Jarenlang een wind- en waterdicht dak? Zo eenvoudig is het

Jarenlang een wind- en waterdicht dak? Zo eenvoudig is het

Onderdakfolies die elkaar overlappen houden lang niet alle water en wind tegen. En kunnen dus leiden tot vochtproblemen en energieverlies. Lex de Haan van Dörken Benelux vertelt over de voordelen van de zelfklevende randen van onderdakfolies. "Deze kleefstroken maken je dak wind- en waterdicht."

The devil is in the details. De onderdakfolies van Dörken hebben volgens Lex de Haan Dörken Benelux legio voordelen. "Ze zorgen voor een aanvullende waterkering op het dak, naast de dakpannen. Ze laten daarnaast de onderliggende isolatie beter presteren, doordat de folie geen wind doorlaat. En, zeker niet onbelangrijk, de innovatieve folies gaan opvallend veel langer mee dan andere producten in de markt. Die laatste gaan meestal maximaal 10 jaar mee, terwijl op de producten van Dörken een garantie zit van maar liefst 30 jaar. Bovendien bevatten de premium producten – alle DELTA® onderdakfolies – een zeer relevant detail, namelijk een handige dubbele kleefstrook op de randen. Hierbij is gebruik gemaakt van een speciale lijmtechnologie, genaamd DELTA®-Ad Tec. Deze zorgt ervoor dat de folie goed blijft plakken.

Het belang van zelfklevende randen

Over het grote belang van deze zelfklevende randen vertelt Lex de Haan van Dörken Benelux. “Het is belangrijk dat je dak volledig winddicht is, zodat de wind niet via het dak naar binnen kan komen en door je isolatiemateriaal kan gaan. De sterke kleefstroken van DELTA® helpen bij het winddicht maken, je voorkomt ermee dat koude lucht je dak binnenkomt en je isolatie afkoelt. Ik maak altijd de vergelijking met het fietsen in de koude wind. De isolatie op zichzelf werkt daarbij als een trui die je aantrekt. Maar wanneer je fietst komt er toch wat koude lucht door de trui heen. Dan trek je een windjack aan, dat is de onderdakfolie. Dat jack moet je uiteraard nog wel dichtritsen en die rits is de kleefstrook.”

Tot 9 procent energiebesparing

Als de overlappende delen van de onderdakfolie niet goed vastzitten, kan de lucht vaak door de isolatie gaan, wat kan leiden tot energieverlies. Volgens De Haan kunnen goed geplakte kleefstroken de luchtdichtheid van een dak met maar liefst 35 procent verbeteren. “Dat is uitgebreid getest en de testrapporten zijn in het Engels beschikbaar. Weer andere studies hebben aangetoond dat je tot wel 9 procent op je verwarmingskosten kunt besparen als je ervoor zorgt dat het onderdak goed winddicht is.” Het is duidelijk: de combinatie van onderdakfolie en de kleefstroken helpt om energie en dus geld te besparen.

De sterke kleefstroken helpen bij het winddicht maken.
De sterke kleefstroken helpen bij het winddicht maken.

Waterwerend

Tot nu toe gaat het alleen nog maar over wind. Maar ook bij het keren van water spelen de kleefstroken van DELTA® een cruciale rol. “Vochtproblemen bij daken komen veel voor,” zegt De Haan, “vooral bij lage dakhellingen is het belangrijk om de onderdakfolie goed vast te plakken, om te voorkomen dat vocht in je dak komt. Hoe flauwer de dakhelling, hoe groter de kans dat er water door de dakpannen sijpelt. Met name bij dakhellingen van minder dan 25 procent is die kans er. De kleefstroken maken je dak dus ook waterdicht.”

Het rijtje voordelen van het gebruik van kleefstroken bij onderdakfolies is nog verder uit te breiden. Zo zal de folie dankzij de kleefstroken niet klapperen, zelfs niet tijdens harde wind of bouwwerkzaamheden. Naast minder contactgeluid zijn de kleefstroken ook bijzonder eenvoudig te verwerken. De handige, geïntegreerde kleefstroken op DELTA® onderdakfolies maken de plaatsing dus veel makkelijker en besparen ze tijd en moeite. Opvallend genoeg is het gebruik van deze kleefstroken in Nederland nog geen gemeengoed. “Terwijl in landen als België en Duitsland verkleving van onderdakfolies wel heel normaal is”, besluit De Haan.

Dit artikel is gesponsord door Dörken.

De Fierensblokken in Antwerpen, door Happel Cornelisse Verhoeven architecten en Molenaar&Co. Beeld Karin Borghouts

Ninke Happel: 'De woonkwaliteit van de Fierensblokken was nooit in...

Samen met Molenaar&Co werkte Happel Cornelisse Verhoeven aan de renovatie van de Antwerpse Fierensblokken, in 1938 ontworpen door de Belgische architect Gustav Fierens. Bouwtechnisch leken de panden na tachtig jaar versleten maar activistische buurtbewoners kwamen in opstand tegen sloop. Happel: 'Als je nu de woonkwaliteit ziet, die hadden we nooit in nieuwbouw kunnen realiseren.'

Marie-José Van Hee. Beeld Klaas Verdru

Marie-José Van Hee krijgt als eerste vrouwelijke architect de Alvar...

De vijftiende Alvar Aalto-medaille is toegekend aan de Belgische architect Marie-José Van Hee. Ze is de eerste (individuele) vrouwelijke architect die de uitreiking in ontvangst neemt. De jury prijst haar breed scala aan projecten, van particuliere woningen tot openbare ruimtes en culturele gebouwen.

Project One Baelskaai: gevelbekleding in een duinlandschap

Project One Baelskaai: gevelbekleding in een duinlandschap

In de haven van Oostende staat One Baelskaai, hét boegbeeld van Oosteroever. Een gebouw met golvende terrassen die passen bij het duinlandschap en de zee. Ook de gevelbekleding sluit hier goed bij aan

Beeld Frank Hanswijk

50 jaar EGM architecten: 'We fungeren steeds vaker als regisseur van...

Het in Dordrecht gevestigde EGM architecten staat bekend om zijn ziekenhuizen en laboratoria, maar realiseert ook veel onderwijs- en kantoorgebouwen. Dit jaar bestaat het bureau 50 jaar. Hoe gaat EGM te werk en welke ambities heeft het bureau voor de toekomst? We vroegen het Roemer Pierik en Vincent Ketting, beiden partner bij EGM.