Toelichting Studio Modijefsky | Beeld Maarten Willemstein
De Witt biedt nu een nieuwe combinatie van fantastische smaken en visueel entertainment binnen en buiten de bioscoop. Bovendien draagt het, omdat het tegenover de Kunstkerk ligt, een platform voor artistieke ontwikkeling en innovatie, bij aan het creëren van een nieuw cultureel centrum in de stad.
Het ontwerpconcept weerspiegelt de rijke geschiedenis van het gebouw. Voordat het zich als bioscoop vestigde, deed het dienst als klooster, school en laboratorium. Studio Modijefsky verweefde deze historische lagen tot een tijdloze beeldtaal met expressieve vormen, warme kleuren en materialen die echo's uit het verleden incorporeren en oproepen. Van het klooster zijn de iconische motieven: het klooster (de afgelegen loopbruggen die nonnen gebruiken voor meditaties); de kapjes (de hoofdbedekking die nonnen dragen); en de gewoonten, de kleding van de nonnen.
De aanwezigheid van de school is voelbaar in de gangen, met betegelde muren, ramen die uitkijken op klaslokalen, prikborden en klasbanken. Chemiesets vertegenwoordigen het laboratorium in de vorm van reageerbuisjes en hun houders, en beschermende glazen schermen. Ten slotte roept Studio Modijefsky voor de bioscoop de ouderwetse glamour van het witte doek op met gordijnen, luxueuze gordijnen en spotlights.
Kleurenpalet
Om De Witt stevig in zijn gemeenschap te verankeren, volgt het door Studio Modijefsky ontwikkelde kleurenpalet de ‘Dordtse kleuren’. Dit is het officiële kleurenpalet van de stad, gebaseerd op de historische gebouwen van Dordrecht. Omdat Dordrecht de eerste stad in Nederland was die een eigen palet aannam, is het een verder symbool van burgertrots. Het markeert De Witt als een Dordts icoon, geworteld in het verleden, dat iedereen jarenlang plezier zal bieden, open voor de hele stad, of het nu gaat om een film, eten of koffie.
Entree ontworpen door Lugten Malschaert Architecten
In De Witts oude gedaante als The Movies waren er twee ingangen tot het gebouw. Nu worden bezoekers via een nieuwe hoofdingang geleid, ontworpen door Lugten Malschaert Architecten. De oude gevel werd doorbroken om oude ramen bloot te leggen en toegang te creëren tot nieuwe, waardoor natuurlijk licht het interieur kon vullen via de prachtige glazen gevel van vloer tot plafond.
Bij binnenkomst zie je het loket, dat is gehuld in lichtblauwe fluwelen gordijnen die van vloer tot plafond hangen en daarachter een enorme muur met filmposters. Spotlights voegen een dramatisch tintje toe aan de stand en markeren het begin van de filmbeleving.