Huis Zandpad, Nieuwersluis - Studio Modijefsky

Huis Zandpad is een 17e-eeuws pand, gelegen in het midden van een groene oase, met aan de ene kant een rivier en aan de andere kant een boomgaard en tuin. Eerder diende het als herberg, bakkerij en café, wat resulteerde in veel kleine kamers verspreid over verschillende verdiepingen. De wens om het te transformeren tot een modern gezinshuis vereiste een complete herbouw. Het enige dat behouden zou blijven, was de 17e-eeuwse gevel. Omdat het huis niet uit te breiden was, was Studio Modijefsky vanaf het begin betrokken om ervoor te zorgen dat het maximale potentieel van de ruimte kon worden gerealiseerd voor een gezin dat van tuinieren, koken en entertainen houdt.

Toelichting Studio Modijesfky | Beeld Maarten Willemstein

De kleine kamers zijn vervangen door een open ontwerp dat optimaal gebruik maakt van het uitzicht rondom het huis, met als hoogtepunt een glazen gevel van vloer tot plafond aan de achterkant. Dit prachtige uitzicht onthult het hart van het creatieve concept: de weelderige, groene velden rondom Huis Zandpad. Alles is gedaan om hun natuurlijke schoonheid naar binnen te brengen, of het nu is via een van de vele ramen of via groene accenten in het terrazzo, de tegels of geschilderde muren. Aangezien het huis ononderbroken 360 graden uitzicht heeft op de omgeving, zijn de ramen gepositioneerd om ervoor te zorgen dat natuurlijk licht op elk moment van de dag binnenstroomt. Een neutraal kleurenpalet vult het groen aan, met een kleine selectie aan materialen en kleuren die een samenhangend interieur creëert met subtiele verschillen tussen de kamers en verdiepingen.

Begane grond

Betreed de hoofdingang van Home Zandpad en je bevindt je in de centrale hal. Dit biedt meteen een overzicht van de split-levels van het huis: een grote trap leidt naar boven; een kleine trap leidt naar de wijnkelder; een schoorsteen, bedekt met met de hand gemaakte crèmekleurige tegels, loopt helemaal naar het dak en verbindt alle drie de verdiepingen. De hoogte van de hal, die tot twee verdiepingen reikt, geeft deze brede gang een intieme sfeer, voordat hij versmalt tot een kleine doorgang die leidt naar de belangrijkste leefruimte.

In lijn met het ontwerpprincipe is het eerste wat je ziet bij binnenkomst in de gang een donkere, flesgroene muur. Het licht dat binnenvalt vanaf de achtergevel nodigt uit om de hoek om te gaan en het hart van het huis te betreden: de kook- en eetruimte. Om er te komen, steek je een gestorte vloer over, die warm grijs van kleur is. Deze vloer loopt door in de hele begane grond, waardoor elke ruimte met elkaar wordt verbonden en een gastvrije sfeer wordt gecreëerd.

Beeld Maarten Willemstein
Beeld Maarten Willemstein

De keuken is een uitnodigende open ruimte met een kookeiland met een terrazzo blad. Zoals bij terrazzo voor elk Studio Modijefsky-project het geval is, is dit zorgvuldig samengesteld om elke keer met de kleur, het cement en de stenen een ander resultaat te creëren. De keukenmuren en het aanrecht tegen de achterwand zijn bekleed met dezelfde terrazzo mix, die ook wordt gebruikt om de ramen hier te omlijsten.

De keuken gaat naadloos over in een eethoek naast de glazen gevel van vloer tot plafond. Een bank is ingericht in een donkerdere, meer uitgesproken groene kleur om hem te onderscheiden van de keuken. Alle deuren in de gevel kunnen worden geopend, dus op een zomerdag voelt het alsof je midden in de natuur bent. Binnen enkele seconden kun je naar buiten gaan om kruiden te plukken uit de tuin tijdens het koken, een wandeling maken om naar boten op de rivier te kijken, of genieten van een dinertje op het terras.

Beeld Maarten Willemstein
Beeld Maarten Willemstein

De privégedeelten van het huis bevinden zich achter de woonkamermuur, waar ook een grote op maat gemaakte kast staat.

De hoofdslaapkamer en badkamer zijn afgewerkt in een palet van subtiele groentinten en twee houttinten, en met handgemaakte tegels. De badkamer bestaat uit een andere terrazzo mix dan de keuken, met groene, warmwitte en roze pastelmarmertinten die mooi samengaan met de omringende kleuren. Het wordt gebruikt voor de wastafel en het aanrechtblad. In de hoofdslaapkamer worden op maat gemaakte houten kasten, een hoge spiegel, rustiek stucwerk en een elegant houten bedframe aangevuld met speelse bedlampjes aan elke kant van het bed.

De laatste kamer op de begane grond is een studeerkamer, gelegen achter de schoorsteen aan de andere kant van het huis. Het is op een split-level en bereikbaar via een houten trap. In tegenstelling tot de rest van de begane grond heeft de studeerkamer een houten vloer, die het aanduidt als een ruimte voor rust en concentratie. Op maat gemaakte meubels faciliteren werkdagen en contemplatie en concentratie gedurende andere dagen. Een ingebouwde open haard creëert een gezellige sfeer, waarvan je het beste kan genieten vanuit een comfortabele stoel van waaruit je het vuur kan opnemen en een rustgevend uitzicht hebt op de rivier de Vecht.

Beeld Maarten Willemstein
Beeld Maarten Willemstein

Verdieping

Een elegante houten trap brengt je naar de eerste verdieping, waar zich twee kinderkamers, een badkamer en een toilet bevinden. Om een karaktervolle sfeer te creëren (en de broodnodige opbergruimte te bieden), wilde Studio Modijefsky optimaal gebruik maken van het licht en de hoogte die een schuin dak biedt. De hoek van het dak zorgt voor lichtaccenten aan de bovenkant en discrete opbergkasten eronder, die aan de zijkant staan van de gang die de kamers met elkaar verbindt.

Een neutraal kleurenpalet in elke kamer benadrukt het invallende daglicht. Smalle houten vloerplanken worden gebruikt om een intiemere sfeer te creëren dan de gestorte vloer beneden. In de badkamer is een meer uitgesproken groen kleurenpalet toegepast op een reeks tegels en een terrazzo wastafel. De grote slaapkamer heeft de schoorsteen ernaast en een raam met uitzicht op de leegte die de slaapkamer verbindt met de begane grond; de tweede slaapkamer biedt verhoogde uitzichten over de prachtige omgeving van Huis Zandpad.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.