Architectonisch vakmanschap
De entree van Royale Belge door Bovenbouw, Caruso St John en DDS+. Beeld Filip Dujardin

Architectonisch vakmanschap

De redactie van de Architect werkt al maanden aan de voorbereidingen voor ARC24 Podium. Een inspirerend event op 26 september voor de vakgemeenschap, waarbij we drie ARC24 Awards uitreiken. Ik heb als secretaris van de Architectuur Award-jury geen stem, maar mocht gelukkig wel mee op de excursie naar de genomineerde projecten. En eindelijk mogen we ze nu bekend maken: Royale Belge in Brussel door Bovenbouw Architectuur en Caruso St John, Vakschool Nimeto in Utrecht door Maarten van Kesteren en Stadhuis Den Helder door Office Winhov en Van Hoogevest Architecten.

Het was een intensieve dag met bijzondere gesprekken, onderweg naar de locaties. Maar ook op de locaties zelf, want van alle drie de architectenbureaus kregen we een uitgebreide rondleiding. Architectonisch vakmanschap bleek een thema dat er uitspringt, net als een goede samenwerking met de opdrachtgever. Maar het belangrijkste is volgens de jury dat het koesteren van de culturele waarde de projecten betekenis geeft die veel verder reikt dan de gebouwen zelf.

Architectonisch vakmanschap was ook te zien in het nieuwe Sportcentrum Feijenoord in Rotterdam door Koen van Velsen. Hij leidde zelf de pers rond. Van de installatieruimtes tot de sporthal en het 25-meter bad, we zagen het allemaal. Onderwijl wees hij ons op het sipohout, de vele doorkijkjes en hoe hij ervoor gezorgd heeft dat er zoveel mogelijk indirect daglicht het gebouw in komt. Verbaasd vroeg ik hem hoe hij het voor elkaar krijgt om zoveel kwaliteit in een openbaar sportcomplex te brengen. Zijn antwoord was simpel: ‘Zolang je binnen budget blijft, kan er veel’.

Lees alle must reads over architectuur van deze maand!

Groeten,
Floortje

Floortje Keijzer

Floortje Keijzer

Vakredacteur

Floortje Keijzer is vakredacteur architectuur. Ze is architect en architectuurhistoricus en werkte onder meer voor OMA, Studio JVM en als zelfstandig architect in Amsterdam. Binnen de Architect richt ze zich op voorbeeldstellende projecten maar ook op bredere thema's zoals de aanbestedingscultuur en het werkklimaat binnen architectenbureaus.
Ideeën, vragen of opmerkingen? mail naar floortjekeijzer@vmnmedia.nl