Details: alles behalve onbenullig

Details: alles behalve onbenullig

Van loketten en plinten tot kopgevels en kozijnen. In het boek 'Het Detail' staan 31 besprekingen van gebouwdetails; allemaal kleine onderdelen waaruit een gebouw bestaat. Marjolein van Eig schreef ze tussen 2015 en 2019 voor onze printuitgave en website. Door ze te bundelen ontstaat er een overzicht dat vraagt om reflectie.

Tekst Merel Pit

Architectuurkritiek gaat vaak over trends of nieuwe gebouwtypes waarbij de (sociaal)economische en politieke context waarin ze zijn ontstaan wordt geanalyseerd. Zelden wordt er over details geschreven, terwijl juist de kleinste componenten van een gebouw veelzeggend zijn.

Dat gebouwdetails klein zijn, maakt ze niet onbenullig. Verre van zelfs. Want een gebouw zonder goed doordachte details blijft een schema. Een fysiek geworden idee dat wellicht lof oogst tijdens pitches en op impressies – en misschien zelfs van veraf –, maar dat eenmaal dichtbij weinigzeggend is.

Aanraken, gebruiken en bewaren

Goede details zorgen ervoor dat je een gebouw wilt aanraken, gebruiken en bewaren. Of het nu een huis, een school, een kantoor of een winkel is. Deze kleine bouwstenen zijn doorslaggevend als het gaat om het bestaansrecht en de toekomst van het gebouw.

Dat de hoeveelheid details in een gebouw eindeloos is, toont Van Eig met deze publicatie overtuigend aan. Net als je halverwege het boek denkt ‘nu zijn de belangrijkste wel de revue gepasseerd’, komt ze weer met een ander voorbeeld dat ook aandacht verdient. Hoe de trap het best ronddraait of waarom balkonhekjes beter van beton kunnen zijn dan van glas.

Van Eig kan tot haar dood over details schrijven, zei ze. Ik hoop dat ze dat doet! Maar voor nu moeten we het doen met deze bundeling besprekingen, aangevuld met waardevolle essays van Violette Schönberger en Mark Pimlott en een nawoord van Hans van der Heijden. Daarmee wordt het detail in een wetenschappelijk, historisch en toekomstig perspectief geplaatst.

Het Detail is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Lees ook:

Omslag Shift architecture urbanism - Domūs Houthaven, Amsterdam. Beeld Pim Top

Jaarboek Architectuur in Nederland duidt 0,15 procent van de totale...

Hoe staat het ervoor met de Nederlandse architectuur? In de 37e editie van het Jaarboek Architectuur in Nederland heeft de gedeeltelijk nieuwe redactie de stand van zaken vastgelegd in een nieuwe redactionele opzet, waarbij de essays een duidelijke link hebben met de geselecteerde projecten. Tekst en beeld focussen vooral op het gebruik van de projecten dan op de technische beschrijving.

De winnaar van de vorige prijsronde: Dijkhuis door la-di-da architecten. Beeld Jeanette Sluetter

Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2024 van start

Architecten onder de 40 jaar kunnen zich inschrijven voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2024. De prijs gaat naar die jonge architect die een gebouw in 2022-2023 in Nederland heeft opgeleverd en volgens de jury van een uitzonderlijke architectonische kwaliteit is. De winnaar ontvangt 20.000 euro.

Beeld nai010

Boek 'Vrouwen in architectuur': De blijvende noodzaak om vrouwen in...

Gelijkheid tussen mannen en vrouwen lijkt binnen handbereik, maar wie goed kijkt ziet, zeker in de architectuur, nog grote verschillen in kansen, waardering en beloning. Het boek 'Vrouwen in architectuur' schetst de stand van zaken en belicht een aantal bekende vrouwelijke architecten.

Het Vlietermonument bevindt zich precies op de plek waar in 1932 de Afsluitdijk werd gedicht. Beeld Rijkswaterstaat

Inzamelingsactie boek: 'Inspired By Dudok'

Joke Reichardt en Peter Veenendaal van Dudok.org hebben onderzoek gedaan naar architecten wereldwijd die zich lieten inspireren door het werk van Willem Marinus Dudok en in zijn stijl hebben gebouwd. Het resultaat zijn tientallen onbekende 'Dudoks' in de wereld.