstellingen. Het gebouw verbindt zich met de plek, gegrond in de Dijk, zwevend over het water. Het toont en verbergt maar bovenal geeft het een nieuwe beleving van het karakteristieke Nederlandse landschap.