Natter klimaat maakt goed ontwerp kelder urgenter

Natter klimaat maakt goed ontwerp kelder urgenter

Veel bestaande kelders en souterrains zijn niet berekend op het toenemend aantal extreme buien als gevolg van klimaatverandering. Bij de bouw van een nieuwe kelder kan een goed ontwerp en een juiste plaatsing veel ellende voorkomen, betoogt directeur Rick van Es van Kelderwaterdicht.nl.

Kelderwaterdicht.nl, onderdeel van het gespecialiseerde aannemingsbedrijf Direct Professioneel Onderhoud, houdt zich al ruim 25 jaar bezig met vochtbestrijding in kelders, souterrains en kruipruimtes. Die aanpak bestaat uit het injecteren van muren en vloeren met een vochtwerende viercomponentengel. Het aanbrengen van dat mengsel gaat met een zelf ontwikkelde machine. Zo kunnen de injecteurs veel gedoseerder te werk gaat om ervoor te zorgen dat de gel blijft zitten en water ook echt weert.
Essentieel is ook dat alle naden en kieren goed afgedicht worden. ‘Nadat de gel in de muren is aangebracht, krijgen ze ook nog een extra beschermlaag. De gel blijft ook na het aanbrengen flexibel, waardoor het mengsel niet kan breken. We geven een garantie van tien jaar, maar de applicaties gaan misschien wel levenslang mee’, vertelt directeur Rick van Es.

Niet bestand tegen vele regenbuien

Doordat er het afgelopen jaar veel meer neerslag viel dan gemiddeld zag Kelderwaterdicht.nl zijn klantenkring groeien. Veel ondergrondse ruimtes – zowel gemetselde als betonnen constructies - waren niet bestand tegen de vele regenbuien die vaak ook nog eens heviger waren dan een paar jaar terug. Soms heeft dat te maken met de sterk fluctuerende grondwaterstand of achterstallig onderhoud. Maar de oorzaak kan ook zitten in een ondeugdelijke constructie.

Wateroverlast soms dramatisch

Hoewel Kelderwaterdicht.nl er na gedegen onderzoek altijd in slaagt om de problemen definitief te verhelpen, is voorkomen natuurlijk beter dan genezen, meent Van Es. Hij ziet immers vaak genoeg dat wateroverlast dramatisch kan uitpakken. Denk aan ondergelopen souterrains die dienen als woonruimte of kelders waar kostbare en soms onvervangbare spullen staan opgeslagen. Dat de kelder vervolgens helemaal leeggeruimd moet zijn voordat de lekkage aangepakt moet worden, kan behoorlijk ingrijpend zijn. Zo moest Van Es onlangs ergens eerst een badkamer verwijderen uit de kelder met vochtproblemen, omdat de ruimte anders niet goed afgedicht kon worden.

Van Es ziet geregeld kelderontwerpen van architecten die technisch niet mogelijk zijn.
Van Es ziet geregeld kelderontwerpen van architecten die technisch niet mogelijk zijn.

Ontwerp architect vaak technisch niet mogelijk

Bij de bouw van een nieuwe kelder is het daarom zaak om te zorgen dat die bestand is tegen grote hoeveelheden neerslag om zo wateroverlast uit te sluiten. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar Van Es ziet geregeld ontwerpen van architecten die technisch niet mogelijk zijn.

Kennis ontbreekt vaak

Daar komt bij dat dat lang niet alle aannemers verstand hebben van kelders, wat geregeld tot problemen leidt als de bouw van een kelder onderdeel is van een grotere verbouwing die ze moeten uitvoeren. Vaak onderschatten ze ook nog eens de kosten van de aanleg van de kelder, waardoor hun begroting niet meer klopt. ‘Je moet er echt verstand van hebben’, weet Van Es op grond van zijn lange ervaring. ‘Neem een gespecialiseerd bedrijf in de arm. Ze mogen mij altijd bellen.’

Dit artikel is gesponsord door Kelderwaterdicht.nl

Toe-eigening als collectief verzet (ontwerp: Farida Sedoc) in 'Het ontwerp van het sociale'. 100 jaar eigenzinnig samenleven in Nederland bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Beeld Aad Hoogendoorn.

Het Nieuwe Instituut toont 'Het ontwerp van het sociale'

De tentoonstelling 'Het ontwerp van het sociale' laat zien hoe de Nederlandse samenleving de afgelopen eeuw steeds opnieuw is vormgegeven. Het zijn opvallend vaak gewone betrokken burgers geweest die de meest ingrijpende voorstellen hebben gedaan.

Kunstwerk: Pieter Bruegel de Oude, De toren van Babel. Gezien in Museum Boymans van Beuningen, Rotterdam, mei 2005

Spraakverwarring

Veel van de ontwerpen waar ik als architect aan werkte, strandden in een Babylonische spraakverwarring. Bij verschillende bureaus tekende ik gebouwen als wankele blokkendozen, wolkenkrabbers als stapels Jengastenen en buitendijkse woonwijken met kans op natte voeten. De meerderheid van die ontwerpen kwam niet verder dan de schetsfase.

Drijvend kunstpaviljoen in Almere van Studio Ossidiana

Studio Ossidiana: 'Drijvend kunstpaviljoen Almere een plek voor...

Studio Ossidiana: 'We zijn erg blij, omdat dit ons eerste openbare gebouw zal zijn. En we zijn vooral verheugd over het feit dat het een drijvende ruimte betreft. We zien het drijvend kunstpaviljoen in Almere als een realisatie van gedachten en ideeën die begonnen met ons voorstel voor de Prix de Rome Amsterdam Allegories - een serie drijvende openbare ruimtes voor Amsterdam'.

Groene Loper in Eindhoven door MTD landschapsarchitecten

Nominaties Award Beste Openbare Ruimte 2019 bekend

De Vijfhoek/Fietsparkeergarage Strawinskylaan in Amsterdam, de Groene Loper op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven en de Trekvaartzone in Kampen maken kans op de Award Beste Openbare Ruimte. Dat heeft de jury onder leiding van Annemieke Fontein bekend gemaakt. De jury beoordeelde de 29 inzendingen op drie criteria: functionaliteit, robuustheid en esthetiek.