Isala in Antwerpen: een project met een gouden accent

Isala in Antwerpen: een project met een gouden accent

Het gebouw Isala, opleidingscentrum voor de farmaceutische sector in Antwerpen, valt niet alleen op door zijn strakke belijning en terracotta geveltint, maar ook door de combinatie met de goudkleurige aluminium ramen. Hoe kreeg het gebouw zijn gouden accent?

In het Wetenschapspark in Niel (BE) bouwde de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen Isala, het opleidingscentrum voor de farmaceutische sector. Architectenbureau 'Met zicht op zee', studiebureau Arcade en bouwonderneming Cordeel realiseerden dit bouwwerk in prefab-betonelementen die zorgen voor een snelle en makkelijke bouwwijze. Alle aluminium gevelelementen nam Aliplast-partner Stalku Geveltechniek voor zijn rekening.  De Star75 ramen en het MC Wall vliesgevelsysteem van Aliplast werden gepoedercoat in kleur 8C04AN om het beoogde stralende, gouden effect te krijgen.

Strenge isolerende eigenschappen

'Het aluminium Star75 raamsysteem heeft een inbouwdiepte van 75 mm voor het buitenkader en 84 mm voor de vleugel. Met een Uw-waarde van 0,94 W/m²K, een luchtdichtheid klasse 4 en een akoestische waarde van 47,1 dB (-1,-4) past deze oplossing perfect in toepassingen met de strengste eisen op het vlak van thermische en akoestische isolatie', zegt Marc Mulders, salesmanager Nederland bij Aliplast Aluminium Systems. 'Voor de gordijngevels integreerde Stalku Geveltechniek de MC Wall. Met een uitstekende U-waarde scoort deze alles-in-één vliesgevel goed op het vlak van isolatie en met een glasdikte van 59 mm kunnen bijna alle beschikbare glastypes geïntegreerd worden. Naast esthetiek en isolatie springt echter ook de brandwerendheid in het oog. Voor dit systeem zijn immers certificaten voor zowel EI30 en EI60 beschikbaar.' 

Het Isala-gebouw valt op door de prefab-betonelementen in terracotta tint in combinatie met de goudkleurig gepoederlakte aluminium raamsystemen.
Het Isala-gebouw valt op door de prefab-betonelementen in terracotta tint in combinatie met de goudkleurig gepoederlakte aluminium raamsystemen.

Kwaliteit met een korte levertijd

Aliplast garandeert steeds dezelfde hoge productkwaliteit én korte, betrouwbare levertijden, aspecten die ook hier doorslaggevend waren, legt Mulders uit. 'Stalku is een van de vaste partners van Cordeel, maar de gevelelementen voor dit project waren oorspronkelijk aan een andere speler toegewezen. Toen er echter doorheen het traject problemen optraden, bood Stalku zich als redder aan. Intussen moesten de gevelelementen op een wel heel korte tijd geleverd en gemonteerd worden. Wij werden bij het project betrokken en leverden de profielen op 5 werkdagen. Dat was een huzarenwerk als je weet dat die levertijd bij ons normaal 10 werkdagen af fabriek bedraagt én dat dit al behoorlijk kort is. Onze partner Stalku zette ook nog eens alle zeilen bij, zodat de elementen tijdig geproduceerd en gemonteerd konden worden', licht Marc Mulders toe.

Het ISALA gebouw valt op door de prefab-betonelementen in terracotta tint in combinatie met de goudkleurig gepoederlakte aluminium raamsystemen.
Het ISALA gebouw valt op door de prefab-betonelementen in terracotta tint in combinatie met de goudkleurig gepoederlakte aluminium raamsystemen.

'Alle profielen werden gepoedercoat in de kleur 8C04AN. Vandaag genieten geanodiseerde elementen de voorkeur bij architecten, maar bij een zo korte levertijd is dat niet haalbaar. Bovendien treden bij het anodiseren toegelaten kleurverschillen op. Poederlakwerk was de oplossing, want zo konden we alle profielen in een uniforme ‘gouden’ kleur, op korte tijd én met een kleurengarantie van 15 jaar leveren. Bij Aliplast zijn we alvast uiterst trots dat we, samen met onze partner Stalku Geveltechniek, aan dit prestigieuze, maar uitdagende project meegewerkt hebben.'

Een garantie op een duurzame toekomst

Bij Aliplast gebeurt alles 'in house', van onderzoek en ontwikkeling, over extrusie en lakken, tot isoleren en verpakken. Zo hebben ze de controle over het materiaal van begin tot einde. Er zitten dus geen schadelijke stoffen  in – ook niet in de vulmiddelen en afwerkingsprofielen. Bovendien werken ze met voornamelijk gerecycleerde aluminium billets voor achitecturale systemen. Zo kunnen nieuwe gebouwen een BREEAM-certificaat ontvangen én Aliplast een zilveren Cradle-to-Cradle certificaat. 

Samenwerken met architecten en projectmatige oplossingen zoeken, is een extra voordeel dat bij Aliplast wordt aangeboden, aldus Mulders. 'Hun Centre of Excellence is een kenniscentrum waar professionals en architecten informatie kunnen krijgen om de productiviteit te optimaliseren. Via de website kunnen architecten hiervoor een afspraak maken of alvast informatie over de vele verschillende systemen downloaden.'

Dit artikel is gesponsord door Aliplast Aluminium Systems.