Bouwen aan de toekomst met Pirrouet gevelsteen
‘De Pirrouet® steen onderscheidt zich door gebruik te maken van gezuiverde minerale reststromen uit de staalindustrie als grondstof.’

Bouwen aan de toekomst met Pirrouet gevelsteen

Ontdek het project Groen Nobelhorst in Almere, waar zestig duurzame woningen worden gebouwd. Bij deze woningen komen duurzaamheid, verantwoordelijkheid voor mens & milieu en innovatie samen. Heutink Groep, Heren 5 Architecten en Vandersanden zijn trots op deze samenwerking. Als pioniers kiezen zij ervoor om als eerste in Nederland te bouwen met Vandersanden's CO2 negatieve Pirrouet gevelsteen.

Merijn de Jong van Heren 5 Architecten: “Het hart van onze visie bij Groen Nobelhorst ligt in het groene, duurzame aspect dat niet alleen betrekking heeft op het milieu, maar ook op de toekomst van de gemeenschap.” Hij gaat enthousiast verder: “Nobelhorst heeft een dorpse aantrekkelijkheid: het groen, de ruimte en de buren die je groeten, gezamenlijkheid. Dat heeft geresulteerd in de architectuur die zich typeert als Dorps wonen in het groen.”

“Uiteindelijk bouwen we voor mensen. Dus het sociale, de samenhang en steeds meer in een community met elkaar samenwonen, dat is iets wat we heel belangrijk vinden”, vertelt De Jong. “Het is echt iets van deze tijd en de toekomst. Dat is dan ook de kern van onze visie voor dit project geweest.” In de woorden van De Jong wordt duidelijk dat het project Groen Nobelhorst niet slechts een bouwproject is, maar een levendige gemeenschap, een weerspiegeling van de tijd en een veelbelovende blik op de toekomst.

Werken met duurzame materialen

De uitdaging om zo’n duurzaam project te realiseren, leidde tot de keuze voor het bouwen met andere materialen. Helmich Heutink, CEO van Heutink Groep legt uit: “De uitdaging om te bouwen met duurzame materialen gingen wij als bedrijf uiteraard aan. Het resultaat was dat wij diverse biobased en circulaire materialen hebben gekozen voor deze woningen, waaronder de Pirrouet gevelsteen.”

De Jong deelt zijn zoektocht naar nieuwe stenen: “Ik was op zoek naar nieuwe stenen, want wij zijn een baksteenbureau. We vonden de perfecte match met de Pirrouet, een gevelsteen met een negatieve CO2 footprint. Groen Nobelhorst was dan ook het project om vernieuwend te zijn en een duurzaam statement te maken.”

Wat maakt de Pirrouet steen zo uniek? Cees Groot van Vandersanden: “Hij onderscheidt zich door gebruik te maken van gezuiverde minerale reststromen uit de staalindustrie als grondstof. Daarnaast gebruiken we de CO2 die vrijkomt uit de industrie om de steen uit te harden middels de innovatieve carbonatatie technologie. Dus naast het verkleinen van de afvalberg gebruiken we tot 80 procent minder primaire grondstoffen en zorgen we er ook voor dat het productieproces CO2 negatief is.”

Duurzaamheidsmissie

“Nederland heeft een sterke baksteencultuur. Ik denk dat de Pirrouet gevelsteen de missing link kan zijn om veel plannen met een ‘baksteen look & feel’ te behouden en tegelijkertijd de CO2-reductie te omarmen”, zegt Heutink. “De innovatie van Pirrouet harmonieert perfect met ons bedrijf, wat ons enorm trots maakt. Samen zetten we Groen Nobelhorst op de kaart als een voorbeeld van duurzaam bouwen en nemen we verantwoordelijkheid voor de toekomst.”

Dit artikel is gesponsord door Vandersanden.

De Gashouder, een van de monumentale panden op het Westergasterrein in Amsterdam, krijgt een kelder. Beeld Westergas

André van Stigt ontwerpt een kelder onder de Gashouder: 'Niet heel...

De gemeente Amsterdam en Westergas zitten al een poosje met de Gashouder in hun maag. Westergas wil van de Gashouder een cultuurpodium maken met een brede programmering, van concerten tot kunstexposities. Tegelijkertijd dreigt het Westerpark dicht te slibben met kliko's en toiletten tijdens die evenementen. De oplossing komt uit de koker van architect André van Stigt: een kelder onder de monumentale Gashouder. 'Luister naar de kansen die het gebouw biedt.'

Primeur voor kozijnen van bio-attributed PVC

Primeur voor kozijnen van bio-attributed PVC

Met de ontwikkeling en toepassing van kunststof kozijnen gemaakt van bio-attributed PVC, hebben profielleverancier Kömmerling en kozijnfabrikant Kumij, een wereldwijde primeur te pakken. Kumij heeft deze innovatieve profielen verwerkt tot kozijnen en deuren voor een verduurzamingsproject van BAM in Steenwijk. Door de inzet van deze innovatie wordt circa 6000 kilogram CO2 bespaard.

Energiezuinig ontwerpen met zonwering tussen glas

Energiezuinig ontwerpen met zonwering tussen glas

Bij het ontwerpen van energiezuinige gebouwen is er voor de keuze van de zonwering nu een nieuwe optie: de zonwering tussen glas van Pilkington. Het isolatieglas met in de spouw geïntegreerde jaloezieën of plissées kan zich qua zonwerende waardes meten met beweegbare buitenzonwering en is geregistreerd in de BCRG-database als een beweegbare buitenzonwering. Dit heeft een gunstig effect op de BENG-doelstellingen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) bij het ontwerp en de bouw.

Duurzaamheid ingebakken in slankere gevelsteen

Duurzaamheid ingebakken in slankere gevelsteen

Slim, slank, sterk, veel duurzamer en ook nog eens goedkoper; bij baksteenfabrikant Vandersanden weten ze hoe je de aannemer moet verleiden. Gespreksonderwerp is de S-line. Dit is de fraaie, smallere gevelsteen waarmee ook architecten en constructeurs steeds vaker te maken gaan krijgen, zodat we ook in een duurzame toekomst met keramische bouwmaterialen kunnen werken.