Normaal gesproken kunnen mkb-ondernemers al gebruikmaken van het borgstellingskrediet (BMKB). Op deze manier hebben zij de mogelijkheid om geld te lenen, waarbij de overheid garant staat. Ook als er niet genoeg onderpand (bijvoorbeeld een gebouw) aanwezig is.
Verruimde borgstelling
Vanwege de coronacrisis heeft de overheid deze regeling nu versoepeld. De voorwaarden om geld te lenen zijn gunstiger. Dat moet voorkomen dat bedrijven liquiditeitsproblemen krijgen.
Bij de reguliere BMKB betreft het borgstellingskrediet vijftig procent van de totale lening, maar nu heeft de overheid dit verhoogd naar 75 procent. Bovendien is de versoepelde regeling ook toepasbaar op overbruggingskredieten en rekening courant kredieten met een looptijd tot twee jaar.
Architectenbureaus
Ook veel architectenbureaus kunnen gebruikmaken van deze regeling. Zij voldoen in de meeste gevallen aan het maximaal aantal werknemers van 250 (fte). En zij overschrijden vaak niet de voorwaarde van een jaaromzet tot 50 miljoen euro of een balanstotaal tot 43 miljoen euro.
Bureaus kunnen op deze manier maximaal anderhalf miljoen euro lenen. Op deze manier kunnen vaste lasten als de huur en salarissen doorbetaald worden, ook nu de inkomsten soms even stil liggen.
Aanvragen
Aanvragen van de BMKB gaat via de geldverstrekker en valt samen met de kredietaanvraag bij deze financier. In de meeste gevallen is dat de bank. De financier beslist of het BMKB wordt verleend.
In Nederland kunnen ondernemers bij de volgende zes banken aankloppen voor een borgstellingskrediet: ABN AMRO, Deutsche Bank AG, ING-bank, Rabobank, Riverbank en Triodos Bank.
De redactie is benieuwd naar jullie ideeën over de coronacrisis. Wil je ervaringen delen? Laat het mij weten via mariekegiele@vakmedianet.nl.