Architecten optimistisch over gevolgen coronacrisis
Den Haag Centrum in tijden van corona. Beeld Oscar de Wilde

Architecten optimistisch over gevolgen coronacrisis

Door Harm Tilman - Vanwege de coronacrisis wordt door de architectuurwereld een grote omzetval verwacht. Dat lijkt in de maand maart nog mee te vallen, zoals duidelijk wordt uit de Bouwmonitor, een gezamenlijk project van USP Marketing Consultancy en Vakmedianet.

Voor veel architecten is op dit moment de grootste zorg niet het op peil houden van de productie, maar het managen van de vraaguitval. Uit de Bouwmonitor, een gezamenlijk project van USP en Vakmedianet, blijkt de omzetval onder architecten in maart 2020 echter mee te vallen.

Daling omzet door corona

Volgens de Bouwmonitor van USP en Vakmedianet wordt de architectuur getroffen door een omzetdaling in maart 2020

Voor zo’n 52% van de architecten is de omzet in maart 2020 gelijk gebleven, terwijl bij 24% de omzet is gedaald en bij 13% gestegen. Over de gehele linie is het saldo daarmee een omzetdaling van 11 %. In de gehele bouw zijn in vergelijking met de architectuur, vooral de vastgoed- en de afbouwsector zwaarder getroffen.

Teruglopende investeringen en vergunningen

Welke opdrachtgevers annuleren in de maand maart projecten? Bron Bouwmonitor van USP en Vakmedianet

Als oorzaak voor deze terugval, zijn de teruglopende investeringen en de vergunningen aan te voeren. Uit het onderzoek blijkt, dat de afgifte van bouwvergunningen onder druk is komen te staan. Vooral ontwikkelaars ondervinden de gevolgen hiervan. Naast particulieren en bedrijven, worden door beleggers en investeerders flink wat projecten geannuleerd.

Effecten in de bouwketen

De omzet daalt vooral aan het begin en einde van de bouwketen Bron Bouwmonitor van USP en Vakmedianet

Bij elkaar zorgen de teruglopende bouwinvesteringen en de haperende verlening van bouwvergunningen vooral in het begin van de bouwketen voor de nodige problemen.

Gevolgen van coronacrisis

Omzetverwachting voor april 2020 Bron Bouwmonitor van USP en Vakmedianet

In het onderzoek is ook de omzetverwachting voor de maand april gemeten. De gevolgen van de coronacrisis laten zich hier al meer gelden. Twee op de drie bureaus verwacht deze maand een lagere omzet dan in april van afgelopen jaar. Liefst 64% denkt dat de omzet zal dalen, terwijl zo’n 29% rekening houdt met een gelijk blijvende omzet. Dit is overigens conform de omzetverwachtingen in de overige sectoren van de bouw.

Redelijk gevulde orderportefeuilles

Architecten kunnen nog 2 tot 6 maanden vooruit Bron Bouwmonitor van USP en Vakmedianet

De orderportefeuilles van architecten op dit moment nog redelijk gevuld. Uit het onderzoek blijkt dat een derde van de architecten nog 2-3 maanden vooruit kan en een derde 4-6 maanden. Onder aannemers ligt dat beter. In deze sector heeft 20% een goed gevulde portefeuille van een jaar of meer. De afbouwsector bevindt zich al in de gevarenzone. Bij 15% is er niet langer dan een maand nog werk op de plank.

Stagnatie, geen recessie

Bouwwereld verwacht geen langdurige recessie maar wel een stagnatie Bron Bouwmonitor USP en Vakmedianet

Het onderzoek schetst een optimistischer beeld dan je op grond van de berichtgeving van de afgelopen weken zou verwachten. Dat zie je ook terug in de toekomstverwachting die ontwerpers koesteren. Driekwart van de architecten verwacht dat de economie de komende 6-12 maanden sterk zal worden beïnvloed door de Covid-19 pandemie, maar dat daarna stagnatie of een trage groei zal optreden. Maar weinig architecten verwachten een echte, langdurige recessie.

Dit is het eerste deel van een maandelijkse serie waarin de redactie van de Architect de marktontwikkeling in de architectuur bijhoudt op basis van de Bouwmonitor. Dit initiatief van USP Marketing Consultancy en Vakmedianet onderzoekt de gevolgen van de corona-crisis voor de gehele bouwsector.

Lees ook

Harm Tilman (1954, Rotterdam) is auteur, docent, moderator en zelfstandig redacteur op het gebied van architectuur en stedenbouw. Tot 2021 was Harm hoofdredacteur van het de Architect. Daarvoor werkte hij o.a. als coördinator en docent stedenbouwkunde aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam.

Beeld Jos Derckx

Huidige MPG zaait verwarring en dwingt architecten tot eigen...

Door de nieuwste aanscherping van de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) komt hout als bouwmateriaal slechter uit de bus dan staal en beton. Tegelijkertijd moet de bouwkolom binnen nu en vijftien jaar drastisch verduurzamen, onder andere door de CO2-uitstoot van gebouwen te verlagen. Die opgave begint grotendeels bij architecten. De redactie zocht uit voor welke uitdaging zij staan en wat hun antwoord is op deze ingewikkelde regelgeving.

Nima Morkoç. Beeld Jan de Groen.

Nima Morkoç: 'De grote bureaus hebben de nieuwe generatie compleet...

'We moeten niet bang zijn om onszelf uit te spreken. Het is de tijd daarvoor', stelt Nima Morkoç van HA-HA Design & Development. Hij runt het jonge bureau uit Rotterdam dat ruim een jaar bestaat met vier architecten onder de dertig. Is de spanning in de bouwsector ook binnen zijn bureau voelbaar? In een serie interviews stelt de redactie de vraag: hoe gaat het binnen het architectenbureau?

Interieur Karper K. van Studioninedots. Beeld Sebastian van Damme

Studioninedots werkt aan gelikte projecten voor grote ontwikkelaars...

'De meeste van onze opdrachtgevers hebben veel geld en dikke auto's, die staan wel even te kijken als ze ons rommelige straatje in rijden', zegt Albert Herder. Zijn architectenbureau Studioninedots heeft een nieuw kantoor in Amsterdam Zuid, op een van de - naar eigen zeggen - laatste rafelranden van de stad. Gelikte projecten ontwerpen voor grote ontwikkelaars en tegelijkertijd als bureau de vrije ruimte op zoeken, voor vernieuwing en creativiteit. Hoe gaat dat samen?

Het nieuwe kantoor van MIX architectuur in Ede. Beeld MIX architectuur

Van bedrijventerrein naar bosrand, MIX architectuur voegt daad bij...

Van een bedrijfsverzamelgebouw op een grijs industrieterrein, verhuisde MIX architectuur naar een nieuw gebouw aan de rand van het bos, waarvan het opdrachtgever, ontwerper en eigenaar is. Vanaf hier strekken de bossen van de Veluwe zich kilometers ver uit. Het bureau is niet bij iedereen bekend, dat had geen prioriteit, maar met hun nieuwe kantoor komt daar vanzelf verandering in.