ARC20: Triodos Bank de Reehorst, Driebergen-Zeist - RAU Architecten

Met de Triodos Bank wordt de toon gezet voor een nieuwe manier van bouwen waarbij circulariteit en natuur inclusief bouwen gebruikt worden om een gezonde werkomgeving te creëren. Het nieuwe gebouw ligt op Landgoed De Reehorst, onderdeel van de Ecologische Hoofd Structuur (EHS). Door het ontwerp een maximale circulaire potentie te verlenen, ontstaat er een dynamische balans tussen natuur, cultuur en economie. Dit maakt dat de lat qua duurzaamheid en kwaliteit bij de realisatie extreem hoog ligt. Het gebouw wordt zo veel mogelijk remontabel gebouwd, wat betekent dat het aan het einde van de levensduur bijna geheel kan worden gedemonteerd, zodanig dat de onderdelen en materialen zijn te hergebruiken. Met deze manier van bouwen worden unieke en gezonde werkplekken gerealiseerd die omringd zijn door natuur.

Toelichting RAU Architecten - Het hoofdkwartier van de Triodos Bank ligt op het landgoed De Reehorst in Driebergen-Zeist. De compositie van het gebouw is geïnspireerd op de natuur en is zo gevormd dat het gebouw en de omringende natuur een harmonieus geheel vormen. Vanaf het begin van het ontwerpproces is de relatie met en impact op de natuur een centraal thema geweest. Het gebouw is afgestemd op de flora en fauna uit de omgeving. Hierbij zijn onder andere vliegroutes van vleermuizen in acht genomen.

Het gehele gebouw, zowel de lage delen als de torens, bestaat uit een volledig houten constructie. Houten vloeren, houten schachten en houten kolommen vormen samen een spectaculair geheel. Gecombineerd met het maken van remontabele verbindingen ontstaat een unieke constructie die nog niet eerder is gezien. De compositie van het gebouw en zijn glazen gevels zorgen voor een maximale toetreding van daglicht en een magnifiek uitzicht over het binnendringende landgoed. Mede door de volledig houten constructie is een gebouw ontstaan met een positieve CO2-voetafdruk.

Circulariteit is een van de hoofdthema’s die Triodos op meerdere manieren onderscheidt van andere kantoren. Dit is zowel in het ontwerp als de exploitatie terug te zien. Het gebouw wordt gezien als een tijdelijke samenvoeging van producten, componenten en materialen die digitaal gedocumenteerd worden in Madaster (het kadaster voor materialen). Bij het ontwerp is geanticipeerd op aanpassingen die ontstaan door veranderingen in de behoeften van de gebruiker. Cruciaal hierbij is dat alle onderdelen van het gebouw remontabel zijn, zodat ze in de toekomst zonder waardeverlies hergebruikt kunnen worden op een hoogwaardige manier. Dat houdt in: remontabiliteit zonder waardeverlies. Het gebouw is letterlijk in elkaar geschroefd met 165.312 schroeven. De mogelijkheid om het gebouw ooit uit elkaar te kunnen schroeven zorgt ervoor dat de circulaire potentie met 100% geactiveerd is en de materialen hun waarde behouden. Door de materiaalwaarden online in Madaster te monitoren functioneert het gebouw als een materialendepot en -bank. Met deze maatregelen is de circulariteit voor de toekomst  .

De Triodos Bank dient als duurzaam en circulair voorbeeld voor de industrie. Door remontabel te bouwen en door overal te kiezen voor herbruikbare, blijvend duurzame materialen levert duurzaam bouwen meerwaarde en architectonische kwaliteit op. Dit resulteert in een prettige en gezonde werkomgeving omringd door natuur. Optimaal gebruik van daglicht verlichten de ruimte alom en creëren en panorama uitzicht op het landgoed.