Zojuist verschenen: de papieren Architect van september 2020

Zojuist verschenen: de papieren Architect van september 2020

met projecten van Vincent van Duysen, De Zwarte Hond, De Nijl, Z33, Office Winhov, Carpaneto.Schöningh, Lemme Locke Lührs, Venhoeven CS, Bureau Kroner en Jasper Smits Plus Fact Fiction door Rob 't Hart, Scope, Productinformatie en Landmark door Arjan den Boer

De huidige woningbouw opgave van 1 miljoen woningen in de komende decennia vertoont oppervlakkig gezien grote overeenkomsten met de Vinex opgave van dertig jaar geleden. Bij de laatste was het verhaal echter dat de Nederlandse bevolking in vergelijking met de omringende landen weinig woonoppervlakte consumeerde. Nu moet gebouwd worden voor de nieuwkomers in de samenleving en neemt het aantal eenpersoonshuishoudens al maar verder toe.

Woonvormen voor nieuwe leefwijzen

De woningbouwopgave is behalve een vraag van aantallen en snelheid, ook een kwestie van vernieuwing van woningen, woonvormen en woonomgeving. Onlangs benadrukte rijksbouwmeester Floris Alkemade het belang van ruimtelijke experimenten met een maatschappelijke impact. Juist deze bieden architecten de kansen woonvormen te ontwikkelen die toegesneden zijn op de nieuwe levenswijzen, zoals we aan de hand van drie woningbouwprojecten uit Amsterdam (boven), Berlijn en Utrecht (onder) laten zien.

Publieke projecten

In dit nummer diepen we daarnaast een aantal projecten met een grote publieke dimensie uit. Je maakt via uitvoerige tekeningen, beelden en tekst kennis met Theater Zuidplein in Rotterdam, het Kunstencentrum Z33 in Hasselt en stadsdeelcentrum Anklaar in Apeldoorn.

Zien en gezien worden

Hart van Zuid in Rotterdam transformeert op dit moment van een grauw verkeersknooppunt met introvert winkelcentrum naar een groene stadsboulevard met een mix aan voorzieningen. Met de nieuwbouw van Theater Zuidplein, naar ontwerp van De Zwarte Hond, is het gebied een aantrekkelijke voorziening rijker. Dankzij de multifunctionele hal hebben bewoners nu een heuse huiskamer van de buurt.

Effectief antwoord op naoorlogse stad

Bij de herstructurering van stadsdeelcentrum Anklaar zijn de bouwblokken op de stedelijke open ruimten afgestemd door middel van een module van 8,10 meter. Het is een plan dat voortkomt uit een traditie van pleinen, arcaden en gevels, maar tegelijkertijd aansluiting zoekt bij de continuïteit van de huidige bouwcultuur. Ondanks het tumultueuze verloop van het planproces is de kwaliteit van de stedelijke ruimte daarmee gegarandeerd.

Huis van seizoenen

De Italiaanse architect Francesca Torzo ontwierp een nieuwe vleugel voor z33, het museum voor contemporaine kunst, design en architectuur in het Belgische Hasselt. De context was bepalend voor het ontwerp, Vleugel 19 is dan ook een gebouwdeel dat onmiskenbaar onderdeel uit maakt van de stad.

Internationale allure

In de Architect publiceren we met regelmaat Belgische projecten. Dit werk begint nu ook internationaal aan te slaan, vergelijkbaar met de furore die de Nederlandse architectuur dertig jaar geleden maakte. Het wijndomein Valcke Vleug (‘vlucht van de valken’) door architect Vincent van Duysen is daarvan een goed voorbeeld. Het is ontworpen in de traditie van de rurale architectuur in Klein Brabant.

Rond een centrale hof zijn trefzeker een horizontale schuur en een verticaal woonhuis gesitueerd. Banken van Daniel De Belder schalen de wijnhoeve naar menselijke proporties. Met behulp van een beperkt palet van materialen en kleuren modereert de Vlaamse meester de overgangen van architectuur naar ondergrond en van binnen naar buiten.

Geïnteresseerd?

Bestel hier het nummer

Harm Tilman (1954, Rotterdam) is auteur, docent, moderator en zelfstandig redacteur op het gebied van architectuur en stedenbouw. Tot 2021 was Harm hoofdredacteur van het de Architect. Daarvoor werkte hij o.a. als coördinator en docent stedenbouwkunde aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam.

‘De Pirrouet® steen onderscheidt zich door gebruik te maken van gezuiverde minerale reststromen uit de staalindustrie als grondstof.’

Bouwen aan de toekomst met Pirrouet gevelsteen

Ontdek het project Groen Nobelhorst in Almere, waar zestig duurzame woningen worden gebouwd. Bij deze woningen komen duurzaamheid, verantwoordelijkheid voor mens & milieu en innovatie samen. Heutink Groep, Heren 5 Architecten en Vandersanden zijn trots op deze samenwerking. Als pioniers kiezen zij ervoor om als eerste in Nederland te bouwen met Vandersanden's CO2 negatieve Pirrouet gevelsteen.

De Gashouder, een van de monumentale panden op het Westergasterrein in Amsterdam, krijgt een kelder. Beeld Westergas

André van Stigt ontwerpt een kelder onder de Gashouder: 'Niet heel...

De gemeente Amsterdam en Westergas zitten al een poosje met de Gashouder in hun maag. Westergas wil van de Gashouder een cultuurpodium maken met een brede programmering, van concerten tot kunstexposities. Tegelijkertijd dreigt het Westerpark dicht te slibben met kliko's en toiletten tijdens die evenementen. De oplossing komt uit de koker van architect André van Stigt: een kelder onder de monumentale Gashouder. 'Luister naar de kansen die het gebouw biedt.'

Primeur voor kozijnen van bio-attributed PVC

Primeur voor kozijnen van bio-attributed PVC

Met de ontwikkeling en toepassing van kunststof kozijnen gemaakt van bio-attributed PVC, hebben profielleverancier Kömmerling en kozijnfabrikant Kumij, een wereldwijde primeur te pakken. Kumij heeft deze innovatieve profielen verwerkt tot kozijnen en deuren voor een verduurzamingsproject van BAM in Steenwijk. Door de inzet van deze innovatie wordt circa 6000 kilogram CO2 bespaard.

Energiezuinig ontwerpen met zonwering tussen glas

Energiezuinig ontwerpen met zonwering tussen glas

Bij het ontwerpen van energiezuinige gebouwen is er voor de keuze van de zonwering nu een nieuwe optie: de zonwering tussen glas van Pilkington. Het isolatieglas met in de spouw geïntegreerde jaloezieën of plissées kan zich qua zonwerende waardes meten met beweegbare buitenzonwering en is geregistreerd in de BCRG-database als een beweegbare buitenzonwering. Dit heeft een gunstig effect op de BENG-doelstellingen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) bij het ontwerp en de bouw.