'Amsterdam is gebouwd op palen, als de stad eens ommeviel wie zou dat dan betalen?'

'Amsterdam is gebouwd op palen, als de stad eens ommeviel wie zou dat dan betalen?'

Het oude kinderversje van Johannes van Vloten vormde mogelijk de inspiratie voor kunstenaar Piet van Wijk bij zijn ontwerp voor het 20 meter hoge 'Palenhuis' in Amsterdam.

Van Wijk won hiermee de prijsvraag van de gemeente Amsterdam. Met deze ‘ode aan de heipaal’ visualiseert Piet van Wijk hoe Amsterdam is gebouwd op miljoenen palen. Zonder deze fundering zou de stad wegzakken in het drassige veen.

'Het is fantastisch dat door dit kunstwerk zichtbaar wordt hoe Amsterdamse huizen er eigenlijk uitzien'

Piet van Wijk

Het kunstwerk komt te staan in de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland, dichtbij de entree van de Piet Heintunnel. Een opvallend object dat ook als een ontmoetingsplek voor de bewoners van deze nieuwe duurzame wijk in Amsterdam zal fungeren.

Piet van Wijk: "Mijn Palenhuis, is een ode aan de oer-Hollandse heipaal. Tot mijn vreugde stemden de meeste Amsterdammers op mijn ontwerp en het huis gaat er komen, 20 meter hoog. Mede dankzij de enthousiaste steun van Vroom Funderingstechnieken, Vroom Betonbouw en Schokindustrie. Het is fantastisch dat door dit kunstwerk zichtbaar wordt hoe Amsterdamse huizen er eigenlijk uitzien. Ik ben dolgelukkig met deze samenwerking."

De complete tekst van het kinderliedje vind je op de website van Verhaal Amsterdam.

Lees ook:

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.

Matrix Innovation Center. Beeld Nudus

Nudus presenteert ontwerp kantoor- en laboratoriumgebouw op de Zuidas

Nudus presenteert de plannen voor het Matrix Innovation Center aan de Zuidas in Amsterdam. Het Rotterdamse bureau wil met het deels circulaire project een stukje stad creëren in de stenige omgeving.

Het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Zuidas. Beeld Shutterstock

Heemschut: behoud ABN Amro-hoofdkantoor aan de Zuidas

Erfgoedvereniging Heemschut wil dat het ABN Amro-kantoor aan de Zuidas in Amsterdam een gemeentelijk monument wordt. Het ontwerp van Henry Cobb uit de jaren negentig dreigt ingrijpend te veranderen met de renovatie van het Deense 3XN GXN, dat onder andere het complex volledig wil strippen.

Beeld Bert Rietberg

Justus, Amsterdam - de Architekten Cie.

De bouw van de eerste woontoren in de nieuwe Sluisbuurt op Zeeburgereiland, Amsterdam, is voltooid. Justus, de toren met middenhuurwoningen, is een uniek project in Nederland vanwege de combinatie van hoogbouw en betaalbare woningen. Het project is een samenwerking tussen de Gemeente Amsterdam, Achmea Real Estate, bouwer J.P. van Eesteren en de Architekten Cie.

Beeld Jeroen Musch

Kauwgomballenfabriek in het Amstelkwartier is bijna erfgoed, en...

Van rafelrand tot hipster heaven: het is het verhaal van veel steden die rommelige bedrijfsgebieden transformeren in glanzende wijken met wonen en creatieve bedrijvigheid. Zo ook het Amstelkwartier aan de rand van Amsterdam, met als markantste gebouw de Kauwgomballenfabriek. De nieuwste aanpassing eraan is de KBF Warehouse door NEXT Architects. Het bureau is erin geslaagd om de naoorlogse industriële loods met glazen kantoorvolumes uit te breiden en zo toekomst te geven.