Interieur Grachtenpand, Amsterdam - cepezedinterieur

cepezedinterieur maakte Japans minimalistisch interieur voor een achttiende-eeuws grachtenpand in Amsterdam. Dankzij het slim clusteren van funties ontstaat veel ruimte en kan het daglicht optimaal binnenvallen.

Toelichting cepezedinterieur | Beeld Lucas van der Wee (cepezed)

In het ontwerp zijn bestaande elementen zoals ramen, balken en spanten strikt gescheiden van het moderne, nieuwe interieur. Op die manier komen beide tot hun recht én wordt het een prettige woning, met een leesbare geschiedenis. Het toevoegen van eikenfineer, glas en witte oppervlakten brengt rust en vergroot het contrast met de monumentale elementen.

Het kleurenpalet is sober, maar warm: eikenfineerwanden en een eiken vloer zijn gecombineerd met witte lak, witte ‘solid surfaces’, matzwarte coating en profielen en plinten van zwart staal. De nieuwe interieurelementen houden optimaal rekening met de bestaande ramen, balken en spanten. Hoewel duidelijk herkenbaar als nieuw, zijn toevoegingen door de keuze voor terughoudende kleuren en materialen nergens opdringerig.

Beeld Lucas van der Wee
Beeld Lucas van der Wee

Het trappenhuis in het hart van de bovenwoning is opgevat als een compact, verbindend en organiserend meubel. Met zijn afwerking van eikenfineer rijgt het de tweede verdieping tot en met de zolder visueel aaneen. Er zijn, al dan niet zichtbaar, zo veel mogelijk andere functies in dit ‘meubel’ opgenomen. Zo bevat het een toilet en warmteterugwinning-installatie en fungeert de buitenkant als boekenkast. De mooie, vakkundige afwerking van de onder- en bovenkant van de traptreden heeft een escheriaans effect.

Werkruimte

De werkruimte op de begane grond is ruim opgezet en multifunctioneel. Door de voormalige steeg met grote openingen in de tussenmuur bij de ruimte te trekken, valt het daglicht door de dakramen van de ‘steeg’ op natuurlijke wijze in de werkruimte. Aan de andere zijde zijn kasten, installaties en de dikke, brandwerende schuifdeur naar de gang weggewerkt in een lange wand van matzwart HPL.

Op de eerste etage zijn twee slaapkamers en een badkamer gesitueerd. Het trappenhuismeubel verdeelt de open verdieping daarboven in een zithoek en een keuken, zonder dat dit afbreuk doet aan de ruimtelijkheid. Aan de ene zijde loopt de vloer door, aan de andere zijde schermt een binnenraam de zithoek af. Omdat het daglicht er aan alle kanten omheen valt, manifesteert het trappenhuis zich hier nog nadrukkelijker als de kern van de woning.

Beeld Lucas van der Wee
Beeld Lucas van der Wee

Op de derde etage is de masterbedroom te vinden. Een lange zichtlijn van voren naar achter, langs de kern met het trappenhuis, verbindt het slaapgedeelte met een luxe badkamer. Schuifpanelen van aluminium lamellen met houtfineer en matglas waarborgen de privacy en filteren de lichtinval. Vanuit de deze etage leidt de trap naar de zolder, waar een sportruimte is en een glazen deur toegang geeft tot een dakpatio.