Intelligente buitenzonwering voor  energiezuinig kantoorgebouw DCM

Intelligente buitenzonwering voor energiezuinig kantoorgebouw DCM

Europees marktleider De Ceuster Meststoffen (DCM) produceert organische meststoffen op basis van reststromen uit de voedingsindustrie. Deze duurzame aanpak vertaalt zich in hun nieuwe energiezuinige hoofdkantoor in Grobbendonk (B).

Alle hedendaagse technieken van duurzaam bouwen zijn geïntegreerd: betonkernactivering, zonnepanelen, doorgedreven isolatie en architecturale zonwering. De perfecte combinatie van functionaliteit en design van de DucoSun Wing lamellen overtuigden zowel de opdrachtgever als het bureau Schellen Architecten.

Over DCM

Dynamiek in vormgeving en afwerking; dat ademt het hoofdkantoor van DCM uit. Het driehoekige gebouw met een oppervlakte van 2800 vierkante meter benut de vorm van het perceel maximaal. Daarnaast speelt het ontwerp in op het aanwezige reliëf. Het gebouw is als het ware ingebed in een helling en daardoor verankerd in zijn omgeving. De hoofdrol in dit verhaal is de relatie tussen binnen en buiten, met veel aandacht voor planten en de natuur op zich. Logisch, gezien DCM actief is in de tuinbouwsector.
Dit project huisvest niet alleen de centrale diensten, maar doet ook dienst als congrescentrum. Een opdracht waar architect Reginald Schellen met genoegen op terugkijkt: “De ideale symbiose tussen het gebouw en zijn omgeving maakt dit project werkelijk uniek. Het gebouw ligt in de natuur ingebed waardoor het de groene filosofie van het bedrijf weerspiegelt.”

Zonnehitte buitenhouden

“De glazen gevel op het zuiden en het centraal gelegen terras laten een zee van licht toe in het gebouw”, gaat Schellen verder. “De glaspartijen vormen ook de verbinding met het groen, de heuvels, de waterpartij en de beplanting. Glazen gevels die georiënteerd zijn op de zon, laten de binnenruimte bij warme, zonnige periodes gemakkelijk oververhitten. In een energiezuinig kantoorgebouw is het de kunst om tijdens de winter veel licht binnen te halen, maar om tijdens de zomer de zonnehitte buiten te houden.”

kantoorgebouw-DCM_DucoStructurele zonwering voor het wooncomfort

“Om te vermijden dat de zomerzon de vijand van het wooncomfort wordt, is structurele buitenzonwering onmisbaar”, benadrukt Schellen. “Vandaar de keuze voor de unieke lamellen DucoSun Wing. Uit ervaring met andere kantoren weten we dat we lamellen op een zuidgevel het beste horizontaal plaatsen omdat de zon hoog staat. De architecturale meerwaarde van de lamellen op de riante zuidgevel is niet te
onderschatten. Zowel financieel als technisch kwam Duco als beste uit de vergelijking. Denk maar aan de specifieke vorm en de ophanging van de lamellen. Samen hebben we gezocht naar de ideale arme kleur.”

Beweegbaar systeem draait met de zon mee

“De DucoSun Wing is geperforeerd en zorgt zo voor een perfecte harmonie tussen zonwering en beschaduwing”, vertelt Pieter Decat, technisch-commercieel adviseur. “De vleugelvormige lamel heeft een urban design en draait met de zon mee, waardoor de inval van het licht wordt gestuurd. De stand van de lamellen wordt vrijwel traploos geregeld. Op die manier is er geen sprake van hinderlijke lichtinval op de werkvloer, hoe de zon ook naar binnen schijnt. De structurele zonwering bij DCM zorgt niet alleen voor een efficiënte afscherming van de zonnestralen, ze garandeert ook een daling van de gemiddelde temperatuur binnenshuis tot 12 procent in de strijd tegen oververhitting”,
besluit Schellen.

kantoorgebouw-DCM3

Dit artikel is gesponsord door DUCO.

Duurzame folies voor gevels met open voegen

Duurzame folies voor gevels met open voegen

Gevels met open voegen, je ziet ze steeds meer. Bij die ontwikkeling is het prettig als je kunt vertrouwen op een gevelfolie die onder meer waterdicht, uv-bestendig en vlamdovend is. Volgens Jeroen Koebrugge van Dörken bevatten de DELTA®-FASSADE-gevelfolies nog meer goede eigenschappen. 'Ze hebben een bewezen lange levensduur van minimaal 25 jaar.'

De nieuwe gevelsteen komt
in het eerste kwartaal van
2024 op de Nederlandse en
Belgische markt.

CO2-negatieve gevelstenen: innovatie in duurzaam bouwen

Baksteenfabrikant Vandersanden brengt de allereerste CO2-negatieve gevelsteen op de markt onder de naam Pirrouet®. Eén ton van deze gevelstenen neemt maar liefst 60 kg CO2 op bij het uitharden, en dat voor altijd. Zo dragen buitenmuren voortaan bij aan een kleinere ecologische voetafdruk.

Slim glas: een interessante en groeiende sector

Slim glas: een interessante en groeiende sector

AGC Inc. Gevestigd in Louvain-la-Neuve, België, is een nieuw commercieel partnerschap aangegaan met Kinestral Technologies, Hayward CA., ontwikkelaar en fabrikant van het elektrochromisch glassysteem Halio.

Hogeschool Saxion in Apeldoorn. Foto: Façadis Geveltechniek

Schoolvoorbeeld van duurzaamheid

Het nieuwe Saxion in Apeldoorn moest een 'schoolvoorbeeld' worden van duurzaamheid voor de studenten Hotelmanagement en Securitymanagement. Door buiten de gebaande paden te kijken is een gebouw neergezet dat letterlijk in en uit elkaar kan worden geschroefd. Voorlopig kunnen de duizend studenten echter nog jaren met het nieuwe pand vooruit.