UNStudio ontwerpt kantoor voor JetBrains in Sint Petersburg
Beeld ZOA, AAND3

UNStudio ontwerpt kantoor voor JetBrains in Sint Petersburg

Het huidige pand van het internationale softwareontwikkelingsbedrijf JetBrains in Sint Petersburg wordt door UNStudio getransformeerd tot een moderne campusomgeving.

De JetBrains-campus is bedoeld als een plek van connectiviteit en openheid, die mensen volledig betrekt en hun dagelijks leven verbetert. Het is ontworpen als een plek om elkaar te ontmoeten, te bespreken, te bemiddelen en creatieve ideeën voor te stellen terwijl je geniet van het uitzicht op de spectaculaire Finse Golf.

Beeld ZOA, AAND3

Naast het bieden van een efficiënte en flexibele werkruimte voor de organisatie, creëert de JetBrains-campus een gevoel van verbondenheid met de bewoners - niet alleen bij de industrie, maar ook bij de gemeenschap en de stad St. Petersburg.

Centraal in het ontwerp staat het grote, verticaal getrapte, binnenatrium. Deze royale open ruimte, die aansluit op een binnenplaats en buitenterrassen, biedt tegelijkertijd een helder en weids uitzicht op de Finse Golf. Beeld ZOA, AAND3

Centrale vergaderruimten, breakout-ruimtes, auditoria en het centrale restaurant zijn allemaal georganiseerd langs het getrapte atrium. Bruggen overspannen de grote open gebieden, terwijl zorgvuldig ontworpen en met elkaar verweven biofilie de natuurlijke achtergrond vormt voor alle activiteiten. Beeld ZOA, AAND3

Façade

Het gevelontwerp omarmt een duurzame benadering, waarbij warmtewinst wordt geblokkeerd en tegelijkertijd daglicht wordt geboden. Voor het grote atrium is gekozen voor een zeer transparante stabiele zigzag glasgevel, soms over vijf verdiepingen. Naast een zachte akoestische zonwering aan de binnenkant van de glazen huid, zorgen uitkragingen voor schaduw aan de gevel.

Beeld ZOA, AAND3

De onderste en bovenste volumes gebruiken een rationele rastergevel, samengesteld uit unitized elementen. Uitstekende geglazuurde keramische elementen zorgen voor schaduw, reflecteren licht en creëren een tactiliteit en reflectie die zullen spelen met het constant veranderende licht van de lucht boven Sint-Petersburg en de Golf.

Projectgegevens

Opdrachtgever: JetBrains Realty LLC, Sint Petersburg, Rusland
Oppervlakte: 38.145 m2
Programma: Kantoorcampus
Ontwerp: UNStudio, Ben van Berkel, Frans van Vuure with Alexandr Kalachev and Melinda Matuz, Natalya Kuznetsova, Caterina Micucci, Leon Hansmann, Alexandra Lukianova, Michele de Simone, Raul Forsoni, Saba Nabavi Tafreshi, Derrick Diporedjo, Eva Poulopoulou, Jose Sanmartin, Jahan Tahamtan, Rachel Picot, Alina Tueran
Adviseurs: Ramboll Dubai (Façade Engineering), MTM(Structure), LoosVanVliet (Landscape Design), Atelier Ten (Lighting Design),  Optimist Creative (Signage and wayfinding), DGMR (Acoustics)
Project Management: DBC Consultants, Moskou
Lokale Engineer/Architect: Spectrum Group, Saint Petersburg

Visualisations: ZOA, AAND3

Lees ook:

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.

Beeld Jeroen Musch

KBF Gebouw B, Amsterdam - NEXT architects

De voormalige productiehal in het Kauwgomballenkwartier in Amsterdam is door NEXT architects getransformeerd tot een modern kantoorgebouw voor creatieve ondernemers. Op de bestaande stenen bebouwing is een transparant volume met een eigentijds en industrieel karakter gebouwd. Het samenspel van de verschillende volumes creëert een uitnodigde en harmonieuze uitstraling die past bij het heden, verleden en de toekomst van het Kauwgomballenkwartier.

Beeld UNStudio

UNStudio's plannen bekend voor De Pier in Scheveningen

Ontwikkelaar RE:BORN heeft onlangs de herontwikkelingsplannen van de Scheveningse Pier bekendgemaakt. De ambitie is om van De Pier in Scheveningen in 2028 de meest duurzame Pier op zee te maken. Bij de plannen is UNStudio betrokken als ontwerpbureau.

Beeld Norbert van Onna

Hoofdkantoor dsm-firmenich, Maastricht - Broekbakema i.s.m. Fokkema &...

In Maastricht is in de stadswijk Wyck de nieuwe thuisbasis van dsm-firmenich opgeleverd. Om de historische essentie op natuurlijke wijze te integreren met moderne architectuur, is er een complexe technische puzzel gelegd door Broekbakema (exterieur) en Fokkema & Partners Architecten (interieur).

Mediavaert. Beeld Ossip van Duivenbode

Mediavaert DPG Media, Amsterdam - Team V

Mediavaert is opgeleverd: het nieuwe hout-hybride hoofdkantoor van DPG Media Nederland in Amsterdam-Duivendrecht. De innovatieve mediahub aan de Van der Madeweg vormt vanaf de zomer van 2024 de thuisbasis voor diverse redacties en radiozenders, waaronder de Volkskrant, Trouw, Parool, Qmusic, Joe en NU.nl. Met een omvang van 44.700 vierkante meter mag het gebouw zich tot een van de grootste hout-hybride kantoren van Europa rekenen.