Extra vangnet NHG voor woningeigenaren vanwege coronacrisis
Verlaten winkelstraat in Maastricht tijdens de coronacrisis. Beeld Shutterstock

Extra vangnet NHG voor woningeigenaren vanwege coronacrisis

Nationale Hypotheekgarantie (NHG) breidt de vangnetfunctie voor woningeigenaren uit. Het vangnet is gericht op huizenbezitters met een NHG-hypotheek die de lasten door de coronacrisis niet meer kunnen dragen.

Geldverstrekkers kunnen de zogenaamde Woonlastenfaciliteit (WLF) aanvragen bij NHG. Als een klant uitstel van betaling wordt verleend of wanneer sprake is van een betalingsachterstand, dan staat NHG middels de Woonlastenfaciliteit borg voor een bedrag tot maximaal negen procent van de oorspronkelijke hypotheeksom.

Bijvoorbeeld: als de klant een  hypotheekschuld heeft van 200.000 euro, dan staat NHG borg voor een achterstand van maximaal 18.000 euro.

Voorwaarden versoepeld

NHG ontwikkelde de WLF tijdens de kredietcrisis. Vanwege de coronacrisis zijn de voorwaarden die tijdens de kredietcrisis werden gesteld versoepeld. Zo geeft NHG geldverstrekkers toestemming om de WLF gedurende maximaal drie maanden toetsingsvrij toe te passen. Hierdoor maakt NHG het proces makkelijker en toegankelijker.

Indien de ontwikkelingen rondom de coronacrisis dit vereisen kan deze periode met drie maanden worden verlengd. Indien de geldverstrekker en de consument langer gebruik willen maken van de WLF (tot maximaal de huidige negen procent) dan moet de klant naar draagkracht betalen. De geldverstrekker zal hierover contact opnemen met de klant.

Lees verder

Marieke Giele (1993) studeerde Architectuur aan de TU Delft. Een deel van haar studie volgde ze aan de TU Graz in Oostenrijk. Zij liep stage bij KCAP Architects&Planners. Van 2015 tot 2022 was zij werkzaam als vakredacteur bij de Architect. Tegenwoordig werkt Marieke bij Mei Architects and planners.

Beeld Jannes Linders

Parkweelde 3 (fase 1), Amersfoort - Steenhuis Bukman Architecten

Woningcorporatie De Alliantie voegt met Parkweelde 3 (fase 1) vier woongebouwen toe aan de wijk Kruiskamp in Amersfoort. Het project omvat 214 woningen in de sociale huur en middenhuur en maakt deel uit van een grotere vernieuwingsopgave in de buurt. De woningen combineren diversiteit in typen en doelgroepen met duurzame maatregelen, zoals klimaatadaptieve waterberging en vergroening van de openbare ruimte. Het ontwerp is van Steenhuis Bukman Architecten.

Beeld Egbert de Boer

Woonbuurt Olympiade, Amstelveen - TconceptT

TconcepT heeft in de regio Amsterdam een nieuwe woonbuurt ontworpen, genaamd Olympiade. Dit project, gelegen op de voormalige kantoorlocatie van Hewlett Packard, omvat zeven moderne en duurzame appartementengebouwen. In totaal zullen hier 552 koop- en huurappartementen gerealiseerd worden, variërend van twee­kamerappartementen van ongeveer 50 vierkante meter tot penthouses van circa 150 vierkante meter.

Rien Korteknie. Beeld Hanna Veltman

Rien Korteknie: 'De Belgische architectuurcultuur kan leren van de...

Het bureau Korteknie Stuhlmacher ontstond 23 jaar geleden per toeval met een tentoonstelling in Malmö, Zweden. Sindsdien proberen oprichters Mechthild Stuhlmacher en Rien Korteknie 'gebouwen te maken met karakter'. In de podcast 'Over Architectuur Gesproken' vertelt Korteknie hoe ze dit doen, waar de voorliefde voor particuliere woonopgaven vandaan komt en waarom ze aangezien worden als 'een Belgisch bureau'.

Collegezalengebouw door Civic Architects. Beeld Stijn Bollaert

Mooi is een mening

Dynamische gevels, interieurs met een hoge belevingswaarde en woonkamers die een visuele verbinding aangaan met de omgeving; architecten zijn er gek op. Michelle Gulickx noemt het moddertaal: 'zinsneden die zo multi-interpretabel zijn dat je geen idee hebt wat er wordt bedoeld'.