Triodos Bank in Zeist door RAU Architecten en Ex interiors

Door Marieke Giele - Rau Architecten en Ex Interiors stonden voor de opgave om het nieuwe hoofdkantoor binnen de ecologische en cultuurhistorische kaders van Landgoed De Reehorst te laten passen. De locatie bevindt zich op de Utrechtse Heuvelrug, naast station Driebergen-Zeist. Tegen de bestaande bosrand vonden zij een passende locatie, een landschapskamer, buiten de bestaande zichtlijnen op het landgoed. Door genoeg afstand te houden tot de bomen respecteert het gebouw de leefomgeving, waaronder de vliegrouten van de vleermuizen.

Met de organische vormen reageert de nieuwbouw op de omringende omgeving. Rondom het gebouw ontstaan verschillende soorten buitenruimten, elk met een eigen karakter. De compositie van de volumen zorgt er ook voor dat het kantoor nooit als volledige massa zichtbaar is. Ondanks zijn 12.500 vierkante meter oogt het gebouw daardoor nooit te groot.

In samenwerking met Arcadis is een padenstructuur rondom het nieuwe kantoor gerealiseerd. Vanaf zowel het stationsplein als de parkeerplaats brengt een wandelroute werknemers en bezoekers naar de centrale entreehal van het kantoor. Aan de zijde van de parkeerplaats bestaat deze route deels uit vlonders om de bestaande natuur niet te beschadigen. Aan de zuidzijde van het gebouw verbindt een ruim terras het kantoor met het landgoed.

Triodos Bank in Zeist door RAU Architecten en Ex interiors
Beeld door Alexander van Berge

Publiek toegankelijke bank

In de entreehal is direct voelbaar dat dit niet zomaar een kantoor is. Dankzij het vele daglicht en de hoogte van bijna vijf meter ontstaat een welkom gebaar. Het gebruik van natuurlijke materialen als hout en keien van het landgoed geeft de ruimte meteen een warme uitstraling.

De entreehal gaat vloeiend over in de ontmoetingsruimte en het restaurant. Open zichtlijnen zorgen voor een sterke visuele verbinding tussen deze verschillende ruimten. Triodos Bank maakt de faciliteiten op de begane grond publiek toegankelijk. Daarmee stelt de bank zich transparant op, een nieuw fenomeen.

Door de organische vormen en het sobere kleurgebruik lijken interieur en landschap in elkaar over te lopen. In het gebouw is de natuurlijke verstilling van de omgeving voelbaar. Dit samenspel met de natuur zorgt voor een prettige verblijfsruimte voor zowel de medewerkers als de bezoekers.

Triodos Bank in Zeist door RAU Architecten en Ex interiors
Beeld door Bert Rietberg

Werken in het landschap

Boven deze centrale verdieping zijn de werkplekken in drie torens van respectievelijk twee, drie en vijf verdiepingen ondergebracht. Elke toren is georganiseerd rondom een centrale houten kern met facilitaire voorzieningen. Hier is ook een ruime, vrijstaande helixvormige trap gerealiseerd, die de verdiepingen onderling verbindt.

Rondom deze kern zijn de werkvelden georganiseerd, die verder vrij zijn in te delen. Dankzij de compacte vorm liggen alle werkplekken binnen zeven meter van de gevel. Dat geeft elke medewerker het gevoel op de eerste rang te zitten. Verdiepingshoge beglazing brengt veel daglicht naar binnen en versterkt de indruk dat iedereen in het landschap werkt.

De binnenwanden zijn eveneens transparant uitgevoerd om de visuele connectie tussen medewerkers te stimuleren. Indien nodig zijn deze eenvoudig te verplaatsen of verwijderen. Bij organisatorische veranderingen binnen Triodos Bank kan het gebouw dus eenvoudig worden aangepast.

Triodos Bank in Zeist door RAU Architecten en Ex interiors
Beeld door Alexander van Berge

Houten paddenstoelvormen

De constructie met spanten van gelamineerd hout zijn in een paddenstoelvorm rondom elke, eveneens houten, kern geplaatst en aan deze zijde onderling met elkaar verbonden. Door de identieke vorm van de drie torens kon de constructie volledig geprefabriceerd worden, een logistiek proces in plaats van een klassiek bouwproces. De losse onderdelen zijn vervolgens op de bouwplaats in elkaar gezet. Dat zorgde voor een kortere bouwtijd en minder overlast voor aanwezige flora en fauna.

Vanwege de brandveiligheid is de houten constructie met overmaat uitgevoerd. In geval van brand verkoolt de buitenste laag, waardoor er geen zuurstof bij het binnenste deel komt en het vuur niet de volledige constructie kan aantasten. In wezen beschermt het hout zichzelf met deze verkoolde laag.

Triodos Bank in Zeist door RAU Architecten en Ex interiors
Beeld door Alexander van Berge

Remontabele bank

In het ontwerp streefden de architecten naar een remontabel gebouw met een maximaal circulair potentieel. Dat betekent dat het kantoor in de toekomst weer volledig uit elkaar gehaald kan worden om de losse materialen elders te gebruiken.

Het bankgebouw fungeert daarmee als een materiaaldepot. Niets is immers permanent en daarvan zijn Thomas Rau en Odette Ex zich in dit geval heel bewust.

Alle toegepaste materialen zijn geregistreerd, gedocumenteerd en gearchiveerd in het Madaster-platform. In het Materialen Paspoort is de waarde van het materiaal na remontage direct aangegeven op basis van historische data en actuele beursstanden. Dit maakt het mogelijk om de geborgen materiaalwaarde van het bankgebouw op dagelijkse basis te monitoren en niet af te schrijven.

In het gehele kantoor zijn uiteindelijk 165.312 schroeven gebruikt. Dankzij deze droge verbindingen is het mogelijk om alle materialen zonder waardeverlies los uit het gebouw te halen. Indien nodig zijn deze tussentijds te vervangen of kunnen ze ergens anders weer een tweede leven krijgen.

Triodos Bank in Zeist door RAU Architecten en Ex interiors
Beeld door Rau Architecten

Triodos Bank in Zeist door RAU Architecten en Ex interiors
Beeld door Rau Architecten

Nieuwe bouwcultuur

Triodos Bank heeft als opdrachtgever het lef getoond om samen met de architecten voor een andere bouwcultuur te kiezen. Rau Architecten en Ex Interiors zijn erin geslaagd om de schoonheid van circulair bouwen aan te tonen. Het hoofdkantoor draagt bij aan een verder bewustzijn over circulaire architectuur en zet dit aan tot een nieuwe bouwcultuur met het hergebruik van materialen als uitgangspunt.

Maar het architectonische concept gaat verder dan alleen een circulair gebouw. De bank zal zich als rentmeester ook over het landgoed gaan ontfermen. Samen met de huidige gebruikers werkt de bank aan een dynamische vormgeving van het landgoed, waarbij de balans tussen cultuur, natuur en economie centraal staat. Zo kunnen medewerkers en omwonenden blijven genieten van deze rustgevende groene plek.
Cover monografie Stadhuizen

Monografie De Bank

Deze monografie laat een vijftal hoofdkantoren van bankgebouwen zien. De projecten belichten ontwikkelingen door interieurarchitectuur van dit type bedrijf. Zoals de wens van de opdrachtgevers om de architectuur open en transparant te maken.

Ga naar alle monografieën >