De architecten beogen een kleinschalige inbedding in de omgeving. Het gebouw heeft daarom grotendeels één verdieping. De woningen voor permanent verblijf zijn op de begane grond gelegen. Ze hebben elk een eigen voordeur aan de buitenzijde en een interne achterdeur. De studio’s voor kortdurend verblijf bevinden zich op de eerste verdieping.
De kamers zijn simpel. De zitkamer is van de slaapkamer door een overdwars geplaatste kastwand. Het meubel is vrij te verplaatsen, zodat het ook tegen de muur gezet kan worden. Bij een verder gevorderd stadium van dementie is dat nodig omdat de ruimte overzichtelijk moet zijn.
Aan de buitenzijde zijn de woningen voorzien van een eigen zitje dat is gemaakt door een houten frame in de betonnen gevel aan te brengen. Naast de achterdeur vormt een glazen vitrinekast waar bewoners hun eigen spulletjes in kunnen zetten een herkenningspunt.
Dwaalroutes en ontmoetingsruimtes
Door het gebouw lopen dwaalroutes. Voor mensen met dementie is dit belangrijk, omdat dit een gevoel van eigenaarschap en zelfregie geeft. Aan die routes liggen elf ontmoetingsruimtes voor ontspanning en therapie. Ze zijn uitgewerkt in verschillende thema’s, zoals de tuinkamer, de woonkeuken en de spelkamer. Een deel van het programma bevindt zich telkens in de gang in en vormt zo de oriëntatiepunten voor de bewoners. De bibliotheek is bijvoorbeeld gemarkeerd door een boekenkast die de gang insteekt.
Omdat elke fase van dementie om een andere omgeving vraagt, ontwikkelde Gortemaker Algra Feenstra elf sferen voor de ontmoetingsruimtes. De ene indeling is daarom juist heel rustig terwijl in een andere de bewoners met zijn allen om een eettafel.
In de ontmoetingsruimtes zijn de houten spanten zijn in het zicht gelaten. De ramen zijn omkaderd met houten kozijnen. De afwerking van het interieur is simpel, kastdeuren zijn uitgevoerd in blank hout en de vloeren voor zien van lichtgrijs laminaat. Omdat mensen met dementie een chronisch gebrek aan daglicht hebben is het glas overal, ook in de kamers, tot de grond doorgetrokken. Houten vensterbanken zorgen dat de glasplaat niet met een deuropening verward wordt.
Tuinen en pleinen
Tussen de vleugels van de stervormige gebouwmassa bevinden zich tuinen en pleinen die elk anders zijn ingericht. Het groen van de omgeving is zo het gebouw binnengetrokken. Bureau B+B maakt het landschapsontwerp en nam de diversiteit van de tuinen en een grote variatie aan wandelroutes als uitgangspunt. Een leunhek bij de atletiekbaan, oeverplanten en riet langs de vijver en terrassen aan de uiteindes van de woonvleugels voorzien de route van oriëntatiepunten.