Bouwen aan de toekomst met Pirrouet gevelsteen
‘De Pirrouet® steen onderscheidt zich door gebruik te maken van gezuiverde minerale reststromen uit de staalindustrie als grondstof.’

Bouwen aan de toekomst met Pirrouet gevelsteen

Ontdek het project Groen Nobelhorst in Almere, waar zestig duurzame woningen worden gebouwd. Bij deze woningen komen duurzaamheid, verantwoordelijkheid voor mens & milieu en innovatie samen. Heutink Groep, Heren 5 Architecten en Vandersanden zijn trots op deze samenwerking. Als pioniers kiezen zij ervoor om als eerste in Nederland te bouwen met Vandersanden's CO2 negatieve Pirrouet gevelsteen.

Merijn de Jong van Heren 5 Architecten: “Het hart van onze visie bij Groen Nobelhorst ligt in het groene, duurzame aspect dat niet alleen betrekking heeft op het milieu, maar ook op de toekomst van de gemeenschap.” Hij gaat enthousiast verder: “Nobelhorst heeft een dorpse aantrekkelijkheid: het groen, de ruimte en de buren die je groeten, gezamenlijkheid. Dat heeft geresulteerd in de architectuur die zich typeert als Dorps wonen in het groen.”

“Uiteindelijk bouwen we voor mensen. Dus het sociale, de samenhang en steeds meer in een community met elkaar samenwonen, dat is iets wat we heel belangrijk vinden”, vertelt De Jong. “Het is echt iets van deze tijd en de toekomst. Dat is dan ook de kern van onze visie voor dit project geweest.” In de woorden van De Jong wordt duidelijk dat het project Groen Nobelhorst niet slechts een bouwproject is, maar een levendige gemeenschap, een weerspiegeling van de tijd en een veelbelovende blik op de toekomst.

Werken met duurzame materialen

De uitdaging om zo’n duurzaam project te realiseren, leidde tot de keuze voor het bouwen met andere materialen. Helmich Heutink, CEO van Heutink Groep legt uit: “De uitdaging om te bouwen met duurzame materialen gingen wij als bedrijf uiteraard aan. Het resultaat was dat wij diverse biobased en circulaire materialen hebben gekozen voor deze woningen, waaronder de Pirrouet gevelsteen.”

De Jong deelt zijn zoektocht naar nieuwe stenen: “Ik was op zoek naar nieuwe stenen, want wij zijn een baksteenbureau. We vonden de perfecte match met de Pirrouet, een gevelsteen met een negatieve CO2 footprint. Groen Nobelhorst was dan ook het project om vernieuwend te zijn en een duurzaam statement te maken.”

Wat maakt de Pirrouet steen zo uniek? Cees Groot van Vandersanden: “Hij onderscheidt zich door gebruik te maken van gezuiverde minerale reststromen uit de staalindustrie als grondstof. Daarnaast gebruiken we de CO2 die vrijkomt uit de industrie om de steen uit te harden middels de innovatieve carbonatatie technologie. Dus naast het verkleinen van de afvalberg gebruiken we tot 80 procent minder primaire grondstoffen en zorgen we er ook voor dat het productieproces CO2 negatief is.”

Duurzaamheidsmissie

“Nederland heeft een sterke baksteencultuur. Ik denk dat de Pirrouet gevelsteen de missing link kan zijn om veel plannen met een ‘baksteen look & feel’ te behouden en tegelijkertijd de CO2-reductie te omarmen”, zegt Heutink. “De innovatie van Pirrouet harmonieert perfect met ons bedrijf, wat ons enorm trots maakt. Samen zetten we Groen Nobelhorst op de kaart als een voorbeeld van duurzaam bouwen en nemen we verantwoordelijkheid voor de toekomst.”

Dit artikel is gesponsord door Vandersanden.

Marie-José Van Hee. Beeld Klaas Verdru

Marie-José Van Hee krijgt als eerste vrouwelijke architect de Alvar Aalto-medaille 2024

De vijftiende Alvar Aalto-medaille is toegekend aan de Belgische architect Marie-José Van Hee. Ze is de eerste (individuele) vrouwelijke architect die de uitreiking in ontvangst neemt. De jury prijst haar breed scala aan projecten, van particuliere woningen tot openbare ruimtes en culturele gebouwen.

Beeld Sebastian van Damme

Powerhouse Company transformeert Rotterdamse wederopbouwkerk tot Muziekwerf

Pal naast de drukke verkeersader bij het Hofplein in Rotterdam staat de Muziekwerf. Powerhouse Company transformeerde deze voormalige doopsgezinde wederopbouwkerk tot muziekgebouw. Vlak naast de Rise, een ander project van het bureau. Het contrast tussen beide kon niet groter zijn. De doopsgezinde kerk heeft zoveel mogelijk zijn oude uitstraling behouden.

Project One Baelskaai: gevelbekleding in een duinlandschap

Project One Baelskaai: gevelbekleding in een duinlandschap

In de haven van Oostende staat One Baelskaai, hét boegbeeld van Oosteroever. Een gebouw met golvende terrassen die passen bij het duinlandschap en de zee. Ook de gevelbekleding sluit hier goed bij aan

Render The Tree of Life. Beeld OLA Architecten

OLA Architecten lanceert markant plan Kop van Zuid

De directeur van OLA Architecten en FAF Media, Aleksandra Suchowska, heeft de plannen onthuld voor The Tree of Life, een woongebouw dat volgens de architect een nieuw icoon van Rotterdam kan vormen. Het futuristische ontwerp gaat in tegen de huidige plannen van de gemeente, die voor de locatie op de Kop van Zuid een stadspark in gedachten heeft.