ARC20: De Nieuwe Kern in Ouder-Amstel - West 8, Rotterdam

De Nieuwe Kern is met 4.500 woningen en ca. 200.000m2 maatschappelijke en commerciële voorzieningen de grootste stedelijke uitbreiding ooit in de gemeente Ouder-Amstel. De wijk grenst aan het pastorale Amstelland en is gesitueerd tussen de Johan Cruijff ArenA en station Duivendrecht. De wijk verbindt de stad Amsterdam met de Bijlmer en biedt tegelijkertijd een 'venster' op het prachtige polderlandschap van de Amstel.

Toelichting stedenbouwkundige - De Nieuwe Kern vormt één aaneengesloten wijk die profiteert van de kwaliteiten en eigenschappen van zowel de stad waar zij in het oosten aan grenst, als het landschap van de Amstelscheg waar zij in het westen aan grenst.

Park als drager

Drager van het plan is een groot, oost-west georiënteerd park dat de maat en de kwaliteit van het Vondelpark krijgt. Ten noorden en zuiden van het park liggen de woonbuurten, met daarin halfopen en gesloten bouwblokken van royale afmetingen en variërend in hoogte van 3 tot 12 bouwlagen. De hoogbouw is gesitueerd aan de 'stedelijke' oostkant van de wijk, rondom Station Duivendrecht. Daarnaast is een aantal hoogbouw accenten voorzien rondom het centrale park. Door de juiste mix van wonen, werken en voorzieningen beoogt de De Nieuwe Kern woonmilieus te creëeren die vooral gezinnen en senioren aantrekken.

Waterpartijen

Water speelt een belangrijke rol in het stedenbouwkundige plan. Het plan stelt voor om het peil dat nu nog wordt bepaald door twee poldersystemen, gelijk te trekken. De waterpartijen zijn gegroepeerd en in de lengterichting van de wijk georganiseerd (parallel aan het park). Dat leidt tot een robuuste hoofdstructuur met veel ruimte voor een nadere stedenbouwkundige invulling.

Duurzame mobiliteit

Het plan zet op verschillende manieren in op duurzame mobiliteit, onder meer door middel van een omvangrijk netwerk voor fietsers en voetgangers en optimale verbindingen met de OV-knooppunten Duivendrecht en Bijlmer Arena en de metrohalte Strandvliet. De doorgaande wegen voor gemotoriseerd verkeer zijn zoveel mogelijk langs de randen van de wijk gesitueerd.

Prettige leefomgeving

Bij de realisatie van het plan zijn de laatste duurzaamheid-principes gevolgd. Voor de buitenruimtes betekent dat onder andere dat de watergangen door en langs de wijk een natuurvriendelijke inrichting krijgen. De groenstructuur is robuust, waarbij ook groene gevels toegepast worden. Dit resulteert in een prettige leefomgeving die aansluit bij zowel het rustige en groene Ouder-Amstel als bij de stedelijkheid van de hoofdstad.