Prijsuitreiking Werkplek van de toekomst

Prijsuitreiking Werkplek van de toekomst

Kansrijke en innovatieve ideeën voor de werplek van de toekomst, dat was de vraag van de prijsvraag Werkplek van de toekomst. 26 ontwerpers stuurden een voorstel in. De jury selecteerde vijf nominaties. Aanstaande vrijdag om 20 uur kun je live op de Architect.nl zien wie gewonnen heeft.

Voor de prijsvraag 'Werkplek van de toekomst' hebben de Architect en Lensvelt de handen ineengeslagen. Door de corona-crisis staat het kantoor ter discussie. De betekenis ervan staat echter buiten kijf: ze blijft van belang voor samenwerking, uitwisseling, contacten. Tegelijkertijd wordt massaal vanuit huis en onderweg gewerkt.

De opgave

Ontwerpers in Nederland zijn uitgedaagd een idee of concept voor de werkplek op kantoor, thuis of onderweg, op korte of lange termijn in te sturen en dat te illustreren met behulp van beelden en tekeningen. Uit de 26 inzendingen selecteerde de jury vijf nominaties. Wie gaat winnen, wordt komende vrijdag bekendgemaakt.

De prijsuitreiking

In verband met corona is de prijsuitreiking niet opgezet als een grote bijeenkomst, maar is een innovatieve prijsuitreiking uitgewerkt. De vijf genomineerden overnachten met hun partners in een brugwachtershuisje van het Sweets Hotel te Amsterdam. Op hetzelfde moment komt de jury corona-proof bijeen op de Herengracht.

De jurybijeenkomst

De prijsuitreiking vindt plaats door middel van een Zoom-bijeenkomst waaraan de vijf genomineerden in hun huisje deelnemen en de jury vanaf de Herengracht. In deze bijeenkomst maakt de jury de winnaar bekend en staat hem of haar een daverende verrassing te wachten. Deze prijsuitreiking kun je volgen op vrijdag 25 september 2020 om 20 uur, door in te schakelen bij deArchitect.nl

De vijf genomineerden

De jury

De jury bestaat uit Maarten Jamin (Spaces), Hans Lensvelt (Lensvelt), Claudia Linders (Atelier Claudia Linders), Wim Pullen (Center for People and Buildings) en Harm Tilman (de Architect, voorzitter).

De uitzending

De prijsuitreiking wordt uitgezonden op vrijdag 25 september om 20 uur via deArchitect.nl. De opnamen hiervoor vinden een dag eerder in Amsterdam plaats.

Lees ook

Harm Tilman (1954, Rotterdam) is auteur, docent, moderator en zelfstandig redacteur op het gebied van architectuur en stedenbouw. Tot 2021 was Harm hoofdredacteur van het de Architect. Daarvoor werkte hij o.a. als coördinator en docent stedenbouwkunde aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam.

Van Maerlantlyceum. Beeld Lucas van der Wee

Verbouwing Van Maerlantlyceum door cepezed: van introverte halschool...

Het Van Maerlantlyceum in Eindhoven is drastisch op de schop gegaan. Hiervoor is een deel van de monumentale halschool uit 1953, met uitbreiding in 1957, gesloopt. Cepezed wist karakteristieke gevels en de originele opzet te bewaren en in ere te herstellen. Deze vormen nu de jas van een nieuw schoolgebouw, inclusief tribunetrap. Martin van Toorn, architect bij cepezed, ziet de nieuwbouw als een knipoog naar het oorspronkelijke gebouw.

Beeld Marcel van der Burg

Gorlaeus Gebouw, Universiteit Leiden - INBO, Sweco Architects en Ex...

De Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden opende onlangs het Gorlaeus Gebouw, de nieuwste uitbreiding van haar faculteitsgebouw, ontworpen door INBO en Sweco Architects. Ex Interiors maakte het interieurontwerp. Met deze uitbreiding krijgt de faculteit een nieuwe hoofdentree aan het Rosalind Franklinplein, in het hart van Leiden Bio Science Park, waar universiteit en bedrijfsleven elkaar ontmoeten.

Boven op het dak van het beursgebouw kun je tussen de statige beelden al dan niet een van de honderden bieren nuttigen die het biermuseum presenteert. Beeld Sébastien Bez

Verbouwing Beurs van Brussel door Robbrecht en Daem: compromis tussen...

De imposante trappenpartij van het Brusselse beursgebouw is een geliefde ontmoetingsplek van de Brusselaars. Maar hoe openbaar de trappen ook zijn, het gebouw was de afgelopen negen jaar hermetisch gesloten na het vertrek van een beursbedrijf. Nu is het gebouw weer tot leven gebracht door het te transformeren naar een overdekt stadsplein. Helemaal openbaar is het niet geworden.

Interieur hoofdkantoor Omroep Brabant, Son - TenBrasWestinga

Interieur hoofdkantoor Omroep Brabant, Son - TenBrasWestinga

In opdracht van Omroep Brabant ontwierp TenBrasWestinga het nieuwe interieur voor het hoofdkantoor van de omroep. In het bestaande kantoorgebouw in Son werden drie verdiepingen verbouwd tot een eigentijdse, flexibele en toekomstbestendige werkomgeving.