Wie wint straks de ARC21 Stedenbouw Award?

Wie wint straks de ARC21 Stedenbouw Award?

"De genomineerde projecten hebben gemeen dat ze de gebruiker een plek geven en de openbare ruimte centraal stellen. Dat is de toekomst van de stedenbouw," aldus Edzo Bindels juryvoorzitter van de ARC21 Stedenbouw Award. En de nominaties? Dat zijn: Het Schinkelkwartier van Ziegler|Branderhorst i.s.m. de gemeente Amsterdam, De Nieuwe Stad in Amersfoort door ZUS en Catharijnesingel door OKRA landschapsarchitecten!

Tekst Afke Laarakker

Tijdens het beraad op de eerste jurydag boog de vierkoppige jury zich over de vraag wat een nieuw stedenbouwkundig plan moet betekenen voor de stad. Het belang van een goede koppeling met de grotere schaal kwam naar voren, de verbinding met de maatschappij, evenals vernieuwing en de relatie tussen openbare ruimte en stedenbouw. Op basis van die pijlers bediscussieerde de jury de 15 plannen van de door de redactie samengestelde longlist.

Vervolgens besloot de jury tot de volgende drie nominaties: Catharijnesingel in Utrecht door OKRA landschapsarchitecten, De Nieuwe Stad in Amersfoort door ZUS en Het Schinkelkwartier in Amsterdam door Ziegler|Branderhorst i.s.m. de gemeente Amsterdam.

"De Catharijnesingel is een prachtig verbindend project voor Utrecht. De opwaardering van de singels tot groene publieke ruimte is van grote meerwaarde voor álle bewoners"

"Het startpunt van de ontwikkeling -  een veelzijdige programma - is enorm goed gevonden: het geeft De Nieuwe Stad reuring. De keuze voor een plein als centraal punt is een goede vondst. De naar binnen gekeerde oriëntatie geeft het plangebied een aangenaam kleinschalig karakter"

"Het Schinkelkwartier is helder dankzij de visie voor het einddoel en tegelijk ruimtelijke en programmatische kaders. Het is een stevig, toekomstbestendig, flexibel en bovendien handzaam plan"

Ne een rondrit langs de projecten besloot de jury tot de winnaar van de ARC21 Stedenbouw Award. Wie dat is? Op 18 november vindt de uitreiking plaats in het Keilepand in Rotterdam. Edzo Bindels maakt namens de jury op die feestelijke avond de winnaar bekend.

Benieuwd? Bekijk de video voor een impressie:

Lees meer over de nominaties:

Afke Laarakker is freelance journalist. Tot mei 2023 was ze vakredacteur stede(n)bouw en landschapsarchitectuur.
Ze studeerde architectuur aan de TU Delft. Voor haar afstudeerproject kreeg ze een eervolle vermelding. Ze werkte kort als architect voordat ze besloot te gaan schrijven.

De Luchtsingel. Beeld Shutterstock

Rotterdamse Luchtsingel wordt gesloopt, ontwerper ZUS reageert

De Luchtsingel, een loopbrug die het centrum van Rotterdam verbindt met Rotterdam-Noord, wordt afgebroken. Door houtrot en verzakking is de 390 meter lange brug niet meer veilig. ZUS [Zones Urbaines Sensibles], het bureau dat de Luchtsingel ontwierp in 2011 en werkt aan Luchtsingel 2.0, reageert geschrokken in een open brief aan burgemeester Carola Schouten.

Rotterdam The Hague Airport. Beeld Shutterstock

Ziegler | Branderhorst komt met alternatief voor vliegveld Rotterdam:...

Stadskwartier Noorderbos is een ecologisch én economisch verantwoord alternatief voor Rotterdam The Hague Airport. Tenminste, dat stellen Ziegler | Branderhorst, Urgenda en Bewonersorganisatie BTV Rotterdam The Hague-Airport. Hun plan is een nieuwe stadswijk met 12.500 woningen, 10.000 werkplekken, waterberging en een stadsbos van 120 hectare, dat wordt ondersteund door een maatschappelijke kosten-batenanalyse.

Beeld Aiste Rakauskaite

Lloyd Yard, Rotterdam - Paul de Ruiter Architects, WE architecten en...

Aan de Lloydpier in Rotterdam zijn 136 energieneutrale woningen opgeleverd. Om de havenhistorie van het Lloydkwartier te benadrukken, zijn de opgeleverde panden robuust en ongepolijst. Blikvangers van het bouwwerk zijn de openbaar toegankelijke, weelderige binnentuin en het 'Maasvenster' met schommel. Lloyd Yard is ontwikkeld in opdracht van KondorWessels Vastgoed, onderdeel van VolkerWessels, en bestaat naast woningen uit tien zelfbouwkavels, een horecagelegenheid, een inpandige fietsenstalling en een ondergrondse parkeergarage voorzien van deelauto's.

Beeld Jeroen Musch

OKRA blaast nieuw leven in stadshart Hengelo met groen, een 'stalen...

'Hengelo was altijd het kleinere broertje van Enschede', zegt Pierre-Alexandre Marchevet van OKRA Landschapsarchitecten. Niet langer. De recente transformatie van het stadshart zet Hengelo in de startblokken om net zo dynamisch als zijn grotere broer te worden, met het vernieuwde en vergroende Marktplein als pronkstuk.