Groeikernen, stations en uiterwaarden: de zoektocht naar woongebied woedt door
Impressie van Meinerseiland, onderdeel van Meinerswijk, na ingrepen voor de Nederrijn. Beeld Buro Harro

Groeikernen, stations en uiterwaarden: de zoektocht naar woongebied woedt door

Nieuw jaar, nieuwe kansen? Voor de waterschappen is het nog even wachten op die kansen. Hoewel ik zelf op een comfortabele NAP van 14 meter woon, houd ik de berichtgeving over het waterpeil in Nederland nauwlettend in de gaten. Het water zakt, maar de alertheid van de waterschappen is aan de vele media-uitingen nog af te lezen. 'Schaats niet op Uiterwaarden', 'speel niet in overstroomde gebieden', 'balanceren tussen wateroverlast en watertekort'; het is slechts een greep uit recente nieuwskoppen.

Het doet mij denken aan Meinerswijk, het uiterwaardengebied dat ik eind 2023 bezocht. Hier komen 4000 nieuwe woningen strak naast de Nederrijn, naar masterplan van Buro Harro. Landschapsarchitect Harro de Jong maakte zich weinig zorgen over de risico's. 'Spannend, maar niet gevaarlijk', noemde hij het. Door te bouwen op 'eilandjes' boven NAP en nevengeulen te graven om de Nederrijn te ontlasten, wil hij bewijzen dat bouwen in de uiterwaarden prima kan. Zelfs in tijden van hoogwater.

Ondertussen is het business as usual in de bouwsector. Woningbouw, en vooral wáár die woningen moeten worden gebouwd, blijft een onderwerp van discussie. Zijn de groeikernen van de jaren zestig niet een uitstekende oplossing, zoals Purmerend? Dat blijkt knap ingewikkeld, ontdekte Afke Laarakker. Zij sprak hierover met Michelle Provoost, architectuurhistoricus en directeur van het International New Town Institute.

Minder ingewikkeld is verdichten rondom het spoor. Ik heb er bijna spijt van uit Zwolle te zijn verhuisd, want daar is een team bestaande uit MVRDV, Orange Architects en LOLA Landscape architects aangewezen om het voormalige bedrijventerrein bij Station Zwolle te herontwikkelen. Het station is in recente jaren al flink aangepakt. Ik ben vooral fan van het groene Stationsplein en de fietsenstalling die als een spons werkt tijdens regenbuien. En als ik naar de renders voor het nieuwe terrein kijk, wordt het er alleen maar beter op. Een aanrader, dus!

Veel leesplezier gewenst!

Reinoud Schaatsbergen is schrijver en redacteur. Binnen de Architect focust hij zich op de ontwerppraktijk en stedenbouw, met specifiek aandacht voor gebiedsontwikkelingen, landschapsarchitectuur en de maatschappelijke impact van (stedelijke) omgevingen.

Ideeën, vragen of opmerkingen? Mail naar reinoudschaatsbergen@vmnmedia.nl

Een polder. Beeld Shutterstock

Stad: functie elders

Nu de bouwopgave stagneert en de woningproductie stokt, pleiten veel adviseurs ervoor de functie van de stad dan maar elders te zoeken. Geheel ten onrechte, betoogt Harm Tilman. Een stad dient de samenleving ten goede te komen en mag deze niet uitputten.

Impressie van toekomstig BuitenDelen in Lettele.  ‘Impressie BuitenDelen’ door Marten Ontwerpt en Woonpioniers (bron: Mensink Bouwbedrijf)

Van de stad naar de natuur: wonen in een CPO-project op een boerenerf

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap is niet voorbehouden voor projecten in de stad. In het Overijsselse Lettele transformeert een groep toekomstige bewoners een boerenerf tot een gemeenschappelijke woonplek. Het project staat niet op zich. 'Het is de ambitie om een paar honderd erven voor een paar duizend mensen geschikt te maken.'

De maquette van het bomenparlement

Kunstenaar Elmo Vermijs leende 48 boomstammen en bouwde een parlement

Wat gebeurt er als bomen net zoveel rechten hebben als mensen, als de waarde van de natuur wettelijk is vastgelegd? Rondom die vraag organiseerde kunstenaar Elmo Vermijs 'speculatieve rechtszaak' in het Amstelpark in Amsterdam. In een parlement gebouwd van 48 boomstammen probeerde hij de bomen een stem te geven.

Beeld Amy van Leiden

Jan Peter Wingender start als supervisor voor Pampusbuurt

In de komende jaren worden in de Pampusbuurt op Strandeiland, het derde kunstmatige eiland van IJburg 2 aan de IJburgbaai, circa 5.000 woningen ontwikkeld. Het behoort met 8000 woningen en een stadsstrand van 750 meter tot de grootste toekomstige stadswijken van Amsterdam. Jan Peter Wingender (Office Winhof) is aangesteld als supervisor).