AIR Circular Campus en Cooking Club, Singapore - OMA

AIR Circular Campus en Cooking Club, ontworpen door OMA (David Gianotten en Shinji Takagi), is geopend op Dempsey Hill, Singapore. Het ontwerp transformeert een bestaand modernistisch gebouw en de uitgestrekte groene ruimte eromheen tot een plek voor nieuwe eetervaringen, waarbij bredere gedachten en discussies over voedsel en het milieu worden uitgenodigd.

Toelichting OMA | Beeld Kris Provoost

Ronald Akili, medeoprichter van opdrachtgever Potato Head: 'Ik heb altijd geloofd in de kracht van collectieve actie om verandering teweeg te brengen. Samenwerken met experts zoals chefs Matt Orlando van Amass en Will Goldfarb van Room4Dessert, en OMA, herdefiniëren we hoe we omgaan met dineren en duurzaamheid. AIR is meer dan alleen een eetgelegenheid, het is een platform voor verandering. Of het nu gaat om een heerlijke maaltijd, kooklessen, landbouw of voortdurend onderzoek, deze voedselcampus belichaamt een passie om bewustzijn te creëren en impact te hebben door de kracht van voedsel.'

Managing partner en architect David Gianotten: 'Het was een inspirerend proces om Ronald, Will en Matt op dit platform te vergezellen om het onderwerp duurzame gastvrijheid vanuit verschillende perspectieven aan te pakken. We zijn ervan overtuigd dat architectuur en ontwerp impact kunnen maximaliseren door actieve betrokkenheid bij verschillende disciplines.'

Beeld Kris Provoost
Beeld Kris Provoost

De locatie van AIR wordt gekenmerkt door zijn 40.000 vierkante meter groene ruimte en het voormalige CSC Dempsey Clubhuis − gebouwd in de jaren 1970 voor ambtenaren in Singapore. Het ontwerp van OMA bouwt voort op de inherente kwaliteiten van deze twee elementen. Een belangrijke architectonische ingreep is de 100 meter lange loopbrug die AIR verbindt met een belangrijke parkeerplaats van Dempsey Hill. De organisch gevormde voetgangersbrug verbindt losjes de uitgestrekte groene ruimte in de tuin en het gazon. Vanaf deze loopbrug kunnen bezoekers rechtstreeks naar AIR gaan. Bezoekers kunnen ook een omweg maken naar de kronkelende paden van de tuin waar ingrediënten worden verbouwd, of wandelen naar het gazon waar picknicks en verschillende evenementen plaatsvinden.

De voorgevel van AIR − een modernistisch gebouw met twee verdiepingen − is getransformeerd om meer open eetruimtes te creëren die verbonden zijn met het gazon. Open keukens, de onderzoeksruimte en de kookschool bieden verschillende ervaringen voor de bezoekers. Achter het gebouw is een cilindrisch stalen frame geïnstalleerd om de trappen te ondersteunen die voldoen aan de nieuwe behoeften van het gebouw.

Beeld Kris Provoost
Beeld Kris Provoost

De armaturen en meubels van AIR zijn ontworpen door Andreu Carulla met gerecycled hout en plastic flessen (HDPE) afkomstig van een voormalige kunstinstallatie, evenals piepschuim.

Associate Shinji Takagi: 'Dit kleine project is het gevolg van de nauwe samenwerking tussen een visionaire ondernemer, innovatieve chefs, een vooruitstrevende industrieel ontwerper en ambitieuze architecten. Ik hoop dat een dergelijke "kleinheid" zal worden beschouwd als een impactvol en betekenisvol initiatief.'

Chefs Matt Orlando van Amass en Will Goldfarb van Room4Dessert: 'De samenwerking tussen AIR, OMA en Andreu is een levensveranderende ervaring geweest. Drie unieke invalshoeken kwamen samen onder een verenigd denkproces om een project te produceren dat een gemeenschappelijk doel uitstraalt. Dat doel is schoonheid en waarde vinden in elk ingrediënt en materiaal als geheel.'

AIR is ontwikkeld door chefs Matthew Orlando en Will Goldfarb, en Ronald Akili. Ronald en OMA hebben sinds 2013 samengewerkt, waarbij projecten zijn opgeleverd, waaronder de Potato Head Studios in Bali (2020), en de tentoonstelling N*thing is Possible in het National Design Centre in Singapore (2022).

Het ontwerpteam van OMA was onder leiding van David Gianotten en Associate Shinji Takagi.