De landen die het zwaarst door COVID-19 worden getroffen hebben moeite snel hun Intensive Care-capaciteit te vergroten. Een groeiend aantal patiënten met ernstige luchtwegaandoeningen heeft beademing nodig. Hoe de pandemie ook verloopt, de verwachting is dat meer ICU's nodig zullen zijn.
Een internationale groep ontwerpers, ingenieurs, medische professionals en militaire experts bundelde de krachten om te werken aan de Cura. Zij streven naar een verbetering van de efficiëntie van bestaande ontwerpoplossingen voor veldhospitalen. De unit bestaat uit een hergebruikte zeecontainer met daarin alle medische apparatuur die nodig is om twee COVID-19-patiënten te behandelen. Beademingsapparaten en intraveneuze vloeistoffen zijn aanwezig.
Snel als een ziekenhuistent
De experts streven er naar dat de CURA even snel te bouwen is als een ziekenhuistent en even veilig is als de isolatieafdeling van een ziekenhuis. Dankzij negatieve druk via een aanzuigkap is 'biocontainment' gewaarborgd. De units voldoen daarmee aan de normen van de Aiborne Infection Isolations Rooms (AIIR) en aan de normen voor COVID-19-ziekenhuizen, opgesteld door de Chinese autoriteiten.
Autonome units
Elke CURA werkt autonoom. De units zijn te koppelen door een opblaasbare structuur, waardoor modulaire configuraties van vier tot meer dan veertig bedden zijn te creëren. De structuur kan een tijdelijke uitbreiding vormen voor een ziekenhuis, maar ook als zelfstandig veldhospitaal functioneren.
CURA staat voor Connected Units for Respiratory Ailments (en ook 'cure' in het Latijn). Het eerste prototype, gesponsord door de Europese bank UniCredit wordt momenteel gebouwd in Milaan. CURA is ontwikkeld in een open-source, non-profit kader en vraagt om suggesties en verbeteringen. Meer informatie is beschikbaar op www.CURApods.org