Duurzaamheid ingebakken in slankere gevelsteen
Gesponsord

Duurzaamheid ingebakken in slankere gevelsteen

Slim, slank, sterk, veel duurzamer en ook nog eens goedkoper; bij baksteenfabrikant Vandersanden weten ze hoe je de aannemer moet verleiden. Gespreksonderwerp is de S-line. Dit is de fraaie, smallere gevelsteen waarmee ook architecten en constructeurs steeds vaker te maken gaan krijgen, zodat we ook in een duurzame toekomst met keramische bouwmaterialen kunnen werken.

In 2050 volledig CO2-neutraal zijn, zowel met de producten als bij de productie daarvan. De smallere baksteen is één van de eerste stappen op dat duurzaamheidstraject. Door de standaard baksteen te versmallen van 10 naar 7 à 7,5 cm wordt al gauw een derde minder CO2 uitgestoten. Dat begint al bij de productie, waarvoor een kwart minder energie en grondstoffen nodig is. Vervolgens is het transport duurzamer omdat er veel meer stenen op een pallet gaan. Tot slot kan bij de bouw met een lichtere funderingsconstructie worden volstaan en is er meer ruimte in de spouw voor isolatie. Bovendien is de smallere steen circa 10 procent goedkoper. Tel uit je winst.

De smalle baksteen draagt zijn eigen steentje bij, ook al neemt de gevelsteen maar een enkele procent van de milieu-impact van een gebouw voor zijn rekening”

'Door onze duurzame belofte zijn we weer volop aan het innoveren', zegt Peter Delsing, commercieel directeur bij de Nederlandse tak van Vandersanden. 'Daarbij is de samenwerking met andere partijen van groot belang. Of het nu gaat om grondstoffenleveranciers of de Koninklijke Nederlandse Baksteenindustrie; de energietransitie overstijgt het kortetermijnbelang. De smalle baksteen draagt zijn eigen steentje bij, ook al neemt de gevelsteen maar een enkele procent van de milieu-impact van een gebouw voor zijn rekening.'


Peter roept architecten, ontwerpers en niet te vergeten de opdrachtgever op om de S-line te omarmen en er zo vroeg mogelijk in de ontwerpfase al rekening mee te houden. Dat voorkomt dubbel werk, want dan hoeft de aannemer niet tijdens de bouw te improviseren. Bovendien maakt de smalle gevelsteen in combinatie met dikkere isolatie de MKI- en MKG-score ook een stapje beter en elke stap is nu belangrijk.

Voordelen slankere stenen

De suggestie dat de smallere steen moeilijker of lastiger zou zijn te verwerken, zoals Peter en Roland zo hier en daar horen, nuanceren ze graag. Natuurlijk zal het voor de man op de steiger even wennen zijn, maar daarna vallen bij het opperen en vermetselen allerlei ergonomische voordelen te behalen. De smalle steen is lichter, gemakkelijker op te pakken en altijd te combineren met gevelstenen in traditionele breedten of met steenstrips. Proeven in samenwerking met grote metselbedrijven laten zien dat er een iets andere slag moet worden aangewend en er iets minder specie nodig is. 'Samen met de circa 10 procent goedkopere smalle steen levert dat een positief beeld op”, aldus Peter. 'We weten dat de bouw redelijk conservatief is, maar in het kader van verduurzaming zien we ook een groeiende beweging voorwaarts.'

Weglaten

Ongetwijfeld zal er de komende jaren nog heel wat gemetseld worden. Gevels met baksteenmotief hebben voor zowel opdrachtgevers als architecten en bewoners nu eenmaal de gewenste authentieke uitstraling. Tegelijkertijd worden de maatschappelijke duurzaamheidseisen steeds strenger en komt er daardoor meer vraag naar andere materialen, nieuwe types isolatie en snelle (prefab)bouwmethoden. Met de duurzame slankere gevelsteen loopt Vandersanden in dat opzicht duidelijk voorop. 'Ik voorzie dan ook dat over enkele jaren de smalle gevelsteen de norm is geworden', zo kijkt Peter Delsing graag vooruit.

Ik voorzie dan ook dat over enkele jaren de smalle gevelsteen de norm is geworden”


De S-line wordt gepromoot als ‘De kunst van het weglaten’ en daar raken we de kern van duurzaamheid. Want besparen op grondstoffen, energie en tijd is de belangrijkste eerste stap naar een CO2-neutrale toekomst. Het is een belangrijke pijler onder het Together to Zero-programma van Vandersanden. Een andere belangrijke pijler is samenwerking, zegt Delsing. “Want het mooiste maak je samen: een gezonde, veilige en duurzame omgeving voor toekomstige generaties.”

Dit artikel is gesponsord door Vandersanden

‘De Pirrouet® steen onderscheidt zich door gebruik te maken van gezuiverde minerale reststromen uit de staalindustrie als grondstof.’Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Bouwen aan de toekomst met Pirrouet gevelsteen

Ontdek het project Groen Nobelhorst in Almere, waar zestig duurzame woningen worden gebouwd. Bij deze woningen komen duurzaamheid, verantwoordelijkheid voor mens & milieu en innovatie samen. Heutink Groep, Heren 5 Architecten en Vandersanden zijn trots op deze samenwerking. Als pioniers kiezen zij ervoor om als eerste in Nederland te bouwen met Vandersanden's CO2 negatieve Pirrouet gevelsteen.

De Gashouder, een van de monumentale panden op het Westergasterrein in Amsterdam, krijgt een kelder. Beeld Westergas

André van Stigt ontwerpt een kelder onder de Gashouder: 'Niet heel...

De gemeente Amsterdam en Westergas zitten al een poosje met de Gashouder in hun maag. Westergas wil van de Gashouder een cultuurpodium maken met een brede programmering, van concerten tot kunstexposities. Tegelijkertijd dreigt het Westerpark dicht te slibben met kliko's en toiletten tijdens die evenementen. De oplossing komt uit de koker van architect André van Stigt: een kelder onder de monumentale Gashouder. 'Luister naar de kansen die het gebouw biedt.'

Primeur voor kozijnen van bio-attributed PVCGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Primeur voor kozijnen van bio-attributed PVC

Met de ontwikkeling en toepassing van kunststof kozijnen gemaakt van bio-attributed PVC, hebben profielleverancier Kömmerling en kozijnfabrikant Kumij, een wereldwijde primeur te pakken. Kumij heeft deze innovatieve profielen verwerkt tot kozijnen en deuren voor een verduurzamingsproject van BAM in Steenwijk. Door de inzet van deze innovatie wordt circa 6000 kilogram CO2 bespaard.

Energiezuinig ontwerpen met zonwering tussen glasGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Energiezuinig ontwerpen met zonwering tussen glas

Bij het ontwerpen van energiezuinige gebouwen is er voor de keuze van de zonwering nu een nieuwe optie: de zonwering tussen glas van Pilkington. Het isolatieglas met in de spouw geïntegreerde jaloezieën of plissées kan zich qua zonwerende waardes meten met beweegbare buitenzonwering en is geregistreerd in de BCRG-database als een beweegbare buitenzonwering. Dit heeft een gunstig effect op de BENG-doelstellingen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) bij het ontwerp en de bouw.