Villa Meijendel, Wassenaar - cepezed

Jan Pesman, een van de drie oprichters van cepezed ontwierp in de Wassenaarse Duinen zijn eigen woonhuis van staal en glas. Het duin en de dennen eromheen reflecteren in de gevels, waardoor de villa soms nagenoeg wegvalt in de natuur. Binnen waan je je door het vele glas een met het landschap.

Toelichting cepezed | Fotografie cepezed | Lucas van der Wee

De villa weerspiegelt in hoge mate de architectuurprincipes van cepezed: kit of parts, modulair, efficiënt, glas en staal, grijs en zwart. De villa is met zijn losmaakbare constructie ‘circular ready’. In de kelder annex fundering is weliswaar beton toegepast, maar zaagsnedes maken het mogelijk dit er in losse platen uit te halen, mocht de villa ooit worden afgebroken. Zowel de betonplaten als het glas en staal kan dan worden hergebruikt, net als de losse volumes in het interieur, waarmee kamers, kasten, en dergelijke zijn gevormd.

Hoogteverschil

Het huis heeft een rechthoekige plattegrond met een entree naast de garage. De verdieping hierboven bevat een werkkamer, logeerkamer en woonkamer met open keuken, die vanwege het hoogteverschil direct uitkomt op de tuin. De derde verdieping bevat een werkkamer aan een vide, nog een logeerkamer en een slaapkamer. De plattegrond is rechthoekig, samengevat is het huis een glazen doos met daarin enkele meer gesloten volumes. Door deze volumes naar de en lange gevel te schuiven, ontstaat langs de andere lange gevel plek voor trappen en galerijen.

Beeld cepezed | Lucas van der Wee
Beeld cepezed | Lucas van der Wee

Binnen wordt buiten

Het zicht in huis reikt van voor naar achter en van boven naar beneden. Er zijn daklichten, glazen vloerplaten en de galerijen langs de kamers laten ruimte tussen de binnenwanden en balustrades. Het meest opvallende is het zicht op buiten, een duinlandschap met naaldbomen. De grote, dubbelhoge woonkamer heeft aan drie zijdes glazen gevels met schuifpuien, de vierde zijde is de achterwand van de keuken. Zijn de schuifpuien geopend, dan zit je hier binnen min of meer buiten.

Minimalisme

Minimalisme werkt alleen als het goed is toegepast: het vergt een hoge graad van detaillering en afwerking. Dat is in dit ontwerp het geval. Zo kreeg de glazen deur in de glaswand tussen de hal en de woonkamer een glazen handgreep, die werd vastgezet met ultraviolet licht. Stopcontacten en (licht)knopjes zijn tot het minimum beperkt - bediening van licht, vloerverwarming en zonwering gaan via de afstandsbediening. Kabels en leidingen lopen door de vloerdelen: haal je de meubels eruit dan ontstaat één open vloerveld van gevel naar gevel. Alleen voor de ontluchting was een schacht nodig,waar in de logeerkamer op de bovenste verdieping een kast met schappen omheen is geplaatst.

Beeld cepezed | Lucas van der Wee
Beeld cepezed | Lucas van der Wee

Lucht

De werkkamer van Jan Pesman omvat de kop van de villa aan de straatkant. Aan de achterzijde loopt deze verdieping vanuit de woonkamer over in de tuin, maar aan bij de werkkamer is het de eerste verdieping. Het maakt het uitzicht over de duinen nog majesteitelijker. De glazen gevels bieden aan de voorzijde zicht over de duinen, met een enkel grillig eikje en in de verte vooral heel veel lucht – van de kleur blauw die verraadt dat de zee dichtbij is. De wanden van de logeerkamer op deze verdieping kunnen geheel worden opengeschoven, waardoor hij onderdeel wordt van de werkkamer. Het tweepersoonslogeerbed is bijna futuristisch weggewerkt in een kastenwand.