Zojuist verschenen: Architectuur in Nederland tussen 2010 en 2020

Zojuist verschenen: Architectuur in Nederland tussen 2010 en 2020

Door Harm Tilman - In deze digitale uitgave vind je een terugblik op de Nederlandse architectuur uit het afgelopen decennium. Deze monografie gaat in op de belangrijkste trends, biedt een overzicht van de mooiste gebouwen en belicht opkomende thema's als verdichting en veerkrachtige stad.

Deze periode is opgespannen tussen de financiële en economische crisis van 2010 wanneer veel projecten stil komen te liggen en de sector een koude sanering ondergaat, en de verstoring die dit jaar optreedt als gevolg van de corona pandemie.

Duurzaamheid als opgave

Duurzaamheid gaat gedurende deze tijd een belangrijke opgave voor het architectonisch ontwerp vormen. Juist de crisis van 2010 zet aan tot het versneld uitwerken van nieuwe verdienmodellen, regelgeving en opdrachtverlening. In tien jaar tijd zijn energie, circulariteit en klimaat een een tweede natuur geworden in de Nederlandse architectuur. Dat komt allemaal naar voren in onze nieuwe monografie over de jaren 10.

Ga direct naar de monografie >

Architect als ondernemer

Daarnaast belichten we de figuur van de architect als ondernemer. Architecten gaan samenwerken, worden ondernemender en ontwikkelen projecten op uiteenlopende schaalniveaus. In het verlengde hiervan gaan ze als project- of productontwikkelaars op zoek naar nieuwe markten en gebruikers.

Opbloei van Superdutch

Bloei van Superdutch Meerdere malen werd het einde van Superdutch afgekondigd. Het omgekeerde is echter het geval. Juist afgelopen jaren maakte Superdutch en opmerkelijke bloei door. Bureaus als OMA, MVRDV, Neutelings Riedijk en Mecanoo leverden met hoogwaardige projecten een enorme bijdrage aan de toekomst van de stad.

Voorts

  • de vijftien beste gebouwen van het decennium
  • de Nederlandse architectuur wordt een veelstromenland
  • na jaren lang praten en studeren, lijkt het nu echt te komen tot stedelijke verdichting
  • architecten richten zich op veerkrachtige steden met groene ruimten, maar ook nabijheid.
  • Dutch Design schudde in de jaren negentig de ontwerpwereld op met humor en sociale betrokkenheid, maar verkent nu nieuwe richtingen en perspectieven.

Vijftig jaar Nederlandse architectuur

Met deze monografie sluiten we de terugblik af die de Architect dit jaar werpt op vijftig jaar Nederlandse architectuur. Eerder verschenen al de monografieën over de jaren 70 en 80 en de periode 1990-2010. Sluitstuk wordt de printeditie met een chronologie van sleutelprojecten en thema’s, aangevuld met thematische essays van de afgelopen halve eeuw.

Ga direct naar de monografie >

Jubileum de Architect

Deze terugblik maakt deel uit van de activiteiten waarmee we ons 50 jarig jubileum vieren. Zo hebben we de vele projecten die de Architect sinds 1970 heeft gepubliceerd, ondergebracht in een digitaal archief. Ook kunnen alle edities sinds 1970 sinds kort online worden geraadpleegd.

Ga er lekker voor zitten

Duik met ons in de spannende ontwikkelingen tussen 2010 en 2020.

Nieuwsgierig? Ga direct naar alle monografieën > 

Nog geen abonnee? Neem een abonnement >

Natter klimaat maakt goed ontwerp kelder urgenter

Natter klimaat maakt goed ontwerp kelder urgenter

Veel bestaande kelders en souterrains zijn niet berekend op het toenemend aantal extreme buien als gevolg van klimaatverandering. Bij de bouw van een nieuwe kelder kan een goed ontwerp en een juiste plaatsing veel ellende voorkomen, betoogt directeur Rick van Es van Kelderwaterdicht.nl.

Het project Stepstone aan de Zuidas (foto: Ossip van Duivenbode)

Stepstone: innovatieve sociale hoogbouw op de Zuidas met Archicad

Met eyecatchers zoals een sportdak op 80 meter en een dubbelhoge lounge aan de straat is Stepstone een bijzonder project van LEVS architecten. Minstens zo speciaal is de aard van het project: sociale, betaalbare hoogbouw op de normaal peperdure Zuidas in Amsterdam. Architect en partner Surya Steijlen vertelt over Stepstone en de rol van Archicad daarbij. 'Met Archicad hebben we Stepstone vanaf dag één volledig in 3D uitgetekend.' 

Beursprijsvraag 1884 ontwerp Sanders en Berlage. Beeld Stadsarchief Amsterdam

Theodor Sanders: Berlages vergeten compagnon, architect en...

Waarom Hein Berlage de geschiedenis in is gegaan als een van de bekendste Nederlandse architecten en Theodor Sanders haast is vergeten, was voor architectuurhistoricus Arjan den Boer een raadsel. Samen runden deze architecten eind negentiende eeuw het bureau Sanders en Berlage. Den Boer besloot een boek te schrijven over de vergeten compagnon die zich inzette voor grote maatschappelijk veranderingen.

Making Dust, Church Demo. Beeld Faolán Carey

De Architect x AFFR: 'Making dust' over een afbrokkelende Ierse kerk...

Wat doen we met een enorme kerk die ooit het middelpunt van de gemeenschap vormde, maar nu leegstaat en dreigt te vervallen? De film 'Making Dust' vertelt het verhaal van de gesloopte Church of the Annunciation in Finglas, een buitenwijk van Dublin. De film is te zien op 10 oktober tijdens het AFFR. Voor en na de vertoning spreken architect en onderzoeker Charlotte Ardui, filmmaker Fiona Hallinan en architectuurhistoricus Ellen Rowley over de culturele waarde van religieus erfgoed.