Ventilatieve koeling: dit zijn de voordelen

Ventilatieve koeling: dit zijn de voordelen

Hoe pak je oververhitting in woningen aan? Ventilatieve koeling is een slimme oplossing voor een comfortabel en duurzaam binnenklimaat. Wat is het precies en hoe pas je het toe?

Luchtdicht bouwen en een goede isolatie zijn tegenwoordig twee kernbegrippen die in de bouwwereld steeds meer aan belang winnen. Zeker om ongewenste energieverliezen zo veel mogelijk te beperken. Dat betekent namelijk ook dat de warmtevraag afneemt en de nood naar afkoeling van een gebouw wel groter wordt. Vooral tijdens de warmere maanden. Zomercomfort wordt dan ook steeds meer een essentieel onderdeel van de ontwerpeisen van een gebouw. 

In een tijdperk waarin duurzaamheid en comfort hand in hand gaan, is ventilatieve koeling een oplossing die steeds meer aandacht krijgt. Door op een goede, doordachte manier gebruik te maken van natuurlijke luchtstromen en strategisch geplaatste zonwering, draagt ventilatieve koeling bij aan een gezonder, comfortabeler en duurzamer binnenklimaat. 

Wat is ventilatieve koeling?

Ventilatieve koeling is een methode om gebouwen passief te koelen door gebruik te maken van natuurlijke ventilatie en niet van energievretende installaties zoals airconditioning. Het principe maakt gebruik van de frisse buitenluchtstromen om de warme binnenlucht af te voeren en koelere lucht binnen te laten. Het is een energiezuinige en milieuvriendelijke manier van koelen, omdat het geen elektriciteit verbruikt.  

Zonwering speelt een belangrijke rol bij passieve koeling.
Zonwering speelt een belangrijke rol bij passieve koeling.

Ook zonwering speelt een belangrijke rol bij passieve koeling, omdat het helpt de hoeveelheid zonnewarmte die een gebouw binnendringt te verminderen. Door die hoeveelheid zonnewarmte te verminderen, hoeft er logischerwijs minder energie te worden besteed aan het koelen van het gebouw. 

Hoe werkt het?

Het concept achter ventilatieve koeling is eenvoudig, maar doeltreffend. Door middel van strategisch geplaatste openingen, zoals ramen en glasvervangende ventilatieluiken wordt koele buitenlucht naar binnen gebracht en warme lucht afgevoerd. Deze natuurlijke luchtstromen zorgen voor een constante vernieuwing van de lucht in de ruimte, waardoor de temperatuur geleidelijk daalt. 

Voordelen van ventilatieve koeling

Energie-efficiëntie: Ventilatieve koeling verbruikt aanzienlijk minder energie dan traditionele airconditioningsystemen, omdat het hoofdzakelijk afhankelijk is van natuurlijke luchtstromen en verdampingsprocessen. 

Gezonder Binnenklimaat: Door voortdurend verse buitenlucht binnen te brengen en vervuilde lucht af te voeren, draagt ventilatieve koeling bij aan een gezonder binnenklimaat. Dit kan de verspreiding van allergenen, schimmels en andere verontreinigingen verminderen. 

Duurzaamheid: Door het verminderde energieverbruik en de lagere milieubelasting is ventilatieve koeling een duurzamere keuze dan conventionele koelsystemen. Het past perfect binnen het kader van Active House-concepten, die streven naar een optimale balans tussen energie-efficiëntie, comfort en milieuverantwoordelijkheid. 

Ventilatieve koeling is een slimme en duurzame oplossing voor het koelen van gebouwen. Met name in de context van Active House- en bio-based concepten wint ventilatieve koeling aan belang.  Door gebruik te maken van natuurlijke luchtstromen, biedt het niet alleen verkoeling, maar ook een gezonder en comfortabeler binnenklimaat.  

Dit artikel is gesponsord door Duco.

Beeld Stijn Poelstra

Station Ede-Wageningen - Mecanoo en Royal HaskoningDHV

Het nieuwe duurzame stationsontwerp van Mecanoo en Royal HaskoningDHV voor Ede-Wageningen heeft een dak bestaande uit 23 houten driehoeken die verwijzen naar de vele boomkruinen in het Veluwse landschap.

Het project Stepstone aan de Zuidas (foto: Ossip van Duivenbode)

Stepstone: innovatieve sociale hoogbouw op de Zuidas met Archicad

Met eyecatchers zoals een sportdak op 80 meter en een dubbelhoge lounge aan de straat is Stepstone een bijzonder project van LEVS architecten. Minstens zo speciaal is de aard van het project: sociale, betaalbare hoogbouw op de normaal peperdure Zuidas in Amsterdam. Architect en partner Surya Steijlen vertelt over Stepstone en de rol van Archicad daarbij. 'Met Archicad hebben we Stepstone vanaf dag één volledig in 3D uitgetekend.' 

Beeld Jeroen Musch

NEXT architects' servicestation Verzetslaan in Purmerend opgeleverd

Het door NEXT architects ontworpen Servicestation Verzetslaan in Purmerend is onlangs opgeleverd en in gebruik genomen. Het gebouw kenmerkt zich door de heldere, opvallende houten constructie en ver uitkragende houten luifel.

Pillows Hotel Amsterdam door Office Winhov. Beeld Stefan Müller

Waarom bouwen met baksteen nog steeds een goed idee is

Baksteen is hét bouwmateriaal van de Nederlandse stad en wordt al eeuwenlang niet alleen verwerkt in gevels, maar ook in straten en kades. Lang werd de hele baksteen gezien als het best en de toepassing van prefab baksteenelementen en steenstrips als niet waarachtig. Die controverse lijkt weg te ebben met als gevolg een breed palet aan snel innoverende opties voor ontwerpers.